Лица: Бренда Приди, автомобилният шпионин

Представи си я като класическо щатско мамче на средна възраст. Добави очила, бейзболна шапка, широка усмивка и обектив с размерите на мегафон и получаваш автомобилната Мата Хари на нашето време. Всъщност, историята зад нея е безкрайно интересна. Тя създаде индустрията на автомобилните папараци и междувременно спечели уважението на целия автомобилен свят...

Тя е жената, от която всички автомобилни компании се страхуваха. Тя беше гонена, беше заплашвана, а днес е обичана и популярна брънка от огромната верига на автомобилния бизнес. Защото Бренда Приди е неговият шпионин с обектив. Макар да е папарашки, нейният бизнес не е свързан с излавянето на популярна личност от „Б” група докато повръща в храстите зад ресторант, някъде в Бевърли хилс. Бренда прави парите си с шпионски снимки на коли преди техните производители да решат, че ние трябва да ги видим. И не се срамува от това…

Представи си я като класическо щатско мамче на средна възраст. Добави очила, бейзболна шапка, широка усмивка и обектив с размерите на мегафон и получаваш автомобилната Мата Хари на нашето време.

Историята зад Бренда Приди е безкрайно интересна. На паркинга в кварталния магазин през `92-ра тя засича Ford Mustang, който трябва да излезе след две години. Бренда решава, че съпругът й ще бъде заинтригуван от снимка на новия Mustang, връща се до вкъщи, за да вземе фотоапарат и прави първия си удар. Опитът на семейството да заинтригува автомобилните медии с бъдещия Mustang започва с игнориране и завършва с корица на известно автомобилно списание.

След това тя съвместява работата си на счетоводителка в бижутерски магазин и автомобилен шпионин на свободна практика. Но няколко успешни „удара” в обедната почивка я убеждават, че трябва да зареже фактурите и да се посвети на шпионирането с обектив.

Така Бренда Приди се включва в голямото преследване на нови коли, снимани много преди те да се появят излъскани до блясък на световната си премиера. От тогава досега, всяко лято тя е в пустинята Мохаве, която компаниите използват за тестване на автомобилите в екстремно горещи условия. Междувременно създава собствена агенция, наречена Brenda Priddy & Company, за която на пълен работен ден снимат още няколко фотографа, както и десетки сталкери на свободна практика.

В началото, тест инженерите са я заплашвали, нападали и преследвали. Имало е и физически сблъсъци. Подходът на Бренда в тези ситуации е едно от нещата, които й печелят много уважение. Вместо да раздуха историята чрез медиите, тя изпраща направените кадри директно до централата на автомобилната компания. И дава ясно да се разбере, че не толерира подобно поведение. Днес тест инженерите най-често й махат или дори я снимат докато тя ги фотографира с тежко замаскираните коли.

По-късно, самите фирми разбират, че снимките на Бренда са журналистика. Която няма как да бъде забранена. А най-умните използват шпионските фотографии, за да предизвикат интерес към новите си модели.

Днес Бренда се бори с нездравословната нагласа на Интернет към авторските права над фотографиите, прави пустинни кемпове за кандидат-автомобилни шпиони (за които казва, че не са детска градина и не измъква никой от ареста), продава от шпионските си фотографии на автомобилните медии и радва бензиновите сърца със своите фотоалбуми във Facebook. Можете да проследите сериите й с автомобилни емблеми, както и фотосите на кубински автомобили, където времето е спряло някъде през 60-те.

More from Бранимир Николов
МОТОЛЕК за твоята кола
Попадали ли сте някога в ситуация, в която трябва да избягате от...
Read More