Автомобилен салон София 2013: Пазар, не битпазар

Софийското мотор шоу и тази година остава някак провинциално в глобален контекст. Но не трябва да сме несправедливи – на Автомобилния салон в София `13 се случиха/забелязаха и много добри неща.

На първо място е трансформацията на моторшоуто от базар в пазар. С това посочваме отсъствието на гигантски стикери с % отстъпка и свръхфокусираните върху продажбите изложбени площи. Минали години, автомобилните представители у нас (както и техните търговци) бяха дотолкова агресивни, че превърнаха събитието в автомобилния еквивалент на базар – всеки рови всичко и търси най-изгодната сделка. Посетители търчаха с оферти в ръце и блеснали очи.

Но нали идеята на един автосалон е да покаже машини, които не сме виждали (на живо) досега. Да се докоснеш до, да надникнеш във и дори да седнеш в концептуални автомобили…

Ясно е, че всички отчаяно се нуждаят от продажби, от години пазарът е свит като зеница срещу прожектор. Но е похвално, че агресивната търговия е отстъпила крачка назад, за да превърне софийския автосалон от крещящ битак в интригуващ пазар.

Хубаво е, че въпреки кризата, липсващите продажби и общата атмосфера на несигурност (не се правете, че не забелязвате #ДАНСwithme и #ignorevolen) автосалонът предложи интересни експонати.

Стартираме с безспорната новина в продуктовите категории и това е Renault Twizy. Тя е футуристично изглеждаща електрокабинка с учудващо достъпна цена и батерии на оперативен лизинг. Имахме уникалния шанс да направим кръгче с нея, да оберем погледите на минувачите и да установим, че: друса неистово (проектирана е за град с по-добре поддържани улици от софийските), не спира (няма серво на спирачките) и на живо изглежда по-добре отколкото в клиповете на Дейвид Гета.

Продължаваме с М-версията на BMW 6 Gran Coupe, това е кола доближаваща се до Aston Martin Rapid и Porsche Panamera, извинявам се за смелостта, но това са фактите. На щанда на BMW блестеше и новата 3 GT серия, това е стандартна тройка с ночбек (хеч със силно скосена задна част) каросерия.

Местим се при Mercedes-Benz, където виждаме новият CLA (седан модификация на новата А-класа), но не виждаме прелестния CLS Shooting Brake, още по-малко флагмана AMG SLS.

Интрига има и на щанда на Jaguar, там те посреща роудстъра F-Type в S (supercharged) модификация. Брилянтна машина, която си струва да се види отблизо.

Сред другите премиери, които си струват вниманието са Renault Clio RS, Peugeot 208 GTi, Chevrolet Camaro Cabrio, Subaru BRZ, KIA ProSee`d GT, Volvo V40 CrossCountry, Opel Cascada и донякъде новият Space Star на Mitsubishi. Донякъде, защото това е поредния изключително слаб автомобил на марката с трите диаманта (съжалявам Outlander, но приличаш на дебела лелка), който заменя симпатичния  Colt, и носи името на отдавна забравения еднообемен миниван на Mitsubishi … Странна работа.

В сферата на приятното ще посочим и скромните експозиции на Tuning BG, както и на част от гаражните съкровища на НСО. Отново можем да видим диктаторския Mercedes-Benz 600 S Pullman, както и плеяда от ЗиЛ, ЗиС и бляскаво ARO – подарено на Тодор Живков от Николае Чаушеску.

Както винаги и на този автосалон имаше отсъстващи. Audi и VW са най-забележимите дефицити, продължаваме със Suzuki, но пък отчитаме присъствието на BMW, Huyndai и Toyota, които в минали издания на софийския автосалон спестиха присъствието си.

Жалко, че българското поделение на Johnson Controls отсъстваше (в България фирмата разработва седалки и интерфейси за автомобили), би било готино да присъстват и другите глобални компании от автомобилния бизнес с поделения у нас – Язаки (кабели, производство в Ямбол), Монтюпе (глави за двигатели, производство в Русе), Epiq Electronic (датчици, тестове в София и производство в Ботевград) и ALC (кожени салони за BMW, производство в Мусачево) и много други.

За сметка на това, българщината беше дебело подчертана от „системата против кражба на гориво”, рекламирана с думите „Открадни! А ние ще ти кажем колко!”

More from Бранимир Николов
Mercedes-Benz CLS 350 CDI: Модерна класика
Казвали сме го преди, ще го кажем и сега. Езиковата конструкция „четириврато...
Read More