Ford Kuga 2.0 TDCi: Глобална работа

Ford Motor Company няколко пъти са забивали нос в асфалта при опит да открият философския камък в лицето на „глобалната кола”, която ще се харесва навсякъде по света. Сега обаче, изглежда са на път да успеят. Към днешна дата малката Fiesta и компактният Focus се продват в такива тиражи, че дишат във врата на конкурентните модели от световния лидер Toyota. И докато двете марки мерят екселски резултати, идва ред на още един глобален Ford.

Ford Motor Company няколко пъти са забивали нос в асфалта при опит да открият философския камък в лицето на „глобалната кола”, която ще се харесва навсякъде по света. Сега обаче, изглежда са на път да успеят. Към днешна дата малката Fiesta и компактният Focus се продват в такива тиражи, че дишат във врата на конкурентните модели от световния лидер Toyota. И докато двете марки мерят екселски резултати, идва ред на още един глобален Ford.

След потресаващия резил с глобалните Escort от 80-те години и Mondeo от 90-те, които бяха добри коли за Европа, но не и за САЩ, Ford се отказаха от глобалната стратегия. И продължиха да действат както всички останали – различни коли за различните пазари. Но не щеш ли, появи се чудовището „КРИЗА”. Появи се и Алън Мълали – новият шеф на компанията. И глобалното отново стана актуално. След супер успешните Focus и Fiesta идва ред на компактния всъдеход Ford Kuga.

Второто издание на Kuga е еднояйчен близнак с щатския Ford Escape. „Глобалният” SUV на Ford е конструиран на три места – в Германия (техническа платформа), Великобритания (задвижване) и САЩ (интериор и екстериор). Производството също е глобално – дилърите отвъд голямата вода ще бъдат зареждани от заводите в Луисвил, Луизиана. Европейските им колеги ще получават колите си от завода в испанския град Валенсия.

Промяната

Твърди се, че е генерална, но това не е точно така. Новата Kuga се усеща като по-дългата, по-високата и по-широката версия на Focus, каквото всъщност представлява технически. Така, автомобилът се превръща в недостижим като поведение на пътя в сравнение с останалите 4х4 автомобили от неговия клас. По отношение на дизайна, Kuga е изгубила от кинетичната си динамика, като срещу това получава доста по- улегнал вид. Мисли за тази кола като за леко понапълнял бивш футболист, който скача в старите бутонки. Но все още умее трикове, които ще те оставят с отворена уста.

Отвън

Колата е пораснала с 8 см на дължина. Те обаче не се оказват достатъчни, за да може багажникът да приеме и трети (допълнителен) ред седалки. В цивилизования свят това е равно на повече практичност. В нашия свят – това е равно на данъчен кредит. Ключово важен за продажбите. Една от причините за отсъстващия пазарен успех на предишната Kuga в България беше именно тази. Въпреки това, от Ford Moto-PFOHE, очакват новата Kuga да получи сертификат за N1 автомобил, който според българското законодателство дава възможност на фирмите да получат 20-те процента ДДС обратно под формата на данъчен кредит.

Отвътре

Широко и просторно, но без излишъци. Високо, предполагам това е важно за всеки, който иска да бъде над „нещата”. Най-баровското ниво на оборудване е Titanium и то идва с тапицерия, която комбинира кожа и текстил. Таблото на централната конзола е идентично с това на моделите Focus, С-Мах и B-Max и запазва неприятните силиконови бутони, каквито намираш и в Nokia с фенерче. С тази клавиатура (в по-високите нива на оборудване и от волана) се управлява инфотейнмънт системата Sync, която в последното си издание предлага гласовото управление. То обаче или е неефективно или моят английски не е на нивото на изкуствения интелект, който (ме) слуша. Предполагам, че второто е по-вероятно…
Задната седалка е на релса, което означава, че можеш да избираш между повече простор за пътниците отзад или повече обем в багажника (438 – 481 литра). Решение, което е колкото семпло, толкова и практично. Тя предлага достатъчно място за двама или дори трима (ако са си достатъчно близки) възрастни, като акцентът е върху пространството над главата. То е в изобилие, дори за високи пасажери.

Динамиката

Не очаквайте от тази кола да бъде шампион в спринта (0-100 км/ час в рамките на 10-те секунди, в зависимост от трансмисията за 2.0 TDCi). Но ако случайно се докопате до новата Powershift автоматична скоростна кутияя с двоен съединител ще получите достъп до впечатляващо плавно ускорение. Ford дълго време бяха извън играта с двойния съединител, но сега се включват с прелестен играч. Powershift означава нулево придърпване. А смяната на предавките се усеща единствено по играта на оборотомера и звука на двигателя.

На пътя

Очакването за перфектно балансирана ходова част, наследна от ноторно известния Focus се оправдава. Накланянето на каросерията в завой е минимално за толкова висок автомобил, а предницата на Kuga уверено изписва завои, атакувани и с по-висока от нормалното скорост. По отношение на вибрациите от мотора и обезшумяването е постигнат огромен напредък, който няма как да отчетеш при ниски скорости. Ако се качиш на магистралата обаче, нивото на шум в купето се покачва значително. Средният разход на гориво по каталог за по-мощния двулитров TDCi е 6,2 литра дизел на 100 км. (смесен цикъл на шофиране), но фактически постигнахме резултат в горната част на 7-те литра, с подчертано по-агресивно шофиране, обичайно за тест драйв разходките.

Извън пътя

Новата Kuga получава и нова 4х4 система, която заменя Haldex съединителя с електронeн контрол върху разпределението на мощността между предния и задния мост. Това дава основание на хората във Ford да я наричат Intelligent AWD, като резултатът от този разум представлява практична работа с предното предаване, но при ускорение, газ в завой или при загуба на сцепление, компютърът включва и задния мост с до 50% от тягата. Всичко това не може да ти подсигури грандиозно off-road приключение, но е напълно достатъчно за безпроблемна ски ваканция или сигурна разходка по път с дълбоки коловози. Нашата Kuga се държа на ниво, когато поискахме от нея да мине по път, използван единствено от каруци и селскостопанска техника. Но тихото ни възхищение бе спечелено с  безпроблемната атака на един от бродовете на малка рекичка в подножието на Рила. Не, че бъдещите притежатели на новата Kuga ще правят това особено често, но е приятно да знаят, че ще го могат.

Става или не?

Новата Kuga става за учудващо много неща. Тя успешно може да бъде семеен автомобил, представителен автомобил, работен автомобил, дори може да бъде колата за зимната ваканция. Ще тъгуваме по младежкия чар на предишното поколение, но пък новата Kuga демонстрира по-зряло бизнес излъчване, без това да се отразява в цената. Която е по-изгодна от тази на конкуренти като VW Tiguan и Toyota RAV4. От Ford възлагат големи очаквания на този автомобил и те с голяма степен на вероятност ще бъдат оправдани. Новата Kuga със сигурност няма да остави следа в историята на автомобилния бизнес, но слагаме бас, че бъде сила в продажбите.

More from Бранимир Николов
За ЛАДА кризата може да се окаже фатална
Както винаги, река Волга тече спокойно край град Толиати. Не така спокойно...
Read More