Nissan MID 4: Супернисанът, който никога не се случи

... Някъде тогава, финансовите калкулации за Nissan MID 4 кацат в отдел "Счетоводство", откъдето се чуват кански писъци и заплахи за харакири. Така, супернисанът спасява животът на няколко чиновници, с което заплаща със собствената си смърт. Междувременно Соичиро Хонда и Аертон Сена са готови с NSX...

Японските суперавтомобили са като вица за оная работа на комара. Всички са чували за нея, но никой нищо не е видял. Освен на снимки в нета. Където сме срещали Toyota 2000 GT, Honda NSX и Lexus LF-A.

Това, което Nissan направиха по въпроса е да сътворят нещо, което може да ошамари (почти) всеки суперавтомобил. Говорим за чудовището GT-R. Но преди феноменалния му успех, Nissan направиха опит за нещо по-голямо с прототипа MID4.

Той е трябвало да бъде суперавтомобил с футуристичен дизайн, който да се превърне в тестова лаборатория за най-смелите японски идеи.

Проектът каца върху бюрото на Шиничиро Сакураи, който в началото на 80-те години е бил шеф в екипа за Skyline на Nissan. Първият прототип е готов през `85 г. и получава премиерата си на автосалона във Франкфурт. Двигателят е V6 от актуалния тогава 300 ZX (да не се бърка с двойно турбинирания, който излиза през `89 г.) но получава 2 разпределителни вала, както и 4х4 задвижване (33% отпред – 67% отзад) и много ранна фаза на системата с 4 завиващи колела на Nissan. Окачването е изцяло независимо, всички спирачки са дискови и са екипирани с ABS.

Две години по-късно се появява втората версия на този прототип. MID 4 II. Колата е със същия двигател, но добавянето на двойно турбо с междинно охлаждане вдига мощността до 330 к.с.

Някъде тогава, финансовите калкулации за Nissan MID 4 кацат в отдел “Счетоводство”, откъдето се чуват кански писъци и заплахи за харакири. Така, супернисанът спасява животът на няколко чиновници, за което заплаща със собствената си смърт.

Междувременно Соичиро Хонда и Аертон Сена са готови с NSX.

По материали от Jalopnik.com

More from Бранимир Николов
Номинациите за български автомобил на годината вече са ясни
Но изобщо не е ясно защо Пресавтоклуб България въвежда в надпреварата новата...
Read More