Топ 5 автомобилни събития в БГ за 2012 г.

Късметите от новогодишната баница вече не са актуални, края на света очаквано не се случи и постепенно започваме да свикваме с новата 2013 г. и дори успяхме да полеем първите именни дни. Какво обаче се случи с автомобилния бизнес в България през миналата една година? Бързата равносметка на БГ Автоблог включва 5 ключови събития.

Късметите от новогодишната баница вече не са актуални, края на света очаквано не се случи и постепенно започваме да свикваме с новата 2013 г. и дори успяхме да полеем първите именни дни. Какво обаче се случи с автомобилния бизнес в България през миналата една година?

Бързата равносметка на БГ Автоблог включва 5 ключови момента.

 

Колко нови коли купуват българите? Все още не знаем
Съюзът на вносителите на автомобили в България (СВАБ) продължава да не публикува данни за продажбите. Фирмите вносителки обявяват реекспортирани коли (внесени за продажба у нас, но изнесени от местния дилър за трети страни) като реализирани в България. Което не е коректно от гледна точка на статистиката. Така данните са очевидно манипулирани и гилдията на вносителите отново пропусна възможност да демонстрира зрялост като реши този проблем.

Цените на горивата и протестите срещу тях
На първо четене, протестът срещу цената на бензина/дизела е подобен на този срещу изгрева на слънцето. Неразумно е да очакваш резултат. Но резултат имаше, той не беше положителен (временно замразяване на цените, след което бяха задържани на по-високи нива), макар да бе представен като такъв. А дебатите повдигнаха леко завесата.
А именно: бургаската рафинерия (собственост на ЛУК Ойл) преработва руски нефт (предполагаме от находищата на ЛУК Ойл), като това се случва в България (където работната ръка е евтина, а корпоративният данък е потресаващо нисък). Към това добавяме и акциза (увеличен изпреварващо от финансовите министри в последните две правителства) и се получава така, че българите с космическите им доходи плащат повече за гориво в сравнение с шофьорите в страни като Полша, Кипър, Андора, Естония и разбира се – Румъния.

Поправки в Закона за движение по пътищата. Отново
Бяха приети през август и някои от планираните предложения бяха чист скандал! В крайна сметка в закона бе записано, че максималната скорост по магистралите се увеличава до 140 км/ч. (разумно), шофирането със светнати фарове и през деня става задължително (разумно), светлоотразителните жилетки за велосипедистите стават задължителни през нощта (разумно) и т.н.

15 млн. лв. глоба за вносителя на Хюндай
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) избухна с глоба от 15 млн. лв. за „Индустриал комерс”, официалният вносител на Хюндай в България. Причината са минималните цени на автомобилите, резервните части за тях и сервизните услуги. Подобна глоба за подобен бизнес повдига твърде много въпроси. И първият от тях е защо подобна секира не закача всички официални вносители (които поддържат твърди цени на стоките и услугите си), както и всички франчайзи?

БМВ 3 серия е автомобил на годината в България. Упс!
Коментарът на БГ Автоблог остава непроменен: Вотът на журналистите, членуващи в Прес автоклуб България даде на един отличен автомобил една неподходяща награда. Някак смущаващо е да окичиш с табелката „българска кола на годината“ компактен премиум седан, чиято цена за „радваща“ комбинация от двигател и оборудване е минимум 80 хил. лв. Все пак не живеем в Люксембург.

More from Бранимир Николов
Nissan GT-R: Няма такава несправедливост!
Евтиният убиец на 911 Turbo се оказва плашещо скъпо удоволствие. Преди година...
Read More