Ford се похвалиха с печалба от $8,8 млрд., работници получават по $8,8 хил. бонус

Дори и след приспаданто на данъците остават над 7 млрд. в зелено, което са страшно много пари. Какво прави Ford с $413 млн. от тях? Раздава ги на работниците под формата на бонуси, които те ще получат през месец март. Всеки един от чековете ще бъде на стойност $8,8 хил. Какви добри сърца имат шефовете във Ford… Не точно.

2012_ford_focus_production
Ford може да не са най-големият производител на автомобили в света, но печелят от почти всяка кола, която продават. И резултатите им го показват. Постигнатата през изминалата година печалба преди данъци на Ford възлиза на $8,8 млрд. и това е с 26% повече в сравнение с 2012 г.

Дори и след приспаданто на данъците остават над 7 млрд. в зелено, което са страшно много пари. Какво прави Ford с $413 млн. от тях? Раздава ги на работниците под формата на бонуси, които те ще получат през месец март. Всеки един от чековете ще бъде на стойност $8,8 хил.

Какви добри сърца имат шефовете във Ford… Не точно. Чековете ще бъдат получени само от почасовите работници, които получават дял от печалбата на компанията, защото не са виждали увеличение на надниците си през последните десетина години. И тези чекове са договорка между ръководството на Ford и профсъюзите в Детройт. Чийто резултат е отличен – шефовете вършат добра работа, работниците вършат добра работа, всички получават дял.

ford-payТака е било и през 1914 г., когато (слабо казано) противоречивия основател на компанията Хенри Форд не просто удвоява надниците на работниците си (от 2,34 до 5 долара дневно), но и изплаща годишни бонуси на обща стойност $10 млн. на 26 хил. служители. Тази сума възлиза на около 1/3 от печалбата за годината, показват публикации в пресата.

Какво добро сърце е имал Хенри Форд… Не точно. Жените и децата са били подминати от тази индустриалческа благодат, тя е била предназначена единствено за семейните мъже и тези над 22 години. А двойното увеличение на надниците е било въведено не от благородие, а защото работниците не са искали да работят на конвейрното производство във Ford. Това ги връща обратно и нещо повече – дава им такива доходи, с които работниците могат да си позволят да платят за една от колите, които произвеждат. И това носи допълнителен бизнес за компанията.

Забележително!

More from Бранимир Николов
Opel Adam: Лимонов сладкиш
Ако модерната градска мацка се нуждае от симпатична и стилна кола, до...
Read More