Лица: Алекс Занарди се връща на пистата

Ако има история, която да вдъхновява в моторните спортове, тя със сигурност е на Алекс Занарди. Италианският пилот стартира впечатляващо в родната Италия с няколко картинг титли, за да стигне до Ф1 и шампионската титла (два пъти) в американските Инди серии. Трагедията го застига през 2001 г. когато той губи и двата си крака в зверска катастрофа на пистата Лаузицринг в Германия. Но вместо да живее в трагедия, Алекс доказва, че е по-голям от съдбата.

zanardi-bmw-blancpain-01-1

 

Ако има история, която да вдъхновява в моторните спортове, тя със сигурност е на Алекс Занарди. Италианският пилот стартира впечатляващо в родната Италия с няколко картинг титли, за да стигне до Ф1 и шампионската титла (два пъти) в американските Инди серии. Трагедията го застига през 2001 г., когато той губи и двата си крака в зверска катастрофа на пистата Лаузицринг в Германия. Но вместо да живее в трагедия, Алекс доказва, че е по-голям от съдбата.

Екипиран с протези, той се връща в автомобилните състезания. Преди години караше за отбора на BMW в шампионата за туристически автомобили на WTCC. И няколко пъти използва протезите си, за да се качи на подиума. През 2009 г., Занарди обяви оттеглянето си от автомобилния спорт, за да се посвети на подготвката си за Параолимпийските игри в Лондон. Връща се от там с 2 златни медала. Но изглежда Алекс Занарди не е изцяло приключил с автомобилните състезания, които едва не отнеха живота му.

По-рано миналата година италианецът направи тестове със специално пригодена за него BMW М3 DTM, а днес стана ясно, че Алекс Занарди ще кара за BMW техния Z4 GT3 в Бланкпейн спринт сериите, наследник на състезанията с коли от клас FIA GT. Автомобилът му ще бъде модифициран с ръчни контроли.

Това е Алесандро Занарди. Човекът, чийто живот почти бе отнет от състезанията продължава да прави това, което обича. И казва, че харесва протезите си, защото му дават възможност да избере колко висок иска да бъде. След което се бухва в триколка, задвижвана с ръце и обира медалите на Параолимпиадата. И за разлика от Ланс Армстронг, не си играе с допинг.

More from Бранимир Николов
Даника Патрик: Горещо от пистата
А сега ти представяме младата и красива американка Даника Патрик. Тя кара...
Read More