Лица: Нелсън Мандела и неговата S-класа

Червеният 500SE е бил истинско произведение на уважението. Още на поточната линия, каросерията е получила табелка, съобщаваща, че това е колата на Мандела. Тя е била съпровождана от работниците по време на целия й път през конвейра. И практически е била най-обгрижваната кола, произвеждана в южноафриканския завод на Mercedes-Benz.

Светът и Южна Африка се разделят с една от големите си личности. Нелсън Мандела напуска нашия свят, след като го направи по-добър и ще бъде известен като човекът, на когото нищо човешко не му беше чуждо и който беше по-голям от много други.

 

Но това, което не е толкова известно е историята около неговата S-класа. Mercedes-ът е бил произведен сглобен специално за него в завода на марката в Южна Африка по повод освобождаването на Мандела от затвора. Това се случва след 27 години лишаване от свобода.

Работниците от фабриката в Ийст Лондон даряват труда си в извън работно време, а управата от Mercedes-Benz осигурява материалите и заготовките. Марката е известна с либералното си отношение към работническите съюзи на чернокожите и дори е първата компания от сектора, която ги приема като пълноправни синдикати.

Червеният 500SE е бил истинско произведение на уважението. Още на поточната линия, каросерията е получила табелка, съобщаваща, че това е колата на Мандела. Тя е била съпровождана от работниците по време на целия й път през конвейра. И практически е била най-обгрижваната кола, произвеждана в този завод.

Когато Мандела получава червената лимузина W-126, той казва, че цветът й ще му напомня за кръвта пролята от южноафриканците по време на Апартейда. Днес, тази кола е в музея на Апартейда в Йоханесбург.

Чест и почитания!

По материали от Jalopnik.com и Business Insider

More from Бранимир Николов
Lamborghini Insecta: Насекомото
Прототипът демонстрира личното виждане на майсторите от Lamborghini за суперспортна двуместна кола....
Read More