Tesla Model S: Най-продаваният автомобил в Норвегия

Струващата около $110 хил. Tesla Model S е най-продаваният лек автомобил в Норвегия за изминалия месец септември. От общо 12 168 нови регистрации, 5,1% или 616 от тях са били за Tesla Model S. Второто място е шампионът на тиражите VW Golf с пазарен дял от 4,6%. Интересно, нали?

Факт 1: Норвегия е безспорният лидер в Европа по брой електромобили на глава от населението.

Факт 2: Норвегия е най-големият износител на петрол в Европа.

Може би това обяснява защо, струващата около $110 хил. Tesla Model S е най-продаваният лек автомобил в Норвегия за изминалия месец септември. От общо 12 168 нови регистрации, 5,1% или 616 от тях са били за Tesla Model S. Това превръща луксозният електрически седан в най-продавания автомобил. Второто място е за VW Golf с пазарен дял от 4,6%. Интересно, нали?

По-интересен е фактът, че жителите на Норвегия са принудени да чакат минимум 5 месеца, за да получат своята Tesla S. По тази причина, колите на вторичния пазар са по-скъпи от тези в магазина. Напълно възможно е да платиш $110 – 117 хил. за нова Tesla, да й се порадваш месец-два, след което да я продадеш с добра печалба за около 130 хил.

Популярността на Tesla S се дължи от една страна на щедрите стимули за електромобили, които предвижда норвежкото законодателство. Сред тях са безплатен паркинг, построени от държавата зарядни станции, правото за използване на бус лентите, както и неплащане на тол такси за магистралите. Най-важното обаче са данъците и акцизите. Кола с подобна мощност в Норвегия може да ти струва още поне 80% от стойността на машината под формата на налози.

Освен това, самата Tesla S е повече от добър автомобил. Тя се отличава с ускорение от 0 – 100 км/час за 5,4 сек., максимална скорост от 200 км/час, просторно купе и най-важното – непобеден досега пробег с едно зареждане от над 450 км.

При това положение, въпросът „Защо не?” си е съвсем реален.

Tags from the story
, , , , ,
More from Бранимир Николов
Новото MINI: По-добър автомобил, не толкова MINI
Всички гледаха към него, когато се появи за първи път в края...
Read More