Dacia Duster Adventure: Достъпното приключение

Можем да изпишем тон глупости за дългоходовото подсилено окачване, големия просвет и прочее важни за истинския всъдеход нща, но истината е една. И тя е, че тази кола е създадена, за да бъде комфортна и предвидима по надупчените ни пътища. И не само нашите...

ОК, на всички е ясно, че специалните издания и лимитираните серии на какъвто и да било продукт са един от начините да напомнят за него. Често пъти, подобни предложения се оказват истински оферти или пък дават изцяло нов поглед върху продукта. Но е факт, че специалните издания и лимитираните серии могат да бъдат безкрайно досадни с липсата на (ново) съдържание или по-скоро с претенцията за такова.

От общите приказки минаваме към конкретиката, която в нашия случай вълнува с името Adventure. Запознайте се с първия спешъл едишън на Dacia Duster, който нашепва не какво да е, а приключения!

Още снимки във Facebook страницата на БГ Автоблог

Но колко приключенско може да бъде специалното издание на румънски псевдовсъдеход? Не много. Или поне не толкова, колкото приключенски ни се струва Land Rover Discovery в легендарното Camel Trophy изпълнение.

От друга страна, Dacia Duster Adventure не претендира, че е повече от това, което всъщност е. Един семпъл и добре познат автомобил, с малко по-пипнато излъчване (стикери и джанти) и малко повече утилитарност (мобилна Garmin навигация и прожектори на покрива). На същата ниска цена.

Отвън

3 години по-късно, продължаваме да смятаме, че дизайнът на Dacia Duster е точно толкова привлекателен, колкото дебела лелка в пола с размерите на летищен ръкав. От друга стрна, отчитаме успешната визуална закачка с крос кънтри автомобилите, което за псевдовсъдеход си е истински удар в десетката. Споделяме, че Adventure изданието на Dacia Duster бележи точки и с контрастните стикери, изобразяващи компас. Рисунъкът му е леко демодиран, доколкото тениски с подобни щампи бяха много оборотни през 90-те. Сега си ги припомняме върху Dacia Duster и в чест на истината, стоят добре. Към тях добавяме и червените стрелки, насочващи вниманието към куките за теглене и точките за поставяне на крика. Черният цвят (Dacia го наричат черна перла) дава максимумът „лошо” излъчване, което скромният и семпъл Duster може да понесе.

Отвътре

Без драматични промени, като изключим Adventure бродерията върху седалките и белите пластмаси върху таблото и вратите. Последните изглеждат леко прекалено на фона на целия Duster интериор и е по-добре да ги няма. Но пък държим на бутона за включване на прожекторите на покрива, който се намира вляво под волана.

Задвижването

Тестовият Duster Adventure е оборудван с популярния 1,5 литров турбо-дизелов двигател с 90 к.с., познат от други модели на Renault и Dacia. Може да звучи слаб за каросерия с подобна маса и аеродинамика. Но може да осигури нужното ускорение, за да не изоставате от градския трафик, както и нужната тяга, с която да поддържате 140 км./час по магистралата с още 4-ма стопаджии и техния багаж.

Задвижването е 4х4, а скоростната кутия е механична с 6 предавки. Тъй като Duster е псевдовсъдеход, той не разполага с блокажи на диференциалите и понижаващи предавки. Донякъде успешно, този дефицит е преодолян с трикове като свръх къса 1-ва скорост и електромуфа (разработка на Nissan), която заключва разпределението на тягата към предния и задния мост в съотношение 50/50. Това се случва, когато кръглият превключвател е в позиция Lock. Auto режимът включва задния мост само при необходимост, а при 2WD се разчита само на предния мост.

На пътя

Dacia Duster е най-добрата кола за преминаване през дупки, правена някога. И специалното издание Adventure припомня това. Можем да изпишем тон глупости за дългоходовото подсилено окачване, големия просвет и прочее важни за истинския всъдеход нща, но истината е една. И тя е, че тази кола е създадена, за да бъде комфортна и предвидима по надупчените ни пътища. И не само нашите. Плюс, че може да те измъкне от умерена безпътица под формата на кал, дълбоки коловози, пясък, сняг и камънаци…

Свикването с пословично късата 1-ва скорост изисква малко време, но пък това изгражда собствения почерк на автомобила. Ускорението е пословично бавно (15,6 сек. от 0/100 км./час), а 6-та предавка може да се използва единствено за поддържане на скорост. В такава ситуация, бюджетния произход на Duster Adventure проличава чрез слабата шумоизолация, която прави стереото трудно доловимо.

Хубавото

Dacia Duster Adventure има много плюсове в тефтерчето си. На първо място е достъпната цена от 30 890 лв. (за тестовия автомобил). Ще подчертаем и силни моменти като характерното присъствие на лимитираната серия Adventure, ниското тегло, надеждната и проста механика, просторният интериор, ниското тегло на конструкцията (1375 кг. празен) и умението му да абсорбира дупки.

Лошото

Този автомобил е бюджетен. И това личи. Без значение дали ще разклатиш козирката над километража и тя ще има амплитуда от 3 милиметра или ще докосваш с потрес лъскавата бяла пластмаса на дръжката на вратата, бюджетът се подава отвсякъде. Тази кола няма нещо толкова базово като огледало в сенника до шофьора и трип компютър. Те се появяват чак в най-високото ниво на оборудване за Duster …

Става или не?

Още при първата среща на БГ Автоблог с Dacia Duster бяхме обявили, че това е много кола за малко кеш. И това не се е променило. Специалното издание Adventure не променя това, дори напротив. Добавя още мъничко стойност.

И да, тя става. Барабар със стикерите, белите пластмаси и прожекторите върху покрива.

 

More from Бранимир Николов
[Test Drive] BMW 430d xDrive Gran Coupe: Баварски крем
BMW 4 Gran Coupe е 4-врата версия на 2-врато купе, базирано върху...
Read More