9 (много) интересни коли от Женева `14

Прес-дните на автосалона в Женева вече са минало и БГ Автоблог излиза със своите номинации на колите, за които си струва да се говори. Всички ние имаме личните си предпочитания, но пред очите ни се случват нови неща, виждаме добре забравени стари, както и реликти от средата на миналия век. И няма да ги крием.

Прес-дните на автосалона в Женева вече са минало и БГ Автоблог излиза със своите номинации на колите, за които си струва да се говори. Всички ние имаме личните си предпочитания, но пред очите ни се случват нови неща, виждаме добре забравени стари, както и реликти от средата на миналия век. И няма да ги крием.

Koenigsegg Agera One:1

01-koenigsegg-one1-geneva-1

1341 к.с. и собствено тегло от 1341 кг. Това прави съотношението между мощност и маса 1:1. Словом – едно към едно. Това е инженерна дяволия! Както и способността на колата да завива при 2.0 G, да ускорява до около 440 км/час (предстои да бъде проверено). Искаш една от тях? Жалко, ще направят само 6 бройки и купувачи с повече пари от теб вече са ги капарирали.

 

Carlsson CS50 Versailles

03-carlsson-cs50-versailles-edition-geneva-1

Познаваме Carlsson като един от приятните тунери на Mercedes-Benz, но „версайският” им модел втрещява с позлата, досущ като кубетата на Александър Невски. Златното фолио върху бялата S-класа е съвсем истинско и сме сигурни, че тази комбинация в момента краде сърцето на цар Киро и царица Костадинка, които много искат да я подарят на принц Ангел. Истината е, че този проект е с фокус върху китайския пазар, където ще бъдат лансирани 25 бройки. От Carlsson твърдят, че са намерили клиенти за 10 от тях. Честито и на двете страни!

 

Lazareth Wazuma GT

04-lazareth-wazuma-gt-geneva-1

Това МПС не е автомобил, нито мотоциклет. А какво е тогава? Няма отговор на този въпрос. Знае се само, че Lazareth Wazuma GT може да получи регистрационен номер, има две седалки (за разлика от предшественика му V8) и се задвижва от 4 литров, V8 двигател на Jaguar с 375 к.с. Те стигат до пътя чрез задния „мост”, който всъщност е двойка слепени колела. Французите от Lazareth твърдят, че тази версия на Wazuma може да се кара без каска. Не се доверяваме на подобна препоръка, но все пак ще изчакаме потвърждение от Джеръми Кларксън.

 

Volvo Concept Estate

05-volvo-concept-estate-geneva-1

Първо е комби, второ е в кафяво. Колко често виждаме такива концепции? Още повече те да са смели, дръзки и красиви. Това е поредната кола, с която шведите от Volvo показват новия си дизайнерски език. Той ще нахлуе в шоурумовете с второто поколение на ХС90. Може и да грешим, но този дизайнерски език се разделя с ултимативния шведски минимализъм, с който Volvo бяха уникални. Джуфките, линиите и пластовете (особено в интериора) си правят среща в този прототип. И са повече.

 

Jeep Renegade

05-2015-jeep-renegade-geneva-1

Колкото повече гледаш този автомобил, толкова по-вероятно е да си помислиш, че най-подходящото име за него е Спондж Боб: Квадратни гащи. В Jeep са решили да кръстят машината с името Renegade и са прави, тъй като това е първата им кола върху техническа платформа на FIAT. Естествено, колата получи тонове омраза в щатските форуми, „защото не е истински Jeep” и мигновено се превърна в един малък ренегат. Който въпреки цялата му квадратност е а) готин като присъствие и б) знаков като продукт.

 

Quant e-Sportlimousine

quant_e-sportlimousine

Ако си падаш по възхитителни концепции, автосалонът в Женева е мястото, на което със сигурност ще ги намериш. Тук говорим за електромобил, чиито батерии подозрително напомнят на перпетуум мобиле. И в начинанието на лихтенщайнската компания nanoFLOWCELL AG са забъркани имена от калибъра на Bosh и Koenigsegg. E-Sportlimousine разчита на т.нар. флуидна батерия, която използва два резервоара с електролити. Единият резервоар е пълен с отрицателно заредена течност, а другия с положително. Те се изпомпват в централната горивна клетка, която чрез вещерство и магия произвежда ток с напрежение от около 600 волта и сила от около 50 ампера. Изпратен до 4 трифазни електромотора, този ток генерира пикова мощност от 912 к.с., докато нормалният работен режим се осъществява с мощност от 643 к.с. Изумително!

 

Renault Twingo

renault-twingo-geneva-4-1

Новото Twingo e чиста революция с компактните си размери и задноразположения двигател. Революция, (а не еволюция) защото официално се връщаме към подхода, използван при класически многотиражки като VW Beetle, Fiat 500 и Renault Dauphine / 8 и дори не толкова многотиражния Porsche 356. Последната подобна кола беше Tata Nano, но тя се оказа опасна за живота, след като спечели цифром и словом 0 (нула) звезди за сигурност на тестовете от EuroNCAP. За разлика от индийската супербюджетна оферта, Twingo ще струва доста повече, ще може много повече и ще бъде истински готин. Това е колата, с която французите ще ни кажат по начин, който само те владеят, че малкото е повече.

 

Morgan Plus 4

04-2014-morgan-plus-4-geneva-1 

Новият Morgan Plus 4 е досущ като стария. И като този преди него. И като този още преди него. Всъщност той е почти същия като този от 1950 г., когато го произвеждат за първи път. Със 64 години производствен живот и с толкова минимални промени, тази кола е почти рекордьор. В случая, наречието „новият” е използвано по повод двигателя, който вече покрива изискванията на Евро 6. Той е 4 цилиндров, с работен обем от 2 литра и е доставен от Ford. Всичко останало е като Великобритания през 1950 г. Където и когато се провежда първото състезание от Ф1.

 

Porsche 919 Hybrid

porsche-919

Една от най-добрите автомобилни реклами, създавани някога е на Porsche и представлява списък с класирането за Льо Ман през 1983 г. Марката от Щутгарт печели местата от 1 до 10 (с изключение на 9-то, което е за Sauber/BMW) и обявява, че никой не е перфектен. Тази реклама правеше отсъствието на Porsche от 24-те часа на Льо Ман в особено забележимо и 919 Hybrid ще промени точно това. Болидът разчита на, забележете, V4 бензинов мотор с работен обем от 2 литра и максимална мощност около 500 к.с. Той е комбиниран с хибриден пакет, който развърта до 9000 об./мин., който ще се зарежда а) от KERS система и б) от генератор задвижван от отработените газове. Всичко това има за цел Porsche 919 Hybrid да бъде по-бързо от прототипите на Audi, които доминират тотално в 24-те часа на Льо Ман след оттеглянето на Peugeot. Така в новото издание на легендарната надпревара ще гледаме състезание между спортните програми на две от най-характерните марки във VW Group. Хайде хер Пиех, пуснете и Lamborghini!

Tags from the story
, ,
More from Стоил Моллов
Топ 5 премиери от автосалона в Париж
Бихме искали да можем да ви зарадваме с френско шампанско или поне...
Read More