Renault Twingo RS 133: Малката запалка

В тази кола има дух. Не знаем чий е, но го харесваме. Макар да е базиран върху поредната пластмасова многотиражна малолитражка, Twingo RS има характер и сърце, и хич не ги пази само за себе си! Звукът на двигателя, ускорението, стабилността, всичко това превръща малката машинка в едно много специално изживяване. Точно така – изживяване, не автомобил...

Здравейте и добре дошли в сериала с горещите хечове на БГ Автоблог. Първият епизод беше с участието на MINI Coupe JCW, а вторият заложи на гост звезда в лицето на състезателно червен Ford Focus ST. Сега ти остава да извадиш пуканките от микровълновата и се приготви за трета серия. В главната роля е бялото Renault Twingo RS с черните джанти.

Информация в аванс: Тъй създателят на Лотус, сър Колин Чаплин, ни е завещал силното убеждение, че един спортен автомобил трябва да бъде най-вече лек, винаги сме имали афинитет към малките запалки. Renault Twingo RS е една от тях и когато дочухме, че този джобен спортяга е наличен и в България … Ех, наложи се да прибегнем до горещи молби, сърцераздирателни увещания и тлъсти рушвети, за да може спортното Twingo да попадне в hot hatch сериала на БГ Автоблог. Всичко казано дотук, с изключение на предпоследното изречение е вярно.

Ако не сте се докосвали до някой от последните продукти на Renault Sport (мисли за тях като за AMG на Mercedes и M-Power на BMW) трябва да знаете, че на тях им се получава. Амалгамата задължително съдържа екстра динамика, повече мощност, по-твърдо окачване, истински агресивна визия и спортни закачки в интериора. Нищо повече или по-малко от всички останали, но резултатите могат да бъдат различни. Неслучайно Renault Megane RS е най-бързият автомобил с предно предаване на Нюрбургринг. Дзак!

ОК, нека насочим вниманието си към Twingo RS 133. Стартираме от възгрозен дамски автомобил, с потресаващо пластмасов интериор и архаична механика (базиран е върху Clio II, в момента актуално е ІV поколение). Кофти начало, откъдето и да го погледнеш…

В Renault Sport му добавят раздувки, за да поберат „огромните” 16 или 17 цолови (опция) джанти. Предницата и задницата се сдобиват със зрелищни спойлери, интериорът придобива нови седалки и волан.

Голямата промяна обаче е под предното капаче. Там е настанен К4М двигателя на Renault (1598 см3), който в различните му версии от последните двайсетина години ще намерите в коли като Clio, Kango, Megane, Logan, Sandero, Duster, Lodgy и дори Laguna. За Twingo RS мощността му подскача от стандартните 74 – 95 к.с. на цели 133 коня. Спортното Twingo е с атмосферен двигател и това вероятно е последната въздухарка, която излиза от Renault Sport. Новото Clio RS е с турбо двигател, Megane RS – също.

Отвън

Лепи окото и още как. Макар донорът на този RS да е проектиран като дамски автомобил, в спортното Twingo има предостатъчно агресия. Вече споменахме за раздувките, праговете и гигантските спойлери. Забележете матово черните 17 цолови джанти, които вървят с пистовото Cup шаси. Добавяме стикер, пунтиращ кариран флаг (отличителен белег на Renault Sport) и получаваме малкото дяволче в глетчерово бял цвят, което виждате от снимките.

Отвътре

Пластик-фантастик, чак не се трае, компенсирани с дребни апликации от кожа върху вратите. Това е напълно очаквано. Както и спортните седалки (перфектен баланс между странична опора и комфорт, но къса хоризонтална част), алуминиевите педали и логото на Renaultsport. Пространството отвътре е достатъчно дори и за високи пасажери, отзад има само две седалки и така трябва да бъде. Ергономията на централното табло е на ръба на кошмара, километражът е в центъра, а оборотомера цитира MINI с формата на будилник, кацнал върху кормилната колона. Да подкараш Bluetooth връзката не е невъзможно, но изисква концентрация и въображение.

