Ferrari la Ferrari, Mc Laren P1 и Lamborghini Veneno: Светата троица от Женева

Пролетният автосалон в Женева вече е минало, но не и неговите звезди. Три супервтомобила дебютираха под прожекторите на зала Пал Експо именно край Женевското езеро. И те подчертаха една тенденция, а именно няма нищо ново под слънцето.

Пролетният автосалон в Женева вече е минало, но не и неговите звезди. Три супервтомобила дебютираха под прожекторите на зала Пал Експо именно край Женевското езеро. И те подчертаха една тенденция, а именно няма нищо ново под слънцето.

Ferrari la Ferrari

Може да звучи като „бамба-ла-бамба”, но няма нищо общо със захаросаните парчета на Хулио Иглесиас. Наследникът на легендарния Enzo е острието в гамата на Ferrari и по традиция разчита на V12 двигател. Кинозвезди, арабски шейхове и милиардери ще се радват на великолепен дизайн, хибридно задвижване и на непокорния дух на черните кончета от Маранело. В цифри, това означава същия 6,3 литров блок от Ferrari FF, но мощността на двигателя е увеличена до 789 к.с. Към тях се добавят и 160 к.с., „добивани” от електромотор до обща пикова мощност от 949 к.с. Този хибрид набира първите 100 км/час за по-малко от 3 секунди, което му гарантира място в А групата на автомобилния свят.

Mc Laren P1

Вече му се възхитихме няколко пъти, но официалният дебют на тази кола беше паралелен с премиерата на ла-бамба, простете – la Ferrari. Смело решение, откъдето и да го погледнеш. Тук имаме каросерия, която продуцира изумителна игра с аеродинамиката, орнаментацията от спойлери е толкова богата, колкото бижутерията на Луи ІV. Задвижването отново е поверено на хибридна комбинация от познат двигател – блок V8 от MP 4-12C и електромотор, чиято пикова мощност е северно от 900-те к.с. Ускорението до 100 км/час отново е под 3 секунди, а цената е над милион долара.

Lamborghini Veneno

Италианците от Lamborghini празнуват 50 годишен юбилей. Толкова кръгла годишнина трябва да бъде отбелязана с нещо истински впечатляващо и Veneno е нагърбен с тази нелека задача. Разумно е да гледаме на него повече като на дизайнерско упражнение, отколкото на изцяло нов автомобил, тъй като Veneno до голяма степен е базиран върху техниката на Aventador. За разлика от първите две женевски звезди, това Lambo няма електромотори и разчита на „само” 750-те си к.с. от V12 двигател. Интересното около тази кола освен свръхограничения тираж от само 50 бройки е каросерията, която е смес между утилитарна каросерия и състезателен болид. Veneno ще намира собственици срещу амбициозната сума от $3,4 млн.

 

More from Бранимир Николов
Благотворително рали в помощ на децата от пансиона за глухонеми деца „Проф. Дечо Денев“
БГ знаменитости ще се включат в благотворително рали, чиято цел е да...
Read More