Глътка въздух за Opel на стойност 4 млрд. евро

Заради политиката на GM, Opel няма достъп до ключови пазари. И в същото време е гигантски източник на технологии за американския концерн. Opel не се продава в Китай, пазар без който глобалните марки са изгубени. Не продава и в Латинска Америка, където има добре развиващи се икономики. Нито пък в Индия. В най-добрия случай, продукти разработени от Opel се предлагат на тези пазари, но с емблемата на Chevrolet.

Може да знаете, може и да не знаете, но Opel са поредната марка под шапката на General Motors с гигантски проблеми. С некадърно управление и серия слаби продукти, американците видяха сметката SAAB. А сега изглежда са готови да потопят под водата и европейската си дивизия Opel. Освен ако нещо не бъде направено спешно!

С 4 млрд. евро ($5,2 млрд.) изглежда могат да бъдат направени много неща, ако те бъдат похарчени през следващите три години. GM поеха такъв ангажимент и с него искат да консолидират операциите си в Европа, за да превърнат Opel във водещ производствен и дизайнерски център. Ако това се случи по начина, по който в GM си го представят, това означава, че немската марка ще постига много по-добри резултати от настоящите – $1,8 млрд. загуба през изминалата 2012 г., а от началото на тази година досега загубите възлизат на $700 млн.

Защо Opel не се справя в момента?

За разлика от близкото и недалечното минало, в момента немците произвеждат стилни и балансирани коли (Insignia, Astra и новата Zafira), стъпват на нови пазари (малкият Adam и компактния SUV Mokka) и успешно утилизират продуктите на Chevrolet (компактният всъдеход Antara). Всичко това се случва на правилната цена.

Но заради политиката на GM, Opel няма достъп до ключови пазари. И в същото време е гигантски източник на технологии за американския концерн. Opel не се продава в Китай, пазар без който глобалните марки са изгубени. Не продава и в Латинска Америка, където има добре развиващи се икономики. Нито пък в Индия. В най-добрия случай, продукти разработени от Opel се предлагат на тези пазари, но с емблемата на Chevrolet.

Така имаме ситуация, в която разходите за развойна дейност са огромни, но потенциалните приходи са ограничени до това, което може да се вземе от европейския пазар.

More from Бранимир Николов
12 снимки за чао на Land Rover Defender
Понякога поданиците на Нейно Величество са твърде консервативни. Понякога това е добре....
Read More