Тест драйв Peugeot 308: Същото име, различното Пежо

„Различното Пежо” може да ти се струва най-тъпото заглавие за тест-драйв на многотиражен автомобил от многотиражна марка. Ще се съгласим с теб. Но 308-цата наистина е различна от всяко друго Пежо. И от всичко останало в С-сегмента.

„Различното Пежо” може да ти се струва най-тъпото заглавие за тест-драйв на многотиражен автомобил от многотиражна марка. Ще се съгласим с теб. Но 308-цата наистина е различна от всяко друго Пежо. И от всичко останало в С-сегмента.

Отвътре

Защо мислим така? Поради 100 милиона причини. Започваме с волана. Той е малък геврек с отрязано дъно, сгушен някак в коленете ти. Над него са кацнали километражът и оборотомерът. Опа, стрелката на оборотомера се движи от дясно на ляво, а тази на километража от ляво на дясно? В предишното Peugeot 308 чистачките се движеха една срещу друга, а в това – стрелките на таблото. ОК, за някои това би било готин ефект, за други ще е досаден „дефект”.

Поглеждаме към централната конзола и о-ужас! Само 8 бутона. От марка, която на това място беше изплющяла клавиатурата на scientific калтулатор и беше синоним на изобилието от копчета и клавишни комбинации. Истински шах с пешката… Факт е, че в тези 8 копчета (броим старт/стоп бутона, както и този на електрическата ръчна спирачка) са основните контроли в един автомобил. Всичко останало е изведено върху мултимедиен екран с широчина от 25 см. и се управлява с докосването му. Включително климатика, трип компютъра, телефона, аудиото и разбира се – навигацията.

Дизайнът е толкова изчистен, че някак навява асоциации за съчетанието от форми и функции, характерно за Apple. И ще бъде честно, ако към това добавим почти премиум качеството на част от материалите в купето (включително истински алуминий в ниво Allure), още повече пространство за горната част на тялото (в сравнение с ) и малко повече за краката на пасажерите отзад.

Отвън

Изглежда много добре, но е далеч от красавицата, която ще ти отвинти главата. Одобряваме раздялата на Peugeot с „хищническата” предна решетка, която повече приличаше на усмивката на пародонтичен дядо. В резултат, с новото 308 имаме много по-сдържани форми, както и доста по-различен профил. Интересно е, че новото 308 е малко по-късо, малко по-ниско и малко по-тясно в сравнение с предшественика си, но пък междуосието е малко по-широко. Така колата е една идея по-компактна, като това не е за сметка на вътрешното пространство.

Техниката

Наистина ново ли е новото Пежо със старото име (това се случва за първи път в историята на френското лъвче)? Или е нова кожа върху еволюция на стара платформа? Peugeot 308 е първият автомобил на марката, който е базиран върху новата EMP платформа на Peugeot-Citroen. Досега Citroen C4 Picasso беше единственият автомобил, стъпил върху тази технология. Но това няма да е за дълго. EMP платформата може да бъде разтегната в 5 различни междуосия и 4 различни широчини. Освен това тя може да бъде оборудвана с бензинов и дизелов двигател, хибридна или 4х4 система. А това означава много нови модели. И последно по ред, но не и по значение, е ниското тегло на тази платформа.

Като си говорим за килограми, не трябва да пропускаме и предното окачване, което получава алуминиеви носачи, което значи по-ниска маса. Олекотена е и задната част, която в името на ниското тегло е направена от композитни материали, сиреч пластмаса. Резултатът от тази диета възлиза на общо 140 кг. по-ниско тегло. Така, новото Peugeot 308 с малкия дизел (1,6 HDi с 92 к.с.) тежи само 1090 кг. Това е с една торба цимент повече, отколкото актуалното VW Polo, което е с един сегмент под 308-цата. Впечатляващо!

На пътя

Усещането е за меко, плавно, но някак синтетично преживяване. Малкият волан е безспорно нетипичен и напомня на картинг геврек. За щастие не се върти толкова трудно, но пък не е толкова информативен. Титулуваме ESP системата (Bosch ESP v.9, серийна за всички модификации) като най-неусетната намеса, която сме срещали някъде. Добавяме и неуспешния ни опит да я изключим за повече от 1 пълнене на оборотомера.

Задното окачване е торсионна греда, което не е изненада. Нито е изненадваща проявата на гадния навик на торсионите да местят задницата на автомобила, ако тя срещне неравност при завой с по-висока скорост. Това обаче не е драмата на тази кола.

Двигателите

Новото Peugeot 308 излиза на пазара с 3 бензинови двигателя с мощност между 82 и 156 к.с. и 2 дизелови с мощност от 92 и съответно 115 к.с. По-късно се очаква и по-мощен 2-литров HDI, както и по-мощен 3-цилиндров бензинов агрегат.

Със всеки един от тях, новата 308-ца се движи малко или повече уверено, но с нито един от тях не може да му даде титлата «вълнуващ автомобил». Дори и с най-мощния бензинов мотор, чийто турбо компресор осигурява 156 к.с. На нас ни остава да чакаме (по-) големия дизел. Интригата обаче ще пристигне с 308 GTi, от който се очаква мощност от около 250 к.с., като флагманът ще бъде 308 R, който ще обажда около 270 к.с.

Доброто

Ниското тегло, премиум интериора, новите инженерни решения и отношението към детайла и различността са сред безспорните плюсове на новата 308-ца. Крайно време беше французите да защитят старата си слава на авангардни дизайнери и инженери и с тази кола го правят по впечатляващ начин.

Лошото

Цената е една идея по-висока (но зад нея определено има стойност), ръчната спирачка може да бъде само електрическа, по френски странния интерфейс на мултимедийната система (изисква свикване, но в началото ти се струва нелогично), не се предлага с 3 врати.

Става или не?

Отковорът на този въпрос е категорично «Да». Новата 308-ца е наистина много добър хеч от «С» сегмента, но за да сме честни трябва да признаем, че не е и перфектен. И в същото време е безспорно силна заявка на Peugeot. Дано пазарът оцени нейния потенциал и 308-цата да стане част от измъкването на Peugeot-Citroen от блатото, в което се намират в момента. С цени от 28 946 лв. за базова кола с бензинов 1,2 литров двигател и 82 к.с. до 42 050 лв. за 1,6 HDI със 115 к.с. в топ модификацията Allure.

0
Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Lamborghini Aventador: Една пропиляна възможност и едно ново начало
Всъщност, във външността на Lamborghini Aventador няма нищо генерално ново. За разлика...
Read More