Ford B-Max: Защото е удобен

Плъзгащите се врати са стар сърбеж на автомобилната индустрия. С новия B-Max, момчетата от Ford почесват точно това място. Плъзгащите се врати означават по-удобно влизане, безценно ако трябва да настаниш бебе в детско столче. Тяхното отваряне изисква и по-малко място за паркиране и в същото време означава по-безопасно слизане от автомобила. Умения, които всеки компактен ван иска да има.

Плъзгащите се врати са стар сърбеж на автомобилната индустрия. С новия B-Max, момчетата от Ford почесват точно това място. Плъзгащите се врати означават по-удобно влизане, безценно ако трябва да настаниш бебе в детско столче. Тяхното отваряне изисква и по-малко място за паркиране и в същото време означава по-безопасно слизане от автомобила. Умения, които всеки компактен ван иска да има.

Помните ли Peugeot 1007? Това беше компактен и висок хеч, гарниран с плъзгащи се врати. Заради характерната си форма, това Peugeot приличаше на летящо нощно шкафче. Въпреки някои безспорни плюсове, тази кола беше твърде малка, твърде скъпа и с твърде капризни плъзгащи се врати (електромоторите им отказваха по-често от приемливото). Поради което беше пазарен неуспех.

За разлика от новата Opel Meriva – тя печели със смелите задни врати, които се отварят срещу движението и също целят по-удобен достъп до задните седалки. Ford B-Max обаче отива доста по-далеч. Инженерите са отстранили колоната между двете врати (Б-колоната на автомобилен жаргон), за да отстранят и последната пречка пред този потребителски проблем. Който е доказан със съответните фокус групи. Ford B-Max решава проблема най-добре от всички досега и предлага над метър и половина свободен „заход” към двата реда седалки.

Вероятно по тази причина, членовете на Пресавтоклуб България избраха Ford B-Max за ван на 2013 година. Произвежданият в румънския град Крайова автомобил, спечели титлата си в конкуренцията на Dacia Lodgy и Opel Zafira.

Чудесно! Но липсващата Б-колона поставя огромна въпросителна пред защитата от страничен удар. От Ford парират подобни съмнения с убеденост, че техният B-Max ще спечели максималните 5 точки в краш-тестовете на EuroNCAP. От Ford ни коригираха, че тази работа вече е свършена и техният В-Max вече е получил максималните 5 точки от EuroNCAP.

Това е възможно благодарение на вградената в самите врати Б-колона, както и с механизмите за нейното заключване в горните и долните краища на вратите. Така, комбинацията от креативност и познаване на физичните закони за движението и механиката на твърдото тяло рядко дават чудесно решение на един потребителски проблем.

Отвътре B-Max предлага висока позиция на седене и толкова простор, че общите му гени с Ford Fiesta будят изненада. Действително, компактният ван използва техниката на Fiesta, но добавя много повече функционалност. Практичността маркира и багажника, който се отчита с двоен под и с доста скромния обем от 316 литра. При свалянето на задните седалки се образува равна повърхност, което в реалния живот означава безпроблемно транспортиране на новата секция от IKEA.

Тестовият автомобил беше оборудван с Двигателя на 2012 г., в лицето на 3-цилиндровия, 1-литров бензинов EcoBoost мотор с турбо и мощност от точно 100 к.с. Този агрегат се рекламира със слогана „Сбогом дизел” и обещанието за среден разход на гориво под 5 л./100 км. Обещанието е до голяма степен изпълнено. Консумацията в града може да падне под 7 л., а при смесен цикъл и повече. Извънградското шофиране е още по-икономично, но само при едно условие – да не се случва на магистрала. За да поддържа по-високи скорости, Ford B-Max изисква между 8 и 9 литра бензин. Което (все още) не може да ни накара да кажем „Сбогом дизел” с ръка на сърцето.

На пътя, комбинацията от турбо и 3 цилиндъра сработва учудващо добре. Не усещаш дефицит на мощност, но за излишък и дума да не става. Петте степени на механичната скоростна кутия будят известна изненада, макар и по-скъпи, 6-степенните трансмисии отдавна са популярни и в компактния клас. Правим се, че не виждаме барабанните спирачки отзад, но едно екстремно спиране, при което десните гуми бяха върху мокра настилка, а левите върху суха ни показа, че макар и по-евтина и демодирана, тази комбинация е достатъчно ефективна.

В завой каросерията е повече от стабилна за толкова висок автомобил, накланянето е почти минимално. С известни уговорки, може да се каже, че ходовата част на B-Max е толкова добра, колкото и при Fiesta. Електромеханичното серво на волана обаче е индиферентно за това, което се случва на пътя, но и в никакъв случай няма да те подведе.

Става или не?
Макар да е повече утилитарен продукт за мобилност, отколкото ентусиазиращ автомобил, отговорът е Да.

Едно семейство с малки деца и активен градски живот ще получи чудесен спътник в лицето на Ford B-Max. Цените му са в рамките на разумното (започват от 25 000 лв.), като в същото време удобството, което получавате е безценно.

А ако и вие като нас харесвате рекламната кампания “Животът е отворена врата”, от това видео можете да научите как точно е сниман рекламния клип.

More from Бранимир Николов
Топ 5: Най-четени публикации в БГ Автоблог за 2010 г.
Петте най-четени публикации в БГ Автоблог за 2010 година. Писахме доста, публикувахме...
Read More