Топ 6: Автомобили от киното

„Две неща ти трябват, за да направиш филм. Момиче и пищов”. Това твърди легендата на ню уейв вълната в киното, френският режисьор Жан-Люк Годар. Ние ще добавим още една съставка - автомобил. Тази кратка селекция показва част от най-добрите машини, заставали пред кинокамерите. Тези коли са толкова добри, че се превръщат в част от историята на киното. И често пъти живеят собствен живот извън екрана. И то какъв!

„Две неща ти трябват, за да направиш филм. Момиче и пищов”. Това твърди легендата на ню уейв вълната в киното, френският режисьор Жан-Люк Годар. Ние ще добавим още една съставка – автомобил. Тази кратка селекция показва част от най-добрите машини, заставали пред кинокамерите. Тези коли са толкова добри, че се превръщат в част от историята на киното. И често пъти живеят собствен живот извън екрана. И то какъв!

6. Ecto-1 / Ловци на духове


Разкошната и разточителна лимузина Cadillac Eldorado от 1959 г. е преработена в грандиозно комби от каросерийното ателие Miller-Meteor за нуждите на щатската бърза помощ. Появата на линейката в „Ловци на духове” изисква още модификации, включително стълба до покрива, където пък са разположени духоунищожителите. Ecto-1 може да не е с главна роля в този филм, но със сигурност е една от най-разпознаваемите коли в киното.

5. DeLorean DMC-12 / Завръщане в бъдещето


Словосъчетанието „машина на времето” мигновено извиква в съзнанието ми образа на Док Браун и неговия DeLorean от „Завръщане в бъдещето”. Ако тази филмова роля не се беше случила, надали щяхме да помним DMC-12 на DeLorean. Един от многото проекти за суперавтомобили, загинали заради поредица от грешки и гигантски малшанс.

4. Кристин / Plymouth Fury


Истинският хорър далеч не включва едри планове на черва по паркета и мозъци по стените. Стивън Кинг го доказва по перфектен начин като си играе с подкорието, за да ти причини ирационален страх и панически ужас.  Той е авторът на филмираната история за Кристин – колата, която избива хора. Машината е Plymouth Fury от 1958 г., но всъщност във филма са използвани два оригинални Fury, които са били доста скъпи за времето си и няколко по-евтини Plymouth Belvedere и Savoy, които са били превърнати в двойници на Fury.

3. Джеймс Бонд / Aston Martin DB5


Някога филмите за Агент 007 бяха най-разтърсващите шпионски трилъри, днес филмите с Джеймс Бонд са продуктово позициониране с елементи на шпионска история. Но това, което всички обичаме в тези филми е образът на Кю, който снабдява Бонд с най-добрите играчки, включително автомобили. През годините те варират от Citroen 2CV с имплантиран по-голям двигател, подводницата Lotus Esprit и приказно красивия BMW Z8. Но нито една от тези коли не е толкова значима, колкото класическия Aston Martin DB5. Той се появява в общо 6 от филмите за Бонд – Goldfinger, Thunderball, Golden Eye, Tomorrow Never Dies, Casino Royale и Skyfall.

2. Батман / Батмобилът


Когато Тим Бъртън режисира пълнометражния филм за Батман от началото на 90-те, той цели няколко десетки. Сред тях избираме Батмобила. Култовата машина с реактивен двигател е базирана върху шасито на Chevrolet Impala и … може всичко. Повече дори от Aston-ите на Джеймс Бонд. Освен керамичната броня, Батмобилът може да те наплюе с масло, дим, куршуми от два снайпера, батдискове и пирони за пукане на гуми. Със сигурност пропускаме нещо.

1. Трансформърс / Chevrolet Camaro


Бъмбълбий от „Трансформърс” играе главната роля в този филм. Всъщност говорим за кола, в частност ярко жълто Camaro. То е цивилната одежда на бионичен робот, който мачка лошите. Понякога и него го мачкат, но филмовата история изисква оцеляването му. Една от най-впечатляващите сцени в съвременното кино със сигурност е трансформацията на Бъмбълбий от автомобил в робот и обратното. Потресаващо добро изпълнение, наистина!

Имаш идеи/предложения/допълнения? Не ги стискай за себе си, драсни ни ред или два 🙂

More from Бранимир Николов
Porsche Design: Дефиниция за красота
Ако отделиш 3 минути на това видео ще видиш със собствените си...
Read More