Opel Zafira Tourer 1.6 SIDI Turbo: Другото име на практичността

В края на 70-те, европейците измислиха минивана. В началото на 80-те, американците го направиха популярен. Но едва през `99-та г., този автомобил стана истински практичен. Дължим услугата на германците от Opel, които (буквално) взривиха Стария континент със своята Opel Zafira. Еднообемен автомобил, конструиран върху платформата на лека кола, способен да предложи 7 места и безброй практични хитринки и удобства. Запознайте се с Opel Zafira Tourer.

В края на 70-те, европейците измислиха минивана. В началото на 80-те, американците го направиха популярен. Но едва през `99-та г., този автомобил стана истински практичен. Дължим услугата на германците от Opel, които (буквално) взривиха Стария континент със своята Opel Zafira. Еднообемен автомобил, конструиран върху платформата на лека кола, способен да предложи 7 места и безброй практични хитринки и удобства.

Запознайте се с Opel Zafira Tourer. Второто поколение на Zafira отдавна е тук, но сега имаме удоволствието да разкажем за него във версията му с новия 1,6 литров турбо бензинов двигател, предлагащ вълнуващите 170 к.с.

Отвън
Новата Zafira няма много общо с острите линии на предходния модел. Тя е сътворена от флуидни криви, които се съединяват в една истински динамична конструкция. Която е пораснала с доста сантиметри. Това обещава повече комфорт за пасажерите на 2 и 3 ред седалки, както и повече багажно пространство.
Харесваме я. Особено с големите джанти.

Отвътре
Нашата кола не беше оборудвана с разкошния стъклен таван, който върви с челно стъкло с размерите на Съветския сюъз. Но това далеч не влияе върху видимостта отвътре, която е критичен проблем за повечето модерни автомобили. Малката мултимедийна система на централната конзола върви с не особено симпатична козирка, но ако тя е източник на неприятни емоции, винаги може да бъде заменена с голямата навигация, която стои перфектно на мястото на корнукопията от бутони.

Дизайнът на интериора е много добър, комбинацията от материали също. Не излъчва „премиум автомобил“, но определено ти казва „аз съм стабилен автомобил“. Това впечатление се разсейва единствено от лекото скръцване, когато стовариш ръката си върху подлакътника. Но нека не се лъжем – кой е перфектен в наши дни?

Opel Zafira Tourer, особено ако говорим за практичност. Тя може да те съсипе с джобове, ниши и жабки. Ако от време на време им правиш инвентаризация, със сигурност ще откриеш много „изгубени“ съкровища. А в огромния вътрешен обем, това не е толкова трудно.

Истинското постижение на Zafira Tourer е интелигентната Flex 7 система. Искате 4-местен бизнес ван? Имате го. Искате 5-местен лек автомобил? Имате и него. Искате 6 местна кола с добър багажник. Имате и нея. Или 7-местен ван с компактни размери? Opel Zafira Tourer умее всичко това.

Технологиите
Нашата Zafira Tourer е оборудвана с новия 1,6 литров SIDI Turbo двигател на Opel. От Рюселсхайм са много горди с този агрегат и ние ги разбираме. Бензиновият мотор се произвежда в две версии (с мощност от 170 и 200 к.с.), като ние се докопахме до по-малкия. Той се хвали с 280 Nm въртящ момент, което е с 12% по-добър резултат от конкурентните двигатели с диапазон на мощността между 150 и 180 к.с.

Нова е и 6-степенната механична трансмисия, която превключва като масло. Оказва се, че Opel са обърнали специално внимание в този елемент и са изградили нов механизъм за смяна на предавките, който скъсява доволно плавния ход на скоростния лост. Звучи вълшебно и практически е точно така.

На пътя
Голяма и солидна. Не е тежка, нито палава. Новият Zafira Tourer e чудесен магистрален кораб, който се движи по магистралата с лекотата на яхта. 170-те к.с. са достатъчни за (почти) всяко изпреварване, както и за неусетно постигане на скорост от 180 км/час. Сигурно може и по-бързо, но дали е нужно?
Zafira Tourer обаче изисква внимание в града. Нейните габарити са съществено по-големи от тези на колата, която заменя. Междуосието е доста по-голямо, но то не превръща легналите полицаи в проблем. Проблемът е претъпканият град с огромните си дупки, тесните улички и малките места запаркиране. Zafira Tourer се справя с тях, но има нужда от повече пространство.

Плюсовете
Изглежда много добре, просторна е, техниката е модерна и надеждна. Цената на тествания екземпляр е 58 хил. лв., но от Opel могат да ви направят отлична отстъпка и като добавите данъчния кредит, колата ще ви струва под 40 хил. лв. В тях са включени цвят металик, биксенонови фарове, парктроник отпред и отзад, 18-цолови джанти и мултимедийна система със 7 инчов екран.

Минусите
Споменахме за тихия „скръц“, който живее в подлакътника. Но не сме казали нищо за разхода на гориво. А той е 9,4 л./100 км. Постигнахме го при 60% магистрално шофиране и 40% градско. За бизнес ван не е много, но за семеен автомобил вероятно ще бъде. Ако в уравнението вкараме и мощността от 170 к.с., картината придобива яснота.

Става или не?
Opel Zafira Tourer е чудесен автомобил с чудесен двигател и чудесна трансмисия. Не е съвършен, но кой от нас може да се похвали с това? И ако градския фолклор твърди, че

Рано или късно всички автомобили се превръщат в Opel

ние искаме да се превърнат в този. Защото новата Zafira с нейния 1.6 SIDI Turbo мотор е много добра.

0
More from Бранимир Николов
Уличен боец: Кадилак Флийтууд
С размерите на дунавски шлеп, този Кадилак стои някак гротескно на фона...
Read More