Quo Vadis Mitsubishi?

Така получаваме нехомогенна смес от модели, като междувременно Mitsubishi Ralliart е бледо подобие на себе си, а епичната битка между Impreza WRC и Lancer EVO в световния рали шампионат отдавна е минало. Накъде вървиш Mitsubishi? Искаме те до нас, такъв какъвто беше в края на 80-те и началото на 90-те. Нямаме нищо против електромобилите, нито срещу скъпото Pajero. Но духът на трите диаманта ни липсва.

Quo Vadis, лат. – Накъде отиваш

„Колите ни са твърде стари, а цените им са твърде високи. Не знам защо хората си купуват Mitsubishi. Прост въпрос с труден отговор, върху който трябва да разсъждавам през следващите няколко месеца”. Това каза новия шеф на Mitsubishi Австралия Мицухиро Ошикири дни след назначаването си.

Макар да смятаме честността за ключово качество, подобна откритост трудно може да мине за разумна. Нито един мениджър не трябва дори да подсказва, че не харесва продуктите на компанията, която му плаща заплатата. Но на Ошикири му е трудно. И ние разбираме защо.

Защото Mitsubishi се превърна от ентусиазираща младежка марка в ретро бранд, който има всичко друго, но не и фокус. Или този фокус е неспособен да генерира успех.

Завъртаме лентата назад и си спомняме за страхотни коли. Малкия хеч Cordia, седанът Galant, купето и кабриолетът Eclipse, а за легендарния 3000 GT изобщо няма да говорим. Всички те са минало. Вместо това, трите диаманта продават обикновени коли в обикновена опаковка като Colt, Lancer, Outlander и ASX. Достатъчно добри, за да се промъкнат над чертата и достатъчно посредствени, за да не бъдат запомнени с нищо.

Изключителни оферти в гамата? Pajero/Shogun с колосалната си цена и доволно скъпия електрически iMIEV, който може да мине за плод на перверзната любов между електрокар и кабинка. Lancer EVO? Спрян е от производство. Eclipse? Спрян е от производство. Galant? Продава се на съвсем малко пазари.

На този печален фон от Mitsubishi не индикират за каквото и да било раздвижване. Новият Colt носи работното заглавие Mirage и ще бъде още по-евтина и незабележима малолитражка от тази, която се продава в момента. Новият Lancer ще бъде по-малък от настоящия, но поне EVO изданието ще бъде запазено. Нов Galant едва ли ще има. Наследник на Eclipse също не се планира. Starion/3000 GT също няма да получат нов живот. Новият Outlander прилича повече на дебела лелка, отколкото на леко агресивния SUV, който заменя. ASX е една от многото добри коли на пазара, но не и нещо повече.

Така получаваме нехомогенна смес от модели, като междувременно Mitsubishi Ralliart е бледо подобие на себе си, а епичната битка между Impreza WRC и Lancer EVO в световния рали шампионат отдавна е минало.

Накъде вървиш Mitsubishi? Искаме те до нас, такъв какъвто беше в края на 80-те и началото на 90-те. Нямаме нищо против електромобилите, нито срещу скъпото Pajero. Но духът на трите диаманта ни липсва.

Пазарът на автомобили също усеща този дефицит и наказва Mitsubishi с лидерската позиция в подреждането за най-голям срив в продажбите. -33,1% за Европа през 11-те месеца на 2012 г.

Quo Vadis Mitsubishi?

More from Бранимир Николов
Peugeot 4008: Ценови шок
Да газиш храсталаците във високопроходим автомобил е последното нещо, което се очаква...
Read More