Обновеният Nissan Juke: Нови джуки за мопсчето

Тази кола е все така странна, все така различна и все така симпатична. Пластичните хирурзи, пардон – дизайнерите на Nissan са запазили всичко това, но инженерите са добавили малко от новите технологии в лицето на 1,2 литровия турбо бензинов мотор. Всъщност тя продължава да бъде все така чудесно мопсче – свръхенергично, възгрозно и все така симпатично.

Когато новият (тогава) Nissan Juke гостува в БГ Автоблог през 2011 г. го кръстихме „мопсчето“. Колата ни се стори малка, възгрозна, свръхенергична и в същото време – някак симпатична. Също като мопсовете.

Днес, близо 4 години по-късно имаме шанс да споделим впечатления за неговия фейслифт. Защото, когато Juke се появи през края на 2010 г., компактното всъдеходче на Nissan нямаше истинска конкуренция. По-малкият и доста по-странен брат на Quashqai обаче се оказа харесван симпатяга и се превърна във втория най-продаван модел на Nissan. Към това добавяме и факта, че Juke е първият Nissan стъпвал в гаражите на 85% от неговите собственици.

Днес нещата в този сегмент са драматично различни. Различният Juke не е самотен в класа си и трябва да се справя с конкуренцията на Opel Mokka / Chevy Trax, Renault Captur и Peugeot 2008. Очакват се и още претенденти в лицето на Ford EcoSport, както и Audi Q1. Има и още, за които в момента не се сещаме.
Но докато те пристигнат, Nissan Juke получава дребно продуктово освежаване, известно още като фейслифт. Тук си задаваме въпроса:

Какво включват новите джуки за Juke?

Отвън
Същите тенекии, леки промени в броните, спойлерите и фаровете. Формата им е запазена, но телата на светлините са нови. Мигачите (не ги бъркайте с фаровете, те са кръглите светлини в бронята) са получили кристални капаци, а стоповете далечно напомнят за 370Z. Увеличени са възможностите за персонализация, вече можеш да поръчаш цветни комбинации за екстериора. И без тях Juke е достатъчно забележим.

Отвътре
Промените тук също са дискретни. Нова мултимедийна система с тъч скрийн и навигация. Имаме удобна и висока позиция на шофиране, приятна тапицерия на седалките (за разлика от Qashqai) и доста по-голям багажник. Предишното издание на Juke във версия 4х4 имаше скандално малък багажник – малко над 200 литра. Фейслифтът идва с доста повече, особено при 4х2 версията. Увеличението е с 40% и крайният резултат е 354 литра, разделени от твърда кора в две отделения. Чудесно! Не толкова чудесно е (отново) липсващата възможност да намериш ниша за бутилка с обем от 1,5 литра, което я обрича на френетично търкаляне по под и седалки. А това може и да не бъде толкова чудесно.

Задвижването
Фейслифтираният Juke вече може да се притежава и с 1,2 литров, турбо бензинов двигател. Той вече е част от гамата на Renault и Dacia, а в Nissan го видяхме за първи път в новия Qashqai. Агрегатът се пъчи със 115 к.с., приблизително колкото имаше и 1600 кубиковия атмосферен мотор, който заменя. Разликата обаче е във въртящия момент, който е значително повече. Ако при Qashqai този мотор се усеща леко муден, то при Juke е в перфектна кондиция.

По-ниското тегло си казва думата и тя се чува под формата на свистенето на турбината, когато вдигнеш газта за смяна на предавката. Разходът на гориво може да се движи около 7 л./100 км, ние получихме 8,4 при юнашко шофиране в смесен цикъл.

Скоростната кутия (за щастие) не е CVT, а стандартна 6-степенна механична трансмисия. Леко превключване и нисък разход на гориво са отличителните й белези. Предпочитаме я пред CVT варианта. Категорично!

На пътя
Удобно, малко, практично, гъвкаво, наблюдателно (има 4 камери) и със свидлива ESP система, която посича всеки опит за забавление в завоите. Естествено, ESP системата може да бъде елиминирана с бутон, но с такава кола никой никога не планира подобни изстъпления.

Ускорението се случва за малко над 10 сек., което е далеч от вълнуващото, но пък е напълно достатъчно за реалните условия, в които ще ти се наложи да шофираш Juke. Симпатягата е доста висок и с лекота катери бордюри в града и коловози извън него. Но 4х2 версията не е за офроуд.

Малката кубатура изисква подаване на повече газ при отлепянето на съединителя, защото в противен случай рискувате да попаднете в ситуация, в която моторът просто не може да отлепи от 1000-та оборота. Странно, но факт.

Хубавото
В първият Juke, който карахме имаше пукащи звуци от задните спирачки и подскачащ преден капак при значими неравности на пътя. Това сега отсъства. Но пък остава лепката за мобилен телефон под мултимедийната система, която е тооооолкова удобна, че се влюбихме в нея.

Лошото
Juke поскъпна. 1,2 литровата версия с почти всички екстри струва 42 хил. лв. За тези пари можеш да имаш приличен и доста по-просторен Qashqai. Освен това, панорамният стъклен покрив се отваря около една педя, за да спре точно пред антената на радиото. Леко нелепо, но пък върши работа, освен ако не си тежко гримирана абитурентка, която трябва, просто трябва да подаде деколте през покрива и да започне броенето до 12 …

Става или не?
Тази кола е все така странна, все така различна и все така симпатична. Пластичните хирурзи, пардон – дизайнерите на Nissan са запазили всичко това, но инженерите са добавили малко от новите технологии в лицето на 1,2 литровия турбо бензинов мотор. Всъщност тя продължава да бъде все така чудесно мопсче – свръхенергично, възгрозно и все така симпатично.

photocredit І Вихрен Томов

0
More from Бранимир Николов
Пилотът Димитър Илиев: Жертвите на войната по пътищата могат да са много по-малко
"Умираме като пилци, заради невнимание и неумение зад волана", това обяви осемкратният...
Read More