Новото BMW X5 xDrive 30d: Голямата бяла акула

Тихо и неумолимо голямата бяла акула изниква в съзнанието ти, когато се изправиш пред този автомобил. Голям, хищен и бял. Това е новото BMW X5, което гълта километрите без да ги дъвче и къса жива плът от пазарния дял на конкурентите си. Ултимативният представителен всъдеход на баварците ни казва здрасти в алпийско бяло и с 3 литров редови шестак, произвеждащ 258 дизелови конски сили.

Тихо и неумолимо голямата бяла акула изниква в съзнанието ти, когато се изправиш пред този автомобил. Голям, хищен и бял. Това е новото BMW X5, което гълта километрите без да ги дъвче и къса жива плът от пазарния дял на конкурентите си. Ултимативният представителен всъдеход на баварците ни казва здрасти в алпийско бяло и с 3 литров редови шестак, произвеждащ 258 дизелови конски сили.

Карахме го.

Доколкото новият Х5 е върху подобрената техническа платформа, използвана при стария, няма как да говорим за генерално нов автомобил. Новата Х5-ца е по-скоро еволюция на предишния модел, като го прави по-добър във всяко едно отношение.

Отвън

Промените в дизайна са почти отсъстващи, което намираме за малко досадно. Трудно е да се каже, че Х5 е диамант като Porsche 911, която не се променя, а се шлифова със всяко следващо издание.

Но пък от друга страна, защо трябва да променяш, нещо което очевидно работи? BMW X5 струва много пари и се продава като топъл хляб в тираж от около 100 хил. бройки годишно.

Отвътре

Тук промените са малко повече. На първо място е таблото, което е оформено на пластове. Централният дисплей не е вграден в него, а наднича като широкоекранен таблет. Воланът е нов и имате възможност да поръчате спортното кормило като от М-пакетите на 3 и 4 серия. Седалките са епично широки и доволно комфортни, макар да имаме дребни забележки към качеството на шевовете. Намираме за недопустимо наличието на бръчки върху кожата на места, на които не би трябвало да ги има.

За сметка на това, интериорът може да ти предложи всичко останало. Отопление на седалките – да, вентилация на седалките – да, бяла кожа – да, амбиентно осветление на интериора – да, промяна на цвета му – да, отделни климатични зони за задните седалки – да. И т.н.

Седалките (могат да) са общо 7, като последните две са скрити в багажника. Неговата врата се дели на две части за по-удобна употреба, но обемът му е по-малък от този на конкурентите (1870 литра със свалени седалки срещу 2010 литра за Mercedes-Benz M-Class, 2030 за Range Rover и 2035 за Audi Q7).

Интересното

Стартираме с нещо незначително на пръв поглед, но всъщност наистина важно. И това са фаровете. С новото BMW X5 може да имате адаптивните LED светлини на баварците. Техният коефицент на интелигентност вероятно е по-висок от средния за българския парламент и са две идеи по-ефективни от него. Иновативните фарове на BMW осветяват завоите, дългите светлини не заслепяват водачите на колите в насрещното и разпределят интелигентно луксовете светлина в зависимост от пътната обстановка. Технологията е сложна, скъпа и интересна. Способна е да превърне тъмнината в синкаво-бял ден. Практически работи добре, но адаптивните дълги светлини заслепяват шофьорите на камиони (вероятно заради по-високата им позиция).

Ходовата част на новата Х5-ца е интересна с непривично многото си конфигурации. Ако някой се сеща за автомобил с толкова много екстри в ходовата част, нека да пише.

В базовото си изпълнение, окачването на това BMW пристига със стоманени пружини и фиксирани амортисьори, комбинирани със стандартни стабилизиращи щанги. Ако от списъка с екстрите изберете трети ред седалки (3944 лв.), трябва да знаете, че те задължително пристигат с въздушно окачване отзад, което се регулира само. В предишното издание на Х5 тази система беше чест източник на проблеми (напишете в търсачката bmw x5 suspension и ще ви пламне главата) като се надяваме те да останат в историята.

Пакет Comfort за окачването (опция за 3586 лв.) осигурява адаптивни амортисьори и въздушно окачване отзад. Това позволява избор между режимите Comfort / Sport / Sport+ само чрез един бутон. С тази конфигурация беше оборудвана и нашата Х5-ца.

По-амбициозните биха се спрели на Dynamic окачването (6574 лв.), което добавя активни стабилизиращи щанги, които чрез електромотор променят силата на опън в завой или пък могат да бъдат изцяло изключени от играта за повече комфорт при движение в права линия. Този пакет добавя и Dynamic Performance Control, който дава на задния мост система за разпределение на мощността, която се разпределя интелигентно между лявото и дясното задни колела. Има и още една възможност за ходовата част на новата Х5-ца и това е адаптивното окачване Professional, което включва всичко изброено до момента и струва малко над 10 хил. лв.

На пътя

Голямата бяла акула е с тегло малко над 2 тона, със същите килограми може да се похвали и новото BMW Х5. 6-цилиндровия дизел е достатъчно мощен, за да се справи със задачата си, а изобилието от тяга (560 Нм между 1500 и 3000 об./мин.) осигурява ускорение на целия този тонаж за 6,9 сек. от 0-100 км/час. Което си е впечатляващо отвсякъде.

Както вече споделихме, теглото на автомобила е огромно и поради което – осезаемо. Спортните настройки в града правят пътуването с Х5 твърде подробно по отношение на настилката неорганично по отношение на меките седалки. От друга страна, при режим Комфорт и при ниски скорости каросерията определено се клати. Но пък това няма как да се случи при агресивно влизане в завоя, където Х5-цата е непоклатима като Фетел в шампионата за Ф1.

Действително новият Х5 е много добър като возия. Той е по-тих, по-комфортен, по-стабилен. Но не е и перфектен. Истината е, че еволюцията (така както я виждат в BMW) превръща спортния всъдеход в по-комфортен такъв. Като едното не е за сметка на другото, но нещо някъде в цялата композиция се губи.

Плюсовете

Високотехнологичен автомобил, който може наистина много. Всеки детайл е докоснат с мисъл и изпълнен с прецизна изработка. Ще се обезценява по-бавно от конкурентите и ще носи повече престиж от тях.

Минусите

Потресаващо скъп (базова цена за модела 118 900 лв., 187 046 лв. с екстрите и ДДС) и толкова многостранно надарен, че сякаш губи собствения си образ. Новият Х5 не е истински спортяга (макар да можете да го получите с Х5 50d), не е истински офроудър (структуриран е върху самоносеща каросерия), но и съвършенството в комфорта не е неговата сила.

Става или не?

Новият BMW X5 не е съвършеният автомобил. Но е много добър в това, което умее. Ще се продава като топъл хляб и ще прави това, за което е предназначен. Да се храни с километри, да дава комфорт и когато пожелаеш – мънчико спорт.

точките

0
More from Бранимир Николов
Лица: Нелсън Мандела и неговата S-класа
Червеният 500SE е бил истинско произведение на уважението. Още на поточната линия,...
Read More