BMW 640d Gran Coupe xDrive: Голям, бърз, солиден

Единственият начин да направиш добро първо впечатление, ако закъснееш гръмовно за купон е да изглеждаш перфектно. Ако след това извадиш най-добрите истории и вицове... Вечерта ще бъде твоя. Да кажем „здрасти” на BMW 640d Gran Coupe. Което закъсня гръмовно за купона на четиривратите купета...

Единственият начин да направиш добро първо впечатление, ако закъснееш гръмовно за купон е да изглеждаш перфектно. Ако след това извадиш най-добрите истории и вицове… Вечерта ще бъде твоя. Без да я крадеш.

Да кажем „здрасти” на BMW 640d Gran Coupe. Което закъсня гръмовно за купона на четиривратите купета. Но за сметка на това изглежда перфектно. И ни разказа невероятни истории…

Отвън

Тази кола изглежда дяволски добре. Цялата 6 серия на BMW (купе, кабриолет и седан с 4 врати) е безспорна естетика, но Gran Coupe каросерията е като изваяна скулптура. Възхитителна и респектираща. Каквито са и погледите, които минувачите й хвърлят.

Без капчица притеснение декларираме, че BMW 6 Gran Coupe е едно от най-добре изглеждащите BMW-та, правени някога. Баварците са надминали себе си с тази каросерия. Успели са да използват екстра разстоянието в междуосието за постигането на една много елегантна линия на покрива и един много красив силует. Отлична работа.

Отвътре

Интериорът на тази кола изцяло допълва усещането от това, което си видял отвън. Изобилие от стилни и чисти линии, ергономична подредба на контролите и перфектна изработка. Да докоснеш нещо различно от кожа, алуминий и/или фурнир е трудно. Текстилът и пластмасата са по-скоро рядкост. А при палене на двигателя, като в миниспектакъл, от таблото изниква пищялката на аудио системата Bang & Olufsen (опция за 9763 лв.). Да, баварската дефиниция за премиум в този случай е без забележки.

Шофьорът и пътника до него се радват на интериор, идентичен с този на купето и кабриолета на 6 серия. Еднакви са и техните седалки, като коланите са оставени в тях. Даваш си сметка за това, когато ги потърсиш инстинктивно на В-колоната. Съществената разлика между купето и голямото купе на 6 серия е при пасажерите отзад. Те получават лъвския пай от по-голямото междуосие. Към това добавяме и линията на покрива, която осигурява достатъчно пространство за главата, а удобството е поверено на две пълноразмерни кресла.

Обаче коланите на задната седалка са три на брой. При нужда, 6 серия Gran Coupe може да настани и пети човек, като се ангажира и с неговата сигурност. Той обаче ще трябва да обязди тунела на трансмисията, който разсича интериора на автомобила. Допускаме, че усещането няма да е точно като при казармено върху двигателя на армейската УАЗ-ка, но схемата е идентична.

Задвижването

TwinPower турбо дизел, 8-степенен автоматик и перманентно задвижване на четирите колела. Това са елементите, които превръщат BMW 640d Gran Coupe xDrive във впечатляваща машина.

За BMW, 6-цилиндровият, редови мотор е като специалитетът на майстора в добър ресторант. Визитна картичка. Дизелът със заводски индекс N57 е с работен обем от 2993 см3 и разчита на две турбини с променлива геометрия. Благодарение на каскадното свръхпълнене, цилиндрите получават точното количество въздух в точния момент. Така се постига оптималния баланс между мощност и ефективност. 313 к.с., 630 Nm и разход на гориво от 7,4 л./100 км (8,4 за теста).

8-степенната автоматична трансмисия на ZF в 640d xDrive е известна и от други модели на BMW, където върши същата перфектна работа. В комбинация с този двигател, тя осигурява най-линейното ускорение, което парите могат да купят в момента. Да държиш мотора в зоната на максималната тяга (630 Nm между 1500 и 2500 об./мин.) с тази трансмисия е лесно като детска игра. Но е много по-вълнуващо.

С xDrive, BMW 640d Gran Coupe получава и перманентно задвижване на 4-те колела. Системата има програмирани модели за работа при различни ситуации – от сняг и лед, през спускане по наклон, ускорение с пълна тяга до динамично шофиране в завой. Интелигентната xDrive е подготвена за всичко. И ако се наложи, може да изпрати до 100% от тягата към предния или задния мост. Звучи перфектно и се държи така. Технологично разчита на многодисков съединител, който позволява променливото разпределение на тягата между предния и задния мост. Блокирането на превъртащо колело става не чрез блокаж на диференциала, а чрез интелигентно управление на спирачките.

На пътя

Голямо, бързо и солидно. BMW 640d Gran Coupe е един много приятен баланс между спортно усещане и комфортно пътуване. Този баланс може да бъде управляван чрез Driving Dynamics Control системата, която позволява на водача да избира между цифром и словом 5 (пет) режима. Comfort +, Comfort, Sport, Sport + и Eco Pro са настройките, които могат да бъдат избрани с натискането на един бутон. Той не управлява само окачването, волана, работата на трансмисията или на двигателя, а комбинира оптималните режими за тях. Ако към това добавим и завиващия с ъгъл до 3° заден мост (познат от 5 и 7 серия), нещата стават просто брилянтни.

Казано накратко, xDrive системата прави колата по-бърза като междувременно осигурява допълнителна управляемост при хлъзгави настилки. Какво повече?

Дизелът е толкова мек, че лесно може да бъде сгрешен с бензинов мотор. Впечатляващо тихо развъртане, вероятно, за да усетиш свистенето на турбините. Но над 3000 об./мин., звукът придобива яростни нотки и получаваме възможността да си организираме естетски трилър. Като, например, забодем тази акулска предница в най-лявата лента на магистралата. Където BMW 640d Gran Coupe се движи като милион долара на цяло. С ускорение от 0 – 100 км./час за 5,3 сек. и от 0 – 200 км/час за 22,9 сек. това не е особено трудно, повярвайте.

Хубавото

Изключително красив автомобил, с великолепен двигател и отлична трансмисия, стилен интериор и спортен дух, като в същото време е впечатляващо скромен на бензиностанцията.

Лошото

Трябва много да се постараеш, за да намериш слаби моменти в BMW 640d Gran Coupe xDrive. Ние опитахме. И намерихме. Един. В момента, в който Start/Stop системата пали двигателя и силата на звука е над 50 – 60%, басите заглъхват за секунда. А, и пепелникът е подходящ повече за пури, отколкото за цигари. Но това май не е лошо …

Става или не

Един ден, тази кола ще има стойност за ентусиастите, каквато днес притежава Е30. BMW 640d Gran Coupe е бъдеща класика, това е вън от съмнение. С дизеловия мотор и xDrive задвижването, тази кола ще бъде и сред шампионите по бавно обезценяване. Което при цена от 240 167 лв. с ДДС (за тествания автомобил) е важно.

0
More from Бранимир Николов
Рено Каджар: Един научен урок
Да вкараш 4х4 и Рено в едно изречение е доста смело решение....
Read More