HondaJet: Силата на мечтите има криле

Освен легендарни автомобили, Mitsubishi произвеждат ядрени реактори, супертанкери и отлични ролери, с които да разписвате важни документи. Honda също са познати най-вече с колите си, но освен тях произвеждат и косачки за трева, АТВ-та, извънбордови двигатели и съвсем отскоро и бизнес самолети. Honda и бизнес самолети? Знаем, че звучи невероятно, но сме тук, за да разкажем.

Освен легендарни автомобили, Mitsubishi произвеждат ядрени реактори, супертанкери и отлични ролери, с които да разписвате важни документи. Honda също са познати най-вече с колите си, но освен тях произвеждат и косачки за трева, АТВ-та, извънбордови двигатели и съвсем отскоро и бизнес самолети.

Honda и бизнес самолети? Знаем, че звучи невероятно, но сме тук, за да разкажем. Оказва се, че през последните 15 години Honda работи усилено върху това да се превърне в конкуренция на Чесна, Пайпър, Бомбардие, Фалкон, Ембреър и Гълфстрийм. Това са основните производители на леки бизнес самолети в света, нашите извинения на всички пропуснати.

Проектът на японците се нарича HondaJet и е нищо по-малко от реактивна хонда. Още през `80-те години, японците проучват възможността да конструират малък бизнес самолет и така се ражда експерименталния прототип Honda MH02. През `93 г. той прави първия си полет, за да се превърне в първия самолет, при чието производство са използвани композитни материали с органична матрица.

Неговата конструкция е основа за серийния Honda HA-420, който тази година ще бъде доставен на първите си собственици. Те получават това авиационно бижу срещу сумата от порядъка на $4,5 млн. Към него вървят и два реактивни двигателя GE Honda HF120, произведени от джойнт венчър между Дженеръл и Хонда. Те са и най-характерният белег на този самолет – реактивните двигатели са монтирани върху фундаменти, издигащи се над крилата.

Повече за Honda Aviation и техния HondaJet

Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Alfa Romeo TZ3 Corsa: Истинската история
Немският колекционер прокарва треперливи пръсти по лакираните каросерии, поглъща ги с очи....
Read More