Мерцедеси със странни имена

Автобиографията на марката Mercedes започва през ХІХ век с патентоването на първия автомобил. От тогава досега е изтекла доста вода, както и много Мерцедеси. Някои от тях остават в устите на публиката с характерни прякори, на чийто артистизъм би завидял и родния подземен свят. БГ Автоблог развива темата със селекция от 8-те най-добри Мерцедес прякора, които (вероятно) си чувал.

Автобиографията на марката Mercedes започва през ХІХ век с патентоването на първия автомобил. От тогава досега е изтекла доста вода, както и много Мерцедеси. Някои от тях остават в устите на публиката с характерни прякори, на чийто артистизъм би завидял и родния подземен свят. БГ Автоблог развива темата със селекция от 8-те най-добри Мерцедес прякора, които (вероятно) си чувал.

Mercedes S-Class W140: Мечокът

Mercedes-Benz-S-class-w140

Любимата кола на мутрите от 90-те години. Тогавашната S-класа беше голяма и тежка, с което заслужи „мечешкия” си прякор. Вероятно по тази причина е известен още и като „прасето”. W140 радваше собствениците си с уникални за времето си технологии като електрическо затваряне на вратите и маркери, които щръкват от задните калници, за да подпомогнