Детройт 2013: Най-интересното от автосалона

Автошоуто в Детройт е категорично в Топ 5 на автосалоните по света заедно с Токио, Франкфурт, Женева и Париж. И както обикновено, на него бяха показани заслужаващи внимание автомобили. Започваме с най-атрактивното: Chevrolet Corvette Stingray и продължаваме с Cadillac ELR, BMW 4 Series, BMW M6 Gran Coupe, Ford Atlas, Mercedes-Benz CLA, Shelby Ford Focus, Tesla Model X, VW CrossBlue и приключваме с MINI Paceman JCW

Автошоуто в Детройт е категорично в Топ 5 на автосалоните по света заедно с Токио, Франкфурт, Женева и Париж. И както обикновено, на него бяха показани заслужаващи внимание автомобили. Започваме с най-атрактивното:

Chevrolet Corvette Stingray
Момчетата от Chevrolet обраха овациите със 7-о поред издание на Corvette. Спортното купе бележи точки с атрактивен и функционален дизайн, както и с изцяло новата кола. Подчертаваме това, защото когато автомобилните компании кажат „изцяло нов автомобил”, често пъти имат предвид „изцяло обновен автомобил”. Stingray дели с предшественика си Corvette C7 единствено въздушния филтър на купето и заключващите механизми на targa покрива.
Общото между стария и новия Corvette продължава да е възможността да устои на 1.0 G в завой и да набере до 100 км/час за по-малко от 4 секунди.
Разликите са в изцяло новата алуминиева каросерия, която е с 57% по-устойчива на усукване и с 45 кг. по-лека от тази на Corvette C6.
Двигателят е V8 с горен разпределителен вал, което е ретро технология, но тя носи бонус точки в категориите тегло, триене и размер. Мощността му е 450 к.с. и 610 Нм, получени от 6,2 литра работен обем. Тези резултати са почти идентични със стария 7 литров LS7 двигател. В тази взривоопасна смес, GM добавят директно впръскване на горивото, активно управление на горивната смес, както и променлив ход на клапаните (по-известен като VVT). Забавното в случая е внедряването на горивоспестяваща технология, като деактивиране на ½ от цилиндрите, когато галиш педала на газта, сякаш някога би го правил с такава кола.
Скоростната кутия е 7-степенна, механична (Porsche също предлагат подобно решение), но тази тук обажда двумасов маховик и двойнодисков съединител за намаляване на инерционните сили. Възможен е и вариант с 6-степенен автоматик.
Новият Corvette е истински ефектен с блока от оръдейни дула, разположен централно под задната броня. Освен ефектни, ауспусите на Stingray са и ефективни. Те дават с 13% по-малко съпротивление при изхвърляне на отработените газове, а това означава повече мощност. Трябва да добавим и клапаните, които могат да превърнат тихото мъркане в зловещ рев. Кой иска резване в тунела?
Аеродинамичните пролуки не са позьорски спойлери, а завихрят въздуха точно по начина, по който биха искали инженерите. И вие, освен ако не желаете излитане.

Cadillac ELR
Това е резултатът от греховната любов между купето CTS (или бъдещото купе на ATS) и Chevrolet Volt. Изглежда прелъстяващо добре и е технологичен шедьовър. Прототипът Cadillac ELR получи топ оценка и от съдиите на Eyes on Design, традиционния конкурс за най-добър прототип и сериен автомобил, показани на автосалона в Детройт.
Cadillac ELR разчита на 1,4 литров бензинов двигател, който (може да) зарежда литиево-йонна батерия с капацитет от 15,6 kWh, която пъх захранва електромотори с обща мощност от 207 к.с. и въртящия момент на тролейбус, в случая – 400 Нм.

Tesla Model X
Още малко електричество, този път от Tesla. Калифорнийската компания, която направи име с първия реално използваем електромобил, конфигуриран върху шасито на Lotus Elise има апетит за още. След електроседана Model S на автосалона в Детройт беше показана крайно странната машина Model X. Тя е странен хибрид между SUV и миниван с отварящи се нагоре врати като при Mercedes SLS.
Tesla Model X е предпродуктов прототип, което ще рече, че реалната кола ще бъде почти същата с тази, която виждаме на снимките. Тя ще има 7 седалки, разположени в 3 реда. Достъпът до предните седалки става през нормални врати, а до тези на втория и третия ред – през вратите тип „пеперуда”. Заради електрическото си задвижване, Tesla Model X има и два багажника – един отпред (където би трябвало да е мотора) и един отзад, където всъщност му е мястото.
Тази кола действително изглежда сякаш е от бъдещето. Но … не сме сигурни, че това е нашето бъдеще.

Ford Atlas
Да кажем здрасти на бъдещия Ford F-150. Прототипът, подсказващ как ще изглежда бъдещата кола се нарича Atlas и аналогията с гръцкия бог, който крепи земята на раменете си е удачна. Концепцията предлага интелигентен спойлери зад радиаторната решетка. Те са затворени при движение с висока скорост за по-добра аеродинамика и отворени в ситуациите, в които двигателят ще има нужда от допълнително охлаждане – като престой в задръстване например. Към всичко това, Ford добавят ново поколение Ecoboost мотори (за които обаче дискретно пазят мълчание), съчетани със Старт-Стоп система.
Черешката на тортата са видеокамерите, даващи 360 градуса обзор около автомобила, както и активен теглич, който ще се движи в синхрон с ремаркето. Уау!

Acura/Honda NSX
Тук сапунката е много подобна на историята с Toyobaru. А тя беше следната: почти еднакви прототипи по няколко пъти в годината и така няколко години. Всеки следващ беше с една идея по-близък до колата, която реално ще влезе в производство, но твърде дългото чакане винаги е убивало ентусиазма. ОК, новият NSX винаги ще бъде вкусна дъвка, с която удоволствие ще правим балончета, но новините тук са малко. Като изключим обявяването на 2015 г. за старт на производството на бъдещия NSX – наследник на истинска `90-тарска легенда.

VW CrossBlue
Сега се хванете здраво, защото това е нереално! VW е автомобилната компания, способна да произведе гигантски 7-местен SUV върху платформата на нещо компактно като днешния Golf.
Voilà – ето го CrossBlue – титаничен 7-местен дизелов plug-in (със зареждане в контакта) хибрид. Нещо, което е по-голямо от Touareg и (твърди се) по-икономично с дизел-хибридното си задвижване. 305 к.с. от 2 литров, 4 цилиндров турбодизел и 2 електкромотора с още 100 к.с. Трансмисията естествено е 6-степенна DSG, достатъчна да осигури ускорение от 0-100 за 7,2 сек. От VW твърдят, че техният автомобил ще постигне 22 км пробег само на батерии, но с условието скоростта да е под 120 км/час. Обещаният разход на гориво е дизеловия еквивален на … 2,9 литра дизел на 100 км при напълно заредени батерии.

BMW 4 Series
BMW може и да наричат тази концепция 4 Series Coupe, но за нас тя дълго време ще остане „тройка купе”. На автосалона в Детройт, баварците за пореден път напомниха за новата си и леко странна (макар и йерархично подредена) система за кръщаване на новите модели. А според нея, всички купета и кабриолети от Мюнхен ще получат още една единица. Също като при раждането на Царя през 1937 г. Така купето и кабриото на 1 серия ще бъде 2 серия, купето и кабриото на 3 серия ще бъдат 4 серия и т.н.
Новата „тройка купе” ще бъде с близо 5 см. по-широка, с около 6 см. по-голямо междуосие и около 1 см. по-къс. Тя е истински красива с цитатите си от купето на 6 серия, а задната част е истински футуризъм. Естествено, крайната оценка ще бъде дадена, когато се появи производствения модел, а това се очаква да стане по-късно през тази година.

BMW M6 Gran Coupe
BMW закъсняха критично със собственото си четириврато купе, но за сметка на това днес се представят чудесно с Gran Coupe на 6-а серия. Детройт е мястото, където неговата М версия дебютира. Като всяка „емка” и тази може повече от всички останали баварци. В случая, точно толкова, колкото BMW M5 и M6. И трите машини използват 4,4 литров, двойно турбиниран V8 с максимална мощност от 560 к.с. Техният контакт с пътя се осъществява само чрез задните гуми, за които сме сигурни, че са достатъчно широки и … димящи.
Всичко това е достатъчно за ускорение от 0-100 км/час за 4,1 сек., което превръща BMW M6 Gran Coupe в един от най-бруталните магистрални крюизъри, достатъчно удобен за да настани 4-ма. И е дяволски красив. Мамка му!

Mercedes-Benz CLA
Подаваме ръка за дружеско „здравей” на Mercedes-Benz CLA. Чудим се как да го наричаме? А-класа с багажник или бейби-CLS. От Daimler биха предпочели второто, подозираме, че първото е по-вярно.
4-вратия седан със силует на купе печели точки не само с приятния си дизайн, но и с изумителния коефицент на челно съпротивление от Сх 0,23, което поставя Toytoa Prius на колене. Интересното около този Benz е предното предаване, което е стандартно за А-класата, но ще има възможност и за 4Matic версия, в чието разработване (твърди се) са участвали и тунерите от AMG.

Shelby Ford Focus
Американците от Shelby отдавна изгубиха от магическия ореол, след като се оказа (и доказа), че компанията мами с шасита на Shelby Cobra, продавани на цената на оригинал без да са такива в действителност. Въпреки това, тунерите на Shelby печелят точки с великолепни проекти на базата на серийни модели на Ford.
Очаквахме Shelby Ford Focus да бъде точно такъв. Уви. Говорим за напреднал любител в състезателен екип. Техниката на Ford Focus ST не е докосвана и тя продължава да дава 252 к.с. към предния мост. Колата изглежда страхотно с оптиката на Shelby, но името изисква много повече. Което обещават да осигурят със силовия пакет за Focus ST, който в момента се подготвя. Но това не може да компенсира разочарованието от супер дръзката цена от $15 хил. за този боди кит, джанти и няколко винилови стикера. Прекалено е!

Mini Paceman JCW
Това е горещ хеч в твърде дебели дрехи. Двувратия SUV на Mini в горещото John Cooper Works издание получи световната си премиера именно в залите на Кобо център в Детройт. Хубавото в случая е, че той идва стандартно с Mini All4 система за 4х4. Това го прави атрактивен, тъй като бензиновият турбомотор най-накрая ще може да получи достатъчно сцепление през колелата. Тъй като предното предаване 218 турбинирани к.с. идват в повечко.

More from Бранимир Николов
Само за две петилетки: Автомобилите, които изгубихме. И автомобилите, които спечелихме
2010 година си отива, а с нея и цяло десетилетие. Двете петилетки...
Read More