Топ 6: Дизела, които ще те накарат да забравиш бензинките

За добро или за лошо, светът, в който живеем върви с Джъстин Бийбър, бездарните политици и скъпото гориво. Поради последното, дори и най-големите бензинови ентусиасти от време на време поглеждат замечтано към някой скоклив и в същото време икономичен дизел. Не би могло да е чак толкова зле! И не е. Само хвърли око към нашата класация с дизеларки, всяка една от които ще те накара да забравиш за бензиновите резачки.

За добро или за лошо, светът, в който живеем върви с Джъстин Бийбър, бездарните политици и скъпото гориво. Поради последното, дори и най-големите бензинови ентусиасти от време на време поглеждат замечтано към някой скоклив и в същото време икономичен дизел. Не би могло да е чак толкова зле! И не е. Само хвърли око към нашата класация с нафтови печки, всяка една от които ще те накара да забравиш за бензиновите резачки.

6. VW Golf GTD

1982-Volkswagen-Golf-GTD

В началото бе Голфът. В средата на 80-те се появи специалното дизелово издание, което сложи началото на любовта към системата помпа-дюза, комбинирана с турбокомпресор. Първият GTD имаше 70 к.с., а премиум версията излизаше с 80 дизелови коня. Дебело подчертаваме, че това е първият случай, в който Golf получи турбо . И всичко това само за 24 945 дойче марки през слънчевата 1990 г. за Mk2 Golf GTD. Днес, Golf GTD е точно толкова секси, колкото GTI и можете да го имате в по-евтино и просторно издание, но под формата на Skoda Octavia RS. Как да не го харесаш!

5. Mercedes-Benz W123 Black Smoke

Кажи здрасти на черния пушек. Вероятно най-епичната дрифтинг машина, която Интернет е виждал. Базирана на W123 комби с легендарния ОМ606 3-литров дизел на Мерцедес и с турбо от … камион Скания. Това е достатъчно за около 700 к.с. и най-мазното взимане на завоя с вратите.

4. Seat Leon TDI WTCC

SEAT Leon TDI WTCC

Испанците от SEAT удариха всички в земята, когато през 2007 г. на пистата Ошерслебен техният Leon TDI стана първата дизелова кола с шампионска купа в състезание от Световния шампионат за туристически автомобили WTCC. Оле! Успехът продължава през 2008 и 2009 г., когато нафтовият SEAT печели шампионата едновременно при конструкторите и пилотите (Иван Мюлер и Габриеле Таркини). Именно тази е първата дизелова кола, която печели състезание на FIA. Жалко, че днешните състезателни Leon са отново бензинови.

3. JCB Dieselmax

05(1)

Във Великобритания абревиатурата JCB е синоним на тежка индустриална техника. За нас са жълтите багери. За историята на дизеловите коли, JCB Dieselmax е най-бързата нафтова кола, създавана някога. Тя е задвижвана от два пипнати (двустепенни турбини, интеркулер и афтъркулер) JCB444 двигателя, всеки един от които е ограничен до 3800 об./мин. и има максимална мощност от 750 к.с. (над 5 пъти повече от стандартното изпълнение). За капитанът от кралските ВВС Анди Грийн те са достатъчни да постави рекорд за скорост по суша с дизелов автомобил от 563 км/час.

2. BMW M 550 D

BMW_M550d_xDrive-Touring-2012-02-1680

Преди да се ентусиазираш твърде много ще отбележим, че този автомобил не разполага с 5 литров дизелов двигател, както моделния индекс подсказва. Работният обем е 3-литров, но дърпа като за 5 благодарение на 3-те турбини. Точно така – 3 турбини с многостепенно пълнене и променлива геомтерия на лопатките. Това е първата дизелова М-ка от BMW и с максимална мощност от 381 к.с., тя ускорява 5-та серия от 0-100 км/час само за 4,6 сек., като в същото време обещава разход на гориво от 6,4 литра на 100 км. Ле-ген-дар-но!

1. Audi R10 TDI

LMS Test, Le Catsellet

Ето го и дизеловият шеф. Най-официално (колко по-малко от това) коронясваме Audi R10 TDI за бос на нафтовите печки. Това не е първата подобна кола в 24-те часа на Льо Ман (братята Жан и Жак Делетре правят няколко опита в средата на миналия век, но с посредствен резултат), но пък е първата, която печели. През 2006 г. R10 TDI не просто печели най-епичното автомобилно състезание в света, но записва най-бързата обиколка (в квалификациите и състезанието) и прави най-много на брой обиколки в рамките на 24-те часа. Освен това заставя регулаторите да променят правилата, с което помагат на бензиновите болиди да настигнат дизеловите Audi-та. Малко след това Peugeot стъпиха на тази сцена с 908 HDI, но колкото и да им симпатизираме – истината е, че Audi първи бяха там. Нещо повече. Всеки един с достатъчно дебел джоб може да се докосне до гените на този състезателен двигател, които надничат в Audi Q7 V12 TDI.

More from Бранимир Николов
Искаш Fiesta за цяло лято с безплатно гориво и нов iPhone? Ето как
Готина игра в социалните мрежи, организирана от представителството на Ford в България...
Read More