Opel Adam: Лимонов сладкиш

Ако модерната градска мацка се нуждае от симпатична и стилна кола, до скоро тя имаше няколко популярни възможности в лицето на MINI, Fiat 500 и Citroen DS3. Немците от Opel обаче прецениха, че това е крайно недостатъчно и правят собствена оферта. Запознайте се с Opel Adam. Чудесният лимонов сладкиш, който освежава, забавлява и сближава.

Ако модерната градска мацка се нуждае от симпатична и стилна кола, до скоро тя имаше няколко популярни възможности в лицето на MINI, Fiat 500 и Citroen DS3. Немците от Opel обаче прецениха, че това е крайно недостатъчно и правят собствена оферта.

Запознайте се с Opel Adam. Чудесният лимонов сладкиш, който освежава, забавлява и сближава. Точно така – сближава. Жълтият Adam е като лилавата крава на шоколадите Milka и със своето излъчване предизвиква околните да те заговорят. „Здрасти, това новият Opel ли е?” или пък „Много е готина, нова ли е”.

И това е преди да научат за безбройните варианти, в които Opel Adam може да бъде преобразен.

Истината е, че немският мъник е колата с най-богати възможности за персонализация, която се предлага в момента. Общият брой на уникалните комбинации е около милион, което е потресаващо много. Възможностите за персонализация стартират от трите нива на оборудване, наречени със забавните имена Jam, Glam и Slam.

На тази база може да си поиграете с 9-те варианта за външните огледала, 29-те варианта за джанти (16, 17 и 18 цолови), както и 3 варианта за цвят на покрива. Отделно са многобройните цветове на каросерията, които могат да бъдат комбинирани с ефектни стикери.

Отвън

Най-вече различен. Opel Adam е и донякъде необичаен, както и мъничко дързък. Черният покрив на нашия тестов автомобили сякаш плува над каросерията като шоколадова глазура върху лимоновия ни сладкиш. Отстрани виждаме динамичните линии зад предния калник и около дръжката на вратата, познати от красивото купе Astra GTC.

Цялото усещане за тази кола е за нещо забавно и приятно. Дори имената на елементите, които я изграждат са фрашкани със закачки. Ярко жълтото на нашия Opel Adam се нарича James Blond, а цветът на черния покрив се казва черен I`ll be Black.

Автомобилът е с 25 мм. по-къс от MINI, но пък е с 80 мм. по-висок. Дължината му е почти идентична с тази на Fiat 500, но пък е доста по-широк. Всъщност Adam е по-широк и от четвъртото поколение на Corsa, върху чиято платформа е построен.

Отвътре

Също толкова симпатичен, колкото и отвън. Таблото може да повтори цвета на каросерията, това важи и за апликациите по волана, скоростния лост, вратите и седалките. Голямата игра е в тавана, който може да бъде поръчан с амбиентно осветление, наподобяващо звездно небе. Подобна екстра може да получите с Rolls Royce Phantom под името Starlignt таван, като цената й е около половината от сумата, която бихте платили за един чисто нов Opel Adam.

Opel Adam изненадва с разточителното пространство за шофьора и пътника до него. Нещо повече, покривът е толкова висок, че тази кола може да побере дори прическата на Мардж Симпсън! Но малкият автомобил не може да се похвали точно със същото, когато заговорим за пасажерите отзад. Те могат да са само двама (автомобилът е 3+1 места), като пространството за краката им е силно ограничено.

Естествено, при взаимни компромиси между двата реда седалки може да се създаде удобство за всички, но трудно говорим за истински комфорт. Така, задната седалка на Opel Adam се превръща в естествен терен за малки деца, а ако те са твърде малки – тяхното столче може да бъде разположено и отпред (въздушната възглавница се деактивира с две натискания на бутон), така че бебето да получи биберона си винаги, когато има нужда от него.

Техниката

Както вече споменахме, при забъркването на този лимонов сладкиш, инженерите на Opel разчитат на платформата на отиващата си Corsa. За добро или за лошо, това включва някои по-стари решения като торсионно окачване и барабанни спирачки отзад, както и единствено 5-степенна трансмисия. От друга страна, Opel Adam няма нужда от много повече, тъй като неговата стихия е в града. Колата може да бъде притежавана само с бензинов двигател, като възможностите са 1,2 литров с 69 к.с., както и два по-големи мотора с работен обем от 1,4 литра. Те са с максимална мощност от съответно 87 и 100 к.с. Напълно достатъчни, доколкото Opel Adam няма претенцията да бъде ултимативен спринтьор като Mini. Тягата е напълно достатъчна, за да поддържа 140 км./час на магистралата и да осигури комфортно изпреварване.

На пътя

Opel Adam изненадва приятно най-вече с отличната видимост и комфортното си окачване. Инженерните и дизайнерските изисквания към модерните автомобили често жертват нещо толкова важно като видимостта. При Opel Adam този проблем отсъства изцяло. При успоредно паркиране знаеш, че колата зад теб е на две педи от задното стъкло, а неуверените могат да си поискат и парктроник. Дъгата на А-колоната е извита по такъв начин, че не ограничава видимостта в завой дори и на по-високи водачи, което се равнява на бонус точки в графа „практичност”.

Окачването е меко и абсорбира дупките повече от успешно, дори с нископрофилните гуми, които вървят с опционалните 18 цолови джанти. Приятна изненада при толкова малък автомобил. Към това добавяме и изключително лекия волан, който променя чувствителността си в зависимост от скоростта (SSPS, стандартно оборудване в ниво Slam), за да не допусне трудност и за най-нежната дамска ръка.

Тестовият Adam беше оборудван с най-мощния VVT двигател, който развърта с лекота, но няма постиженията на спортист. Ускорението от 0 – 100 км. час отнема 11,5 секунди. Разходът на гориво е малък, благодарение на Start Stop системата и може да бъде ограничен в границите между 5 и 6 литра бензин за пробег от 100 км. при смесен цикъл на движение. Проблем обаче може да бъде малкият резервоар. Неговият обем е едва 35 литра, което може да изиграе лоша шега при по-дълго пътуване.

Плюсовете

Opel Adam изглежда чудесно, може да бъде персонализиран в безброй варианти, отлично сработваща Start/Stop система, удобен е за града, изключително просторен за пътниците отпред, вози комфортно, икономичен и симпатичен автомобил.

Минусите

Някак съжаляваме, че базовите технологии в тази кола са от по-старо поколение, бихме искали повече обем от багажника (170 литра), както и по-голям резервоар.

Става или не?

Opel Adam е чудесно автомобилче за модерните градски мацки, за които е предназначен. В него няма спортен устрем, нито спиръщо дъха управление. Той е един чудесен сладкиш, създаден за наслада. При това е съществено по-евтин от Mini и малко по-евтин от Citroen DS3.

More from Бранимир Николов
Само за две петилетки: Автомобилите, които изгубихме. И автомобилите, които спечелихме
2010 година си отива, а с нея и цяло десетилетие. Двете петилетки...
Read More