Peugeot 208 GTi: Малкото лъвче с острите нокти

Peugeot 208 GTi е по-бързата, по-игривата, по-ниската и по-забавната версия на иначе дамското супермини 208, което вече познаваме. Малкото лъвче поляга удобно върху лаврите на легендарното 205 GTi. Духът на тези две коли обаче е коренно различен. С какво точно, ще обясняваме в следващите редове.

Здравейте и добре дошли в GTI сериала с горещите хечове на БГ Автоблог. Досега продуцентите работиха върху MINI Coupe JCW, Ford Focus ST, Renault Twingo RS 133 и BMW 125d M-Sport. Живи да ги ожалиш … 5-и епизод вече е готов и главната роля в него е поверена на наследника на една от най-легендарните GTi-ки изобщо.

Дами и господа, посрещнете Peugeot 208 GTi.

Информация в аванс: Харесахме я още с появата й. И си обещахме да направим всичко възможно, за да я вкараме в гаража на БГ Автоблог. Заредихме се с търпение и то ни потрябва. Причините са ясни – всички искат да я карат, поради което 208 GTi беше със слабо казано натоварен график. Освен това, боядисаното в рубинено червен металик лъвче претърпя инцидент, заради който му се наложи да влезе в болница, разбирай сервиз. Но, всичко е добре, когато свърши добре. И БГ Автоблог има какво да разкаже…

Още снимки във Facebook страницата на БГ Автоблог

Peugeot 208 GTi е по-бързата, по-игривата, по-ниската и по-забавната версия на иначе дамското супермини 208, което вече познаваме. Малкото лъвче поляга удобно върху лаврите на легендарното 205 GTi. Духът на тези две коли обаче е коренно различен. С какво точно, ще обясняваме в следващите редове.

Отвън

Визуалните разлики със стандартната 208-ца са малки. Задължителната GTi терапия в случая включва по-обтекаеми брони отпред и отзад, обновени прагове и масивен спойлер над задното стъкло. За разкош са добавени GTi емблеми в хромираната украса на задния прозорец и червено червило върху една от многото устни в предната маска, която специално за случая пунтира кариран флаг. Джантите са 17 цолови и дизайнът им е истински трепач.

Отвътре

Стандартното 208, но по-добро. Това включва най-удобните седалки в класа на суперминитата, като в случая на GTi те са комбинация от кожа и текстил в червено и черно. Така си спестявате потен задник върху кожения салон, ако колата е била на слънце и в същото време имате контакт с нещо толкова хубаво като … кожения салон. Към това добавяме и брандиран с GTi логото волан с отсечено дъно и червен пойнтер на върха. Геврекът на 208 GTi е малко по-голям от този на картинг машинка. И това е много хубаво! Както и възможността да гледаш циферблатите на оборотомера и километража над него.

Интериорът на спортната 208-ца получава още пинизи като олекотени алуминиеви педали, метална топка на скоростния лост (истински метал, а не лакирана пластмаса) и чудесен малък бутон над волана, който активира мека червена светлина около циферблатите. Брилянтно!

Задвижването

Не сме имали възможност да се срещнем с 207 GTi, но за него се твърдеше, че е тежък и не особено бърз. Новата компактна GTi-ка от Peugeot е със 165 кг. по-лека от своя предшественик до общо тегло от 1160 кг. Това е относително ниска маса за подобен автомобил и това (винаги) е голям плюс. Питайте сър Колин Чапман, ако не вярвате на нас.

Комбинацията между ниското тегло и 1,6 литровия турбодвигател, инсталиран в много от машините на PSA, както и в Mini Cooper е рецепта за готин купон. В това си изпълнение, 4-цилиндровият мотор е способен на точно 200 к.с. или с 11 по-малко от Mini JCW.

Тази мощност стига до пътя чрез 6-степенна механична трансмисия. И това е добре, защото много от конкурентите се обръщат към автоматични скоростни кутии. А духът на истинското GTi може да понесе турбо мотор, но не може да се лиши от тръпката на скоростния лост. При 208 GTi това означава и по-къси предавателни числа (учестено дишане), както и общо 6 скорости – особено удачно при магистрален круиз. Също така е факт, че предавките (ще бъдем точни и ще посочим 3-та с показалец) демонстрират своенравност и понякога отказват да влизат като у дома си.

На пътя

Ето тук е голямото разминаване с легендарното Peugeot 205 GTi. То беше потресаващо леко, изумително натурално и способно да те пребие. Особено в комбинацията с 1,9 литровия мотор. В завой, предницата на 205 GTi може да е своенравна като леко повдигане на крака от педала на газта означаваше леко плъзгане, а рязко отлепяне – завиване с вратите напред. Тази еуфория в 208 GTi отсъства. Да, тя тежи с 300 кг. повече, но е и доста по-мощна. Предницата лесно може да бъде вкарана в недозавиване, играта с газта в завой тук не съществува. Жалко …

Ауспухът не се раздава гръмогласно, но ако напрегнеш ухо все пак ще чуеш турбо „песента на 16-ия винтил”. Другите участници в хот хеч сериала са много по-гръмогласни и ние харесваме това. Но ако погледнем на 208 GTi като на по-скоро дамски автомобил, тогава ще се съгласим, че твърде пръдлив звук ще бъде слабо казано неуместен.

Ефективността

Ако продължим сравненията между 208 GTi и 205 GTi, трябва дебело да подчертаем, че новото лъвче харчи два пъти по-малко от старото. В нашия случай това означава среден разход на гориво от 8,4 литра бензин на 100 км. при смесен цикъл на шофиране. Ускорението от 0 – 100 км./час е за отличните 6,6 секунди, а максималната скорост е 230 км/час.

Хубавото

Нетрадиционен и в същото време – много удобен интериор, ако не броим леко разпиляната централна конзола. Изглежда добре и го бройкат както мъже, така и жени. Предизвиква въпроси от типа на „колко вдига” и „колко коня е тая кола”. Това говори достатъчно за тази кола. Двигателят е чудесен, разходът е много добър.

Лошото

Има известна прекаленост в някои елементи като твърде фрагментираната предна решетка, възмалките задни дискове, надничащи от огромните джанти. Опърничавата трета предавка добавя черни точка, а от качеството на интериора има още какво да се желае. Дизайнът може да е претенциозен в очите на част от потенциалната му аудитория, но естетиката винаги е (била) въпрос на вкус. Цената на 208 GTi далеч не е ниска в сравнение с конкурентни предложения. Peugeot 208 GTi стартира с цена от 43 хил. лв., а цената на тестовия автомобил с екстрите е 47 хил. лв.

Става или не?

Да, става. Не е отличник, не е и посредствен. 208 GTi е там, където е златната среда. Но далеч не е безличен. То е малкото лъвче с острите нокти, което може да те одраска. Но не до кръв.

More from Бранимир Николов
Какво е общото между Ferrari и Star Wars?
Една от най-яките сцени в Епизод 1 от поредицата Star Wars беше...
Read More