Топ 5: Автомобили от Франкфурт `13

Голямото автомобилно шоу на Германия събира тълпи от зяпачи във Франкфурт, включително БГ Автоблог. И като всички кибици, не пести премерени и не толкова коментари. Ето и нашата топ 5-ца на интересните автомобили от тазгодишния автосалон във Франкфурт.

Голямото автомобилно шоу на Германия събира тълпи от зяпачи във Франкфурт, включително БГ Автоблог. И като всички кибици, не пестим премерени и не толкова коментари. Ето и нашата топ 5-ца на интересните автомобили от тазгодишния автосалон във Франкфурт.

Audi Nanuk

Броим я за кръстоска между GT купе, премиум дизелов седан и състезателен автомобил за рали Дакар. Nanuk носи формите на миналогодишния прототип Parcour Concept на дизайнерското студио Джуджаро. В това си превъплъщение, той получава много от Audi стилистиката, но не достатъчно, за да прикрие гените му.

С огромен процент на вероятност, Nanuk няма да стигне до серийно производство. Но това не променя факта, че той е толкова различен в сравнение със всичко друго досега и по тази причина намира място в нашата класация. Дързостта си струва да бъде отбелязана.

Jaguar C-Х17

Топване на големия пръст в басейна. Точно това правят Jaguar с представянето на прототип за автомобил с повишена проходимост и спортни възможности. Пазарът, от който BMW, Porsche и Land Rover правят луди пари, може да се окаже с още един участник. И това е производителят на спортни купета и луксозни седани Jaguar.

Подчертаваме думата „може”, тъй като от британската марка не потвърдиха плановете си в тази посока. Но пък, пазарният нюх ни подсказва убеденост, че Jaguar ще има собствен SUV. И във Франкфурт видяхме неговия първообраз.

Porsche 918

Хибридният суперавтомобил на Porsche получи официалната си премиера във Франкфурт и за първи път беше показана пред широка публика. Но не това е най-интересното около 918 Spyder, а феноменално доброто време, засечено на Нордшлайфе. Колата взима обиколка от легендарното трасе на Нюрбургринг за 6,57 минути, което означава средна скорост от 179,5 км./час.

Това е с над 4 сек. по-бързо от Dodge Viper ACR, който до скоро държше рекорда за най-бърза обиколка на серийна кола, засечена на Нордшлайфе. Резултатът е малко по-слаб от този на Radical SR8, който пък държи постижението за най-бърз автомобил, който може да бъде регистриран като МПС.

BMW i8

Каквото и да си говорим, баварците творят история с колите от i серията. Предстои да видим дали това е новата голяма страница или просто пореден епизод. Но със сигурност – i автомобилите на BMW са нещо интересно.

Защото комбинират спортната кола с екологичните технологии. И тя да бъде едновременно бърза и щадяща природата. Тук изскача почти философския въпрос, дали подобна смес изобщо е възможна? Доколко комбинацията от 3-цилиндров двигател и електромотор ще бъде успешна. Ще дава ли неподправено спортно усещане или ще изпраща собствениците си в царството на синтетичното преживяване?

Каквото и да говори, BMW i8 е кола от бъдещето. А то започва от днес с цена по-висока от тази на базовата 7-ма серия.

Volvo Concept Coupe

Както винаги, шоуто е доминирано от впечатляващи концептуални автомобили. Но най-обраният от тях се оказва най-интересен. Концептуалното купе на Volvo не е фрашкано с турбо-футуристични уау-технологии. Този прототип задава посоката, в която ще се движи дизайнът на марката през следващите години. И с него Volvo официално обръща гръб на темата, която експлоатира през последните двайсетина години, за да поеме по нов път.

Не е точно това, което очакваш. Не е посоката, за която ще си убеден, че е погрешна. Просто е … едно много различно Volvo.

More from Стоил Моллов
9 (много) интересни коли от Женева `14
Прес-дните на автосалона в Женева вече са минало и БГ Автоблог излиза...
Read More