Мерцедес А-класа: „Много ти е хубава колата”

С последното издание на А-класата, Mercedes-Benz поемат в генерално различна посока. Вместо сладурско еднообемно автомобилче, новата А-класа е класически хеч ... с предно задвижване. В този си облик, тя трябва да се изправи в директна конкуренция срещу BMW 1 Серия и Audi A3, които вече си делят лъвския пай от продажбите в премиум сегмента на компактния клас. Дали има шансове?

А-клас … Там бяха отличниците в прогимназията. Малко след това, в гимназията, А-клас събираше учениците с най-висок бал. Срещу това, А-клас получиха най-амбициозната класна, която им късаше задниците от учене. Беше ги абонирала за всички олимпиади, кръжоци, сипове и зипове. А в немската гимназия, А-клас бяха т.нар. Leistungsklasse – класът събрал учениците с най-високи постижения.

Но ако отидете в Германия (или където и да било другаде в Европа), срещу словосъчетанието А-клас ще изникне представата за най-малкия Mercedes-Benz. Елитарно, компактно и по-скоро дамско МПС, което трябваше да сподели благата на трилъчата звезда с масовия потребител. Не се получи точно така…

Първата А-класа на Mercedes-Benz се появи преди точно 15 години. Тя беше крайно необичайна за марката, тъй като беше изпълнена по схемата на стандартна малолитражка (каквито Mercedes никога не бяха произвеждали) – предно разположен двигател със задвижване на предния мост. Тази кола се разработваше с идеята за иновативна структура тип „сандвич”. Въпросният сандвич, трябваше да събере между седалките и пода комплект батерии, нужни за (естествено) иноватиното й задвижване. Което тя така и получи. Вместо това, Mercedes-Benz направиха (и патентоваха) конструкцията така, че да позволява на двигателя и трансмисията да се плъзнат под пода в случай на силен челен удар.

Истинската слава застигна А-класата, след като журналист от шведското списание Teknikens värld (в превод: Светът на технологията) успя да обърне компактния Бенц при тестово шофиране с рязка смяна на посоката. Вдигна се известен шум и точно преди той да утихне Mercedes-Benz обявиха, че изтеглят всички продадени А-класи, за да направят промени в окачването им и да инсталират (безплатно) ESP система за стабилност. Въпреки (или заради) този медиен шум, Mercedes-Benz успяха да реализират общо 1,6 млн. бройки от своята А-класа.

Но с последното издание на модела, немците поемат в генерално различна посока. Вместо сладурско еднообемно автомобилче, третото издание на А-класата е класически хеч … с предно задвижване. В този си облик, той трябва да се изправи срещу директната конкуренция на BMW 1 Серия и Audi A3, които вече си делят лъвския пай от продажбите в премиум сегмента на компактния клас.

Отвън

Отвън колата изглежда повече от добре и формите са много по-успешни в сравнение с дизайна на еднообемната В-класа. Тази кола е бебето в гамата на Mercedes, но никой не би я нарекъл така. А ако комбинирате (гореща препоръка) А-класата със 17-цолови джанти, вместо със стандартните 16-ки, ще получите изглед трепач. Добавете и запомнящ се цвят, като това синьо, което в Мерцедес наричат с претенциозното заглавие South Sea Blue и ще получите истински ловец на погледи. Една от целите на нашето тестово шофиране беше ранчото на Зарко, където любители на ездата разпускат през почивните дни. Именно там се запознахме с Ели, според която „много ти е хубава колата, страшна е, още от София те следихме”.

Отвътре

Интериорът не е изключителен, но е достатъчно качествен, за да споделя усещането за Мерцедес в продължение на доста години. Линиите са приятни, а воланът е същия като при (минимум) 2 пъти по-скъпия Mercedes-Benz CLS. Предните седалки са убийствено удобни, отзад пространството е повече в сравнение с предходния модел. Багажникът е достатъчно голям за градски автомобил, но със своите 341 литра обем не може да претендира за изключителност.

Двигателят

Тестовата А-класа, която получихме бе екипирана с 1,8 литров турбодизел, който се продава под сигнатурата A 200 CDI. Като всеки модерен дизел (още повече от Mercedes-Benz) той е крайно технологичен. Очаквано, компоновката е 4-цилиндъра в ред, а разположението е напречно отпред. Екостандартът Евро 5 е постигнат благодарение на суперхитрата рециркулация на кислорода, с която се ограничава достъпа му до азотни атоми. Така се намалява количеството на изхвърляни азотни окиси NO(x), пряко отговорни за озоновата дупка над Антарктида и Мексико сити. Което е важно.

Максималната мощност, която OM651 (това е индексът на двигателя в технологичните книжа на Mercedes) във версията му с работен обем от 1796 см3 е 136 к.с. Те са достъпни в относително широкия диапазон между 3600 и 4400 об./мин., което е чудесно при изпреварване. Въртящият момент е цели 300 Нм, които пък са налични между 1600 и 3000 об./мин. Всичко това не означава покъртителна динамика, но ако искате да тръгнете по-бързо на светофара или да изпреварите някой особено дразнещ тип, имате тази възможност.

Динамиката

В цифри, това означава ускорение от 0-100 км/час за 9,3 сек. (7-степенната DSG трансмисия с два съединителя ще постигне по-добър резултат с 1/10 от секундата). Нищо впечатляващо, което ни кара да прегледаме детайлно техническата информация, за да открием ключето за палатката. И то е оставено върху масата. Теглото на този компактен Бенц е голямо за размерите му – 1454 кг. празен. Практически, това означава, че винаги разхождате поне тон и половина техника. Макар и по-клаустрофобично като интериор, от BMW се справят с 50 кг. по-малко с техния 118d, който за сметка на това предлага повече мощност…

На пътя

Лепкаво, истински лепкаво. А-класата е стабиляга, комфортна и предсказуема. Усещането в завой няма нищо общо с това, което предишното поколение предлагаше. Колата се държи като чудесен, нисък хеч със спортна … нагласа. Ако към нея пожелаем да добавим и възможности, ще трябва да отправим поглед към А250 Sport.

Става или не?

Определено да. Mercedes-Benz изтриха като с гума всичко, което направиха с предишните две поколения на А-клас и започнаха на чисто. И тази кола показва, че си е струвало. Резултатът е прекрасен. Със сигурност, новата А-класа ще привлече по-млада аудитория в шоурумовете на марката и тя има с какво да ги заинтригува. Но с тази цена? 51 633 лв. базова стойност с ДДС за А200 CDI? Припомнете си пословичната алчност на премиум брандовете при цените на екстрите (в случая 6 хил. лв. без ДДС за вградена навигация!!!) и допуснете, че първата прилична компоновка ще струва поне 60-65 хил. лв. Да, колата става. Дали е добра сделка? Въпрос на възможности. И разум.

More from Бранимир Николов
Додж Вайпър: Свърши се
Феновете на големите и мощни автомобили със сигурност тъгуват. Това лято беше...
Read More