Топ 6 на вдъхновяващите прототипи от Детройт

Нова година, нов късмет, ново издание на автосалона в Детройт. Градът, който някога беше лъскавата емблема на щатската автомобилна индустрия днес е символ на модерната американска разруха. Ние няма да говорим за тези неща, нито за връзката между тях. Само ще кажем, че на тазгодишния автосалон в Детройт видяхме няколко (по-точно 6) наистина впечатляващи коли.

Нова година, нов късмет, ново издание на автосалона в Детройт. Градът, който някога беше лъскавата емблема на щатската автомобилна индустрия днес е символ на модерната американска разруха. Ние няма да говорим за тези неща, нито за връзката между тях. Само ще кажем, че на тазгодишния автосалон в Детройт видяхме няколко (по-точно 6) наистина впечатляващи коли.

Toyota FT-1 Concept

007-toyota-ft-1-concept-det
От Toyota твърдят, че това е просто концепт. Но това не може да промени факта, че пред нас най-вероятно стои GT купето на петилетката. FT-1 е епичен във всяко отношение. От безумния нос, оформен като кокпит на болид, през вентилаторите, надничащи от двете му страни, до аеродинамичнте тунели около колелата. В тази кола няма нищо от миналото на Toyota. Тя е бъдещето, както бихме искали да изглежда. В червено и с третия стоп като на Ferrari F12 Berlinetta. Точки за японците и обещание, че ще получат още, ако от този прототип извадят една бъдеща Supra. Да ги видим сега!

Nissan Sport Sedan Concept

nissan.sports.sedan.concept.detroit.2014.02.1
В момента Nissan създават нов дизайнерски език и Sport Sedan Concept е третата им творба с него. Но пък е най-добрата. Японците избухват като новогодишните фойерверки в Дубай – зрелищно и продължително. Най-интересното е, че Sport Sedan Concept ще се превърне в бъдещата Nissan Maxima. Средноразмерният седан  (който за нас е с размерите на малък дунавски шлеп) ще бъде по-широк, по-дълъг и по-красив. Ако запази поне половината от естетиката на Sport Sedan Concept, бъдещата Maxima ще изглежда най-малкото впечатляващо. Може би дори по-впечатляващо от луксозното си братче Infiniti.

Nissan IDx Concept

19cmbd9k9v1t5jpg
В края на 60-те години комбинацията от семпла и надеждна механика, ниска цена, 96 к.с. изцедени от 1600 см3 и задното предаване превръщат Datsun 510 в това, което е BMW днес. Колата на ентусиастите, но без ниската цена. Днес Nissan показват прототип, който подсказва как ще изглежда неговият наследник. И той е чудесен. Малко триобемно купенце (двуврат седан) със задно предаване и изкарани пред задните гуми ауспуси. И ако бъде достатъчно евтин и достатъчно мощен, ще бъдем безгрижни като в края на 60-те.

VW Beetle Dune Concept

rsz_01-vw-beetle-dune-concept-detroit-1
Volkswagen за втори път вадят офроуд прототип на новия Beetle. Надяваме се този път да влезе в производство, защото с предишния New Beetle не се получи. Но доколкото днес във Волфсбург разчитат на магическата MQB платформа (върху която може да кацне от малолитражка до премиум седан) този път шансовете са по-големи. С други думи, този концепт е Baja Bug на утрешния ден. В Калифорния със сигурност ще го харесват. Жалко, че не го мислят като 4х4.

Volvo XC Coupe Concept

volvo-concept-xc-coupe-628
Има нещо неистово готино в шведска кола с няколко чифта ски на покрива. Без значение дали говорим за Volvo комби от хипи епохата, 80-тарски Saab 900 Turbo или Koenigsegg Agera R, винаги изглежда добре. С прототипа XC Coupe от Volvo обещават, че това ще продължи да бъде така. Тази кола подсказва как ще изглежда следващото поколение на XC90, но ние я виждаме като машината, която може да накара Range Rover Evoque да падне на колене и да моли за милост. А комбинацията от бяло със семпли оранжеви акценти и карбонови детайли е перфектна.

KIA GT4 Stinger

kia-stinger
Да повярваш на KIA, че може да прави спортни автомобили е като да повярваш на предизборни обещания. Неразумно. От друга страна, преди няколко години никой не вярваше, че KIA изобщо могат да правят коли, докато днес ситуацията изглежда коренно различно. А GT4 Stinger е зрелище и нищо по-малко. Спортното купе 2+2 купе със задно предаване и перфектни пропорции, излети от много изчистени форми наистина лови окото и ни казва, че ако KIA започне да прави спортни коли, те най-вероятно ще изглеждат (много) добре.

More from Стоил Моллов
5 интересни и безплатни смартфон игри. И всичките с автомобили
Също като лющенето на белот, да цъкаш игрички е тотална загуба на...
Read More