Всичко това обаче губи значение, когато стартираш двигателя …

На пътя

… просто защото той вади чудесен звук. 4-цилиндровото моторче се събужда с гъргорене, което най-малкото внушава амбиция. ОК, нека те видим какво можеш. До 2000 об./мин. двигателчето осигурява подобаващо усещане за „ряз” в гърба. Но нека се разберем – не очаквайте гръбнакотрошач в областта на лумбалните прешлени.

Благодарение на всички спортни настройки, които побира в себе си, Twingo RS може да се изстреля учудващо бързо. Моторът се развърта повече от жизнерадостно, но истинската интрига се колебае между 3500 и 5500 об./мин. Факт е, че максималната мощност идва доста по-късно (133 к.с. при 6750 об. мин), но в този диапазон, кривата на въртящия момент е поела стремглаво надолу и ускорението няма как да продължи. Пък и прекъсвачът те чака след само 250 об./мин, активира се на 7000 об./мин.

Всичко това означава само едно – спортните усещания се получават само при интензивна работа със скоростния лост. В противен случай Twingo RS си остава едно понапомпано мъниче, което лае, но не хапе болезнено. Динамичните му характеристики също подсказват това – ускорението от 0-100 км./час става за 8,7 секунди, което … не е малко. Но с теглото от едва 1 тон (1049 кг.), късите предавки на трансмисията и възмощния двигател сякаш очакваш, че ще получиш малко повече.

Ако имате възможност да карате Twingo RS със сигурност ще се съгласите – тази комбинация от двигател и трансмисия е създадена само и единствено да осигури една добра тренировка на окачването. Особено, ако то е опционалното Cup шаси, създадено за пистови изживявания. Автомобилчето е така залепено към пътя, че ще трябва да впрегнеш цялата си амбиция, за да го накарш да излезе от зададената траектория. Срещу това получаваш доволно твърда возия, с която можеш да си припомниш усещането от пързалянето с лагерна количка по неравен асфалт. Несравнимо!

Практичност и ефективност

Twingo RS е чудесна машинка за градски закачки. Багажникът остава малък, комфортът на возене изцяло отсъства (не страдаме по него), като цяло говорим за ангажиращ автомобил. Дългият път е свързан с високо ниво на шума, трансмисията със само 5 предавки не превръща пътуването по магистралата в удоволствие. Ако очаквате тази кола да харчи колкото градско супер мини (каквото всъщност е), ще останете разочаровани. Twingo RS се движи в рамките на 10-те литра бензин на 100 км. пробег при градски цикъл на шофиране, а ако сте в спортно настроение – и повече.

Хубавото

В тази кола има дух. Не знаем чий е, но го харесваме. Макар да е базиран върху поредната пластмасова многотиражна малолитражка, Twingo RS има характер и сърце, и хич не ги пази само за себе си! Звукът на двигателя, ускорението, стабилността, всичко това превръща малката машинка в едно много специално изживяване. Точно така – изживяване, не автомобил. Освен това, Twingo RS е най-евтиният хот хеч, който пазарът може да ти предложи. Цената му е около 30 хил. лв. с ДДС, колкото (вероятно) няма да ти стигнат за прилично екипиран дизелов хеч от сегмент В, където виреят Fiesta, Clio, 208, C3 и т.н.

Лошото

Недостатъците на оригиналното Twingo личат и тук, въпреки многото подобрения. Освен това, опционалните 17 цолови джанти са доста изхвръкнали от гумите и тяхното одиране в бордюра е въпрос на време. Но пък изглеждат зашеметяващо.

Става или не?

О, да! Става за градски разходки, светофарни гонки, приключения със завои и пистови закачки. Цената е вълшебна и срещу нея получаваш изживяване. Не автомобил.

More from Бранимир Николов
BMW, Audi: Войната на рекламите
Полемиката е едно крайно интересно за кибиците и в същото време възпитано...
Read More