Дачия Дъстър фейслифт: Повече кола за същото количество кеш

Имахме възможност да разкажем за Дачия Дъстър, след като излезе. Получихме шанс да направим тест-драйв и на една от специалните серии на румънския всъдеход. Сега ви представяме фейслифтирания Дъстър. Който вече е на пазара с амбициите да предложи повече автомобил за същото количество кеш. Дали му се получава? Отговорът е в следващите редове.

В БГ Автоблог обичаме Дачия Дъстър по много причини. Тя е един от първите ни тест драйвове. И един от най-четените ни материали. Освен това е напълно честен автомобил, който търси комфортната пресечна точка между стойност и възможности.

Имахме възможност да разкажем за Дачия Дъстър, след като излезе. Получихме шанс да направим тест-драйв и на една от специалните серии на румънския всъдеход. Сега ви представяме фейслифтирания Дъстър. Който вече е на пазара с амбициите да предложи повече автомобил за същото количество кеш. Дали му се получава? Отговорът е в следващите редове.

Отвън

Без генерални промени. Тенекиите са идентични, промените са във фаровете, стоповете, броните, джантите и предрадиаторната решетка. Нищо генерално ново, фейслифтирания Дъстър предлага една идея по-свеж вид. Феновете на възръбавия му дизайн няма да бъдат разочаровани.

Отвътре

Тук е работено повече, като промените засягат най-вече таблото и обезшумяването. Седалките също получават нови тапицерии, които са две идеи по-приятни в сравнение с предишната версия. Бутоните за ел.стъклата най-накрая са преместени върху вратите, където всъщност им е мястото. Този бонус е леко дървен, доколкото бутоните са разположени върху едни пластмасови паралелепипедчета, кацнали върху дръжката на вратата. По-дългокраките биха могли да си удрят коляното си в тях.

С второто си издание Дачия Дъстър получава възможност за мултимедийна система със 7 инчов, тъч-скрийн екран с навигация, която (забележете) е кирилизирана. Системата, не навигацията. Но и това не е малко!

Истински големият напредък е при обезшумяването. Заради формата си на тумбеста тухла четворка и максимално евтините материали, Дъстър можеше да бъде доста шумен при магистрална скорост. И сега е, но далеч не толкова. Нивото на шум е намалено с 2 децибела, като за това помагат новата преграда между двигателя и купето, новите подкалници и новите уплътнения на вратите.

Технологиите

Обновеният Дъстър не се променя механично, с изключение на двигателите. Освен старите 1,6 литров бензин (105 к.с.) и 1,5 литров турбо дизел (90 и 110 к.с.), колата вече може да бъде притежавана и с модерния бензинов ТСе 125 мотор. Той е 4 цилиндров с работен обем от едва 1200 см3, но благодарение на директното впръскване на горивото и турбо компресорът, колата има мощност от 125 к.с. и с 30% по-голям максимален въртящ момент от 205 Нм. Новият двигател е по-лек, по-икономичен и по-безшумен, което си е плюс, откъдето и да го погледнеш.

Освен това, фейслифтирания Дъстър може да бъде купен със заводска пропан-бутанова газова уредба от Landi Renzo. Тя също получава стандартната 3-годишна гаранция, а бутилката е разположена на мястото на резервната гума. Цената на тази екстра е точно 1500 лв., но минусът тук е, че тя е налична само за модификациите с предно предаване.

На пътя (и извън него)

Покъртително късата 1-ва предавка, характерна за Дъстър е налична и тук. Тя прави колата изумително скоклива в градски условия и съвсем адекватна при офроуд изкачване с голям ъгъл. Всъщност, нейната идея е да замени (доколкото е възможно) понижаващите предавки в трансмисията на един истински всъдеход. В цифри, това означава, че при 1000 об./мин. на двигателя, автомобилът се движи с 5,79 км/час.

4х4 системата, с която Дачия Дъстър може да бъде притежавана не е претърпяла промени. Тя е дело на всепризнатите майстори в 4х4 задвижването от Nissan и се управлява с кръгъл бутон, разположен под контролите на климатика. Колата може да бъде шофирана в режим 4х2, в автоматичен режим (задният мост се включва, само ако някое от колелата започне да превърта) и Lock, който разпределя мощността между предните и задните гуми в съотношение 50/50.

Нищо сложно и нищо изключително, но нашият тест-драйв показа, че обновената Дачия Дъстър е все така ефективна в калищата и камънаците на ловните полета в Севлиевския Балкан. Късите калници отпред и отзад, както и просветът от 21 см позволяват атакуването на относително високи препятствия.

Плюсовете

Обновеният Дачия Дъстър е още повече кола, за същото количество кеш. И това е много добре. По-модерния интериор, новия бензинов двигател и подобреното обезшумяване добавят още точки към ценовата привлекателност на Дъстър, чието базово издание стартира от 20 990 лв. с ДДС и включва ESP, спирачен асистент, тракшън контрол, поленов филътр и 4 въздушни възглавници.

Минусите

Все още има какво да се желае от ергономията и качеството на материалите. Но постигането на подобни цени не е без компромис и ние си даваме сметка за това.

Става или не?

Да определено. Тя ще продължи да бъде пазарен хит. Разумният кросоувър компромис на Дачия пристига в прилично дизелово 4х4 изпълнение с цена доста под границата от 30 хил лв. и това е основната причина от него да бъдат продадени над 800 хил. екземпляра за по-малко от 5 години.

0
More from Бранимир Николов
Italdesign Aztec: Може да е твой срещу половин милион в евро
Това подобие на космически кораб е произведено в едва 18 бройки и...
Read More