Кажи „здрасти” на карбоновите джанти

Възможно е да намираш, че сме позакъснели с този поздрав към джантите от композитни материали и ще бъдеш прав. Но ще се изненадаш, ако научиш с колко години. Точно 42. През `72-а, Michelin създават джанта, която е изработена не от стомана, нито дори алуминий, а от странната смес между стъклопласт и смоли. И е била подсилена с метал единствено на дупките за болтовете. И коя е колата с тази иновация?

Възможно е да намираш, че сме позакъснели с този поздрав към джантите от композитни материали и ще бъдеш прав. Но ще се изненадаш, ако научиш с колко години. Точно 42. През `72-а, Michelin създават джанта, която е изработена не от стомана, нито дори алуминий, а от странната смес между стъклопласт и смоли. И е била подсилена с метал единствено на дупките за болтовете. И коя е колата с тази иновация? Citroen SM, вероятно най-извратеното GT купе, което автомобилната история познава.

Кои, ако не японците, ще направят първите карбонови джанти? През 2008 г. Weds Sports създават първия прототип, а година по-късно австралийците от Carbon Revolution вкарват карбоновия си модел CR-9 в щатското чудовище Shelby Ultimate Aero. Ако много те докосват, можеш да си ги поръчаш срещу 15 хил. в щатски долари.

Коя марка, ако не BMW, ще стане първата с джанти от карбон в списъка с екстрите. На събитието си Innovation Days, баварците показаха своите карбонови джанти, които са с 35% по-леки от алуминиевите аналози. Инженерите в Мюнхен представят и комбиниран модел, изграден от карбон и метална сплав, като при него се пестят 25% от теглото. Иновацията на BMW все още не е получила зелена светлина от европейските регулатори, но очакванията са това да стане в близките 2 години.

BMW са най-карбоновата компания с 2 модела, чиито купета са изработени изцяло от карбон (i3 и i8), и имат дълго досие на карбонова употреба като подход към олекотяването. Новите М3 и М4 вече спечелиха адмирации с карбоновия си кардан, който е толкова устойчив на усукване, че няма нужда от централно лагеруване.

Innovation Days е събитието, с което баварците показаха, че карбонът ще бъде все по-съществена част от конструкцията на техните автомобили. Джанти, волани, валове, рамки на седалки …

Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Арменска афера
Сигурно си спомняте филма “Италианска афера” и прочутия му римейк от 2003...
Read More