Syrena: Ще я бъде ли полската русалка?

Турската русалка била мъж от кръста надолу и риба от кръста нагоре. Този дебилен виц е неизбежна асоциация с историята за полската Syrena. А тя е на слабо популярна полска марка за „спортни” купета от времето на соца, чието име на български се превежда с думата „русалка”.

Турската русалка била мъж от кръста надолу и риба от кръста нагоре. Този дебилен виц е неизбежна асоциация с историята за полската Syrena. А тя е на слабо популярна полска марка за „спортни” купета от времето на соца, чието име на български се превежда с думата „русалка”.

Група полски предприемачи, живеещи в Канада правят опит да я върнат към нов живот. Предишния е продължил между `57 и `83 г., като той е протекъл само в един модел (подобeн на Вартбург купе в ранните години и подобен на спортен спидер в късните), но правен в два завода – FSO (известен с полските фиати и полонез) и FSM.

Това ни припомня историята за Herpa, специализирани в производството на моделчета на автомобили, които дори представиха прототип на Trabant от бъдещето. Промодискът за тази амбиция все още се въргаля някъде тук и ни припомня за чудесната идея с липсващото изпълнение.

Ситуацията с полската Syrena не е много по-различна. Нейните създатели търсят партньори и смятат, че би било чудесно производството да се върне в FSO. Наистина, би било чудесно… За разлика от избраното име за първия модел Syrena Meluzyna. Това вече е несериозно, кола с името „мелужина” в най-добрия случай е обречена да прави ластици между Варшава и Краков.

Също като оригинала, Meluzyna е малко купе с определена близост до модерните хечове с 3 врати. Излъчва повече градска утилитарност, отколкото спортни амбиции.

Инициаторът на проекта, Аркадиуш Камински споделя пред репортери, че е безкрайно ентусиазиран. „Имаме иконичен дизайн, ако питате дете как би нарисувало кола – тя ще бъде проста и чиста като формите на Syrena.” Той се кефи и на връзката на бранда с русалките, защото почти всяка култура има собствени легенди за митични морски красавици.

„Защо автомобилите трябва да са толкова сериозни?” казва Камински, в чието професионално досие виждаме позицията на дизайнер на играчки. Съгласни сме с него, както и бихме се радвали неговите русалки да изплуват от водата и да се окажат сред нас.

Но миг поспри, имаме още един кандидат за миналото и бъдещето на Syrena. Тази навалица е формирана от предприемача Рафал Чубай и дизайнерът Павло Буркатский. Те се намесват в играта с тяхната Syrena Sport, която за разлика от проекта на Камински, вече прилича на спортен автомобил. Техния проект предвижда Syrena Sport да бъде конструиран около Nissan 370Z и неговия 3,7 литров V6 мотор.

Преценяме вероятността за осъществяването на двата проекта като ниска, но ще бъдем изпълнени с доволство от едно готино опровержение. Чакаме го!

Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Пежо 508 е българският автомобил на годината за 2019
Изненадващо, предложението на французите от Пежо в затихващия D-сегмент в лицето на...
Read More