Renault Megane dCi 110 EDC: И последно десет

За Renault Megane следващото раздаване ще се случи (вероятно) догодина, когато ще видим новото, IV поколение на компактния френски хеч. Дотогава се задоволяваме с фейслифта на Megane III, който излиза на сцената с няколко малки, но удачни корекции.

„И последно десет …” е част от сладкия жаргон на белота, едно принципно безсмислено начинание. Но пък е толкова приятно да го правиш, че когато при броенето се окаже, че неочаквано печелите раздаването казваш „И последно десет …” и вадиш най-широката си усмивка. Която те държи поне до следващото раздаване.

За Renault Megane то ще се случи (вероятно) догодина, когато ще видим новото, IV поколение на компактния френски хеч. Дотогава  се задоволяваме с фейслифта на Megane III, който излиза на сцената с няколко малки, но удачни корекции.

Отвън

6 години след дебюта си през 2008 г., Renault Megane продължава да изглежда адекватно сред своите конкуренти. За фейслифт модификацията, освежаването на дизайна е постигнато чрез съвсем леки корекции в предната броня. Емблемата е пораснала чувствително и освен това се е настанила върху черна пластмасова плоскост. Добавени са и дневни LED светлини, почти същите като в RS модификацията. От палитрата с цветовете избираме кобалтово син лак, който комбинираме с големите 17 цолови джанти Celsium и получаваме приятно изглеждащ автомобил.

Отвътре

Без съществени промени, с изключение на една основна. Безумната Tom Tom навигация, с която моделът влезе в производство отстъпва пред модерната R-Link мултимедийна система. Разликата е като между втората цветна Нокиа и модерен смартфон. Т.е. от земята до небето. И е в полза на второто, далеч не само заради пикселираната графика на Tom Tom, която помним от Megane Cabrio. R-Link системата на Renault и Dacia е на български език, умее разни смарт трикове и струва 950 лв. с ДДС, което в сравнение с други оферти е скандално евтино.

Техниката

Нашият тестов Megane е оборудван с турбодизелов мотор 1,5 dCi с мощност от 110 к.с. и максимален въртящ момент от 240 Нм. Двигателят е с по два клапана на цилиндър, но този изненадващ факт не му пречи да бъде доволно пестелив. Особено когато бъде комбиниран с EDC трансмисията с двоен съединител на Renault, която освен с икономичност, може да се похвали със смяна на предавките за 1/3 от секундата. А това е бързо.

Вече видяхме EDC в действие при Renault Clio RS, където присъствието й се характеризира с учудващо нисък разход на гориво. При нашия Megane dCi спортните настройки от Clio RS отсъстват, но ниският разход отново е тук. Каталогът обявява 4,4 л./100 км. смесен цикъл, докато истината е точно 6 л. при делнично градско шофиране и отново толкова при магистрално пътуване със скорост от 130 км/час. В комбинация с EDC, плавното ускорение и ниската скорост могат да доведат до възхитително ниски стойности в разхода на гориво.

Към това добавяме делничния комфорт на автоматичната скоростна кутия и естественото движение на празен ход, което след музиката е второто най-добро нещо в едно задръстване.

На пътя

Последната инкарнация на Renault Megane е удобен и просторен начин да се предвижите от точка А до точка Б. Торсионното задно окачване все още е скокливо, когато бързате в завой, а той е осеян с неравности. Но за сметка на това имаме стабилно и предвидимо пътно поведение.

Плюсовете
37 точки в тестовете за сигурност на EuroNCAP от 37 възможни е перфектен резултат. В комбинация с ниския разход на гориво, приличната надеждност и цената от 33 хил. лв. без ДДС (с право на данъчен кредит) за най-високото ниво на оборудване, Renault Megane 1,5 dCi EDC е добра оферта.

Минусите
Софтуерът на EDC трансмисията я прави неуверена в най-ниските скорости, което може да бъде досадно в градски условия.

Мисли за тази кола като за …

… един от най-добрите Megane ІІІ, напуснал поточната линия в последните си години на производство. Добави възможността за N1 сертификат, чрез който фирмите могат да си приспаднат ДДС и получаваш една добра оферта. Да, това не е оферта за изключителна, вълнуваща или впечатляваща кола. Но остава добра оферта.

Renault Megane dCi 110 EDC

0
More from Бранимир Николов
Nissan GT-R: Няма такава несправедливост!
Евтиният убиец на 911 Turbo се оказва плашещо скъпо удоволствие. Преди година...
Read More