Великият Гетсби и неговия Дюзенберг

В новия филм на Баз Лурман участва и Duesenberg Model J от 1929 г. Той е прекрасен, разкошен, потресаващо скъп и изумително красив. Но е неадекватен. Както казва архисъперника на Гетсби: „Какъв е този циркаджийски фургон”? От друга страна, книгата излиза през 1925 г., т.е. няма начин Гетсби да е карал кола, произведена 4 години по-късно ...

„Великият Гетсби” е една от най-добрите книги, които може да прочетете в живота си. Без майтап! Възпълничка е, но е на 48-а позиция в класацията за 100-те най-велики книги на всички времена на британския вестник „Гардиън”. И мястото в първата педесетица е съвсем заслужено. Историята на Фицджералд разказва за мистериозен тип, който вдига най-грандиозните партита в Ню Йорк, но никой не познава. Всъщност разказът е за декадентския живот на американския хай лайф през `20-те години на миналия век.

По кината (скоро и по торентите) се появи втората екранизация на книгата, този път с Леонардо ди Каприо в главната роля и под режисурата на Баз Лурман. Тези, които са гледали филма и в същото време са болни от бензинов вирус със сигурност са обърнали внимание на искрящо жълтата му кола. Точно за нея иде реч!

Във филма участва Duesenberg Model J от 1929 г. Той е прекрасен, разкошен, потресаващо скъп и изумително красив. Но е неадекватен. Както казва архисъперника на Гетсби: „Какъв е този циркаджийски фургон”? От друга страна, книгата на Франсис Скот Фицджералд излиза в първото си издание през 1925 г., т.е. няма начин той да е карал кола, произведена 4 години по-късно – през `29-а.

Освен това, никъде в книгата, дори и между редовете няма и намек за Дюзенберг. Фицджералд е категоричен, че Гетсби притежава Ролс Ройс. „През почивните дни, неговият Ролс Ройс се превръщаше в автобус, превозващ тълпите празнуващи между вилата и града, от 9 сутринта до дълго след полунощ …”

Много е вероятно, Ролсът да е Silver Ghost от 1922, ноторно известен с гигантските си размери.

Автомобилният дизайнер на кинопродукцията би могъл да използва жълтия Rolls Royce Phantom I, който Робърт Редфорд кара в екранизацията от `74-та година. Но и тази кола не пасва в картинката – въпросният модел на Rolls Royce е произвеждан през онези години, но … само с десен волан. Колата, която Редфорд кара във филма е с ляв волан и тя е от 1928 г.

От Hagerty Insurance, щатска компания, специализирана в застраховките на ретро автомобили, също се пошегуваха в прессъобщение: „Докато Гетсби оживява в света на литературата през 1922 г., холивудския му еквивалент изглежда живее 7 години по-късно и кара коли, които дори не съществуват в първото издание на романа”.

Самият Дюзенберг, който Лео ди Каприо шофира също е менте. Той е произведен през 1983 г. с каросерия от стъклопласт и V8 двигател на Ford. Създателите на филма са купили нея и още една реплика на Duesenberg J, като и двете коли са били ползвани в снимките.

По материали от NY Times

More from Стоил Моллов
5 интересни и безплатни смартфон игри. И всичките с автомобили
Също като лющенето на белот, да цъкаш игрички е тотална загуба на...
Read More