BMW 435i M Sport: Интерфейс между хора и технологии

435i M Sport е автомобил, който ускорява до 100 км/час за 5.1 сек. (с 8-степенна автоматична трансмисия). Това е по-бързо от Porsche Cayenne Turbo, Jaguar XJ R-Supercharged или дори от 12-цилиндровият Aston Martin DB9. На всички тях им трябва с 1/10 от секундата повече, за да се справят със същата задача. Сега идва най-интересното...

„Купето на 3-та серия носи магията на ненатрапчивата красавица, с която всеки иска да бъде. Вечната кралица на бала на компактните спортни автомобили. Летвата, която всички останали се опитват да прескочат. За да се настанят в сърцето на анонимния мачо по убедителния начин, постижим единствено за 3-та серия на BMW”.

Преди има – няма 4 години, споделихме тези мисли по адрес на последната 3-ка купе. Днес нещата не са точно същите…

Първо, 3-ката купе вече е 4-ка. Дължим промяната на яростната моделна експанзия на BMW, заради която с нечетните цифри ще бъдат обозначавани седаните и лимузините, а четните остават за купетата и техните производни. По тази причина F32 се продава с етикет, на който пише 4-та серия.

Второ, 3-ката купе, пардон – 4-та серия, не е единствената кралица на бала. В нейния ценови сегмент (вече) има доста изкусителни красавици, които трошат сърца и портфейли. Няма да ги посочваме, те си знаят кои са.

И трето по ред, но не и по значение – с дължина от над 4.6 м., тази кола е компактна единствено в Щатите, където масата смята едно МПС за автомобил, само ако е с размерите на речен шлеп. Новата 4-ка е пълноразмерно 4-местно купе, в което единственото компактно нещо е воланът.

Отвън

Все така красива. С повече орнаменти (спойлерите отпред, „хрилете” отстрани), но запазва сдържаното си присъствие. Обикаляш я от 4-те страни и тя изглежда чудесно от всеки ъгъл. Дали е заради спортните прагове и брони от М-пакета или заради легендарния Estoril blue цвят или просто защото дизайнът е дяволски добър – не можем да кажем. Със сигурност потвърждаваме, че това BMW обръща глави. Бихме гласували за 19 цолови джанти (опция за 1892 лв.), защото дори 18-ките стоят някак малки. А стандартните 17-ки вероятно ще бъдат нелепи.

Отвътре

Тевтонска естетика с приятни акценти. Нищо повече, нищо по-малко. Чисти и красиви линии, гарнирани със сини алуминиеви апликации, които разсичат интериора. Тази естетика няма да те разтърси из основи, но и не би те оставила да заспиш. Нито пък ще ти избоде очите с втора гърбица върху таблото, каквато бе офертата в старата 6 серия (Е63).

Точки печели моторизираното подаване на колана за предните седалки. Но отнемаме точки заради алуминиевата опора за левия крак на шофьора (част от М пакет), която смущаващо рязко контрастира с гуменото покритие на педалите. Не е болка за умиране, но може да се избегне.

Технологиите

Всяко следващо BMW се превръща в нещо като интерфейс между хората и технологиите. В тези коли (може да) има всичко. Адаптивно окачване? Да. Управляеми настройки на двигател/трансмисия/амортисьори? Да. Тъчпад върху селектора на iDrive системата? Да. И всичко това е комбинирано с енергоспестяващи технологии, сред които регенерацията на спирачната енергия изглежда като нищо особено… BMW винаги са имали много силни страни, но техният инженеринг продължава да е непобедим и новата 4-ка купе е поредната им кола, която дебело подчертава този факт.

435i M Sport е автомобил, който ускорява до 100 км/час за 5.1 сек. (с 8-степенна автоматична трансмисия). Това е по-бързо от Porsche Cayenne Turbo, Jaguar XJ R-Supercharged или дори от 12-цилиндровият Aston Martin DB9. На всички тях им трябва с 1/10 от секундата повече, за да се справят със същата задача. Сега идва най-интересното. 4-ката с 3-литровия бензинов двигател с туинскрол турбо (306 к.с.) предлага разход на гориво в рамките на около 9 л. безоловен бензин за 100 км. комбиниран пробег (градско и извънградско). При това, без газта да бъде щадена.

До неотдавна, комбинирането на тези стойности беше немислимо.

На пътя

Палиш колата с натискане на Start / Stop бутон и получаваш чудесно дозирана порция механичен звук. 6-цилиндровият редови двигател се събужда с категорична заявка, която обаче е точно толкова цивилизована, за да не събуди и бебе.

3 литровият, 6-цилиндров турбо двигател е сред най-добрите оферти на баварците. Развърта се непоколебимо и работи без напрежение и при 6500 об./мин., когато удря прекъсвача. Комбинирайте го с кадифената 8-степенна ZF-трансмисия, която праща 306-те к.с. към задния мост и получавате непретенциозно изглеждаща ракета. С тази кола си по-бърз от 99% от автомобилите на светофара. С редки изключения, другият 1% живее в климатизирани гаражи и вижда слънце три пъти в годината.

Ускорението е много добро, но изключителното усещане несъмнено е запазено за М-версията. Опъването на ластици по светофарите с 435i е неангажиращ кеф, който действа ободряващо. Също като малко макиато.

Купето изписва завоите с точността и почерка на калиграф, но ако ги атакувате твърде бързо ще се срещнете със слабо недозавиване. Газ в завоя и ще се натъкнете на най-стиснатото ESP, създавано някога. Това може да бъде поправено с бутона до скоростния лост, с който минаваш в режим Sport или Sport +, ако искаш да пратиш в обедна почивка всички електронни асистенти. Тогава си даваш сметка а) това е един доста дълъг автомобил с доста голямо междуосие и б) 400 Нм могат да бъдат прекалено много когато първите капчици дъжд паднат върху асфалта.

Тогава става ясно, че BMW 435i M Sport може да се държи толкова опърничаво, че да изисква целенасочени усилия за нейното укротяване. Мощността в задните гуми е толкова много, че семпло тръгване върху мокра настилка може да доведе до яростно мигане на ESP лампата. При това положение, движението в права линия с нормално темпо представлява задача, изискваща концентрация. Шах с пешката…

Плюсовете

Ако не е най-доброто купе, със сигурност е сред най-добрите. Наистина ефектен автомобил, който е доста повече от просто двуврата версия на BMW 3 серия. А комбинацията между мощност и икономичност е дяволска.

Минусите

Ще я срещаш често, т.е. в тази хубавица няма да бъде изключителна. А да я поканиш в гаража ще ти струва скъпо (базова цена 96 300 лв. с ДДС).

Става или не?

Един от най-добрите бензинови мотори на BMW, съчетан с едно от най-красивите им купета. Дали (не) става?

точките

0
Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
За мръсния въздух в градовете ни
Мръсният въздух не е майтап, уважаеми. Нито за хората, не би трябвало...
Read More