Zelectric: Електронурка

Днес имаме още една калифорнийска история. Тя включва Давид Бернардо, който прекарва 20 години от професионалния си живот в маркетинга и рекламата на high-tech компании, включително HP и Electronic Arts. Включва и VW Костенурка, прекарала 49 години от съществуването си като бензинов автомобил...

Преди време бяхме разказали за калифорнийците от Singer, които връщат класическо Porsche 911 към епичен нов живот. Те разкостват машината, подменят ходовата част, двигателя и трансмисията, но запазват класическата каросерия. Резултатът е брилянтен и се смята за мокрия сън на Porsche-феновете.

Днес имаме подобна калифорнийска история. Тя включва Давид Бернардо, който прекарва 20 години от професионалния си живот в маркетинга и рекламата на high-tech компании, включително HP и Electronic Arts. Включва и VW Костенурка, прекарала 49 години от съществуването си като бензинов автомобил. Идеята на Бернардо е да възстанови до блясък класическия VW, но го пуска по пътя след сърдечна трансплантация. Боксерното му сърце с въздушно охлаждане отстъпва пред комплект батерии и електромотор. Запознайте се със Zelectric Beetle.

Тази трансплантация е сериозен проект, който далеч не може да се впише в концепцията „експеримент в гаража с участието на откраднати батерии от количка за голф”. Zelectric разчита на инженеринга няколко калифорнийски екипа, включително този, работил върху електрическия BMW M3 с 420 к.с., който се пусна на Пайкс Пийк.

Към момента Zelectric имат само един прототип, върху който все още се работи. Той е напълно функционален и журналисти отвъд голямата вода вече имаха възможността да завъртят кръгче с него. Костенурката няма нито една конструктивна промяна извън двигателя и батериите. Окачването (независими полуоси с торсионна греда) и гумите са такива каквито са били и при напускането на завода. Zelectric е изцяло непокътната и може съвсем спокойно да преживее реплантация на старото си бензиново сърце.

Най-интересното в този проект е срещата между електромотора HPEVS AC-50 и стандартната 4-степенна механична скоростна кутия (тази кола наистина е стокова!). Като при всеки електромотор, пиковият въртящ момент е достъпен още от 0 об./мин. Така че, не се нуждаем от натискане на съединителя при тръгване и спиране. Всъщност, той е необходим само когато се сменят предавки. Но това рядко се налага. От Zelectric държат скоростите на 2-ра предавка и колата изглежда безкрайно доволна от този факт.

Скоростта и динамиката на електрическата костенурка (която за краткост ще наричаме „електронурка”) също са интересни. Въпросната електронурка на Zelectric се появява на бял свят като VW Костенурка през 1963 г. Тя напуска поточната линия с 4-цилиндров боксерен двигател с максимална мощност от 40 к.с., достатъчен за максимална скорост от 115 км./час, като първите 100 от тях могат да бъдат постигнати за не по-малко от 32 сек. или иначе казано – цяла вечност по днешните стандарти.

Електронурката обаче е с мотор, който постига над два пъти по-висока мощност (85 к.с.) и това се отразява и на динамиката. Доколкото колата на Zelectric е все още прототип, официална информация в тази посока отсъства.

Но има данни по отношение на пробега с едно зареждане на литиево-йонните батерии, подобни на тези в лаптопите, разхвърлени в два комплекта. 12 от тях са под предния капак, други 25 се намират под задната седалка. Пълният заряд е достатъчен за пробег между 150 и 180 км., което е повече от добре.

И тук идва ключовият въпрос: “Колко струва този хипи-хипстърски кеф?”

От Zelectric твърдят, че продажната цена на „електронурката” ще бъде около 50 хил. в щатски долари, като тази сума включва и донорската машина. Към момента можете да инвестирате в депозит, с който да запазите една от първите бройки за себе си, когато производството започне. Реалната кола ще понесе известни модернизации, сред които 3-точкови предпазни колани, предни дискови спирачки, газови амортисьори и RetroSound радио с вграден Bluetooth.

Прогресът може да изглежда и така. И това ни харесва!

 

Повече за Zelectric

More from Бранимир Николов
5 МНОГО красиви детайла
Красотата е навсякъде около нас, но успяваме ли винаги да я забележим?...
Read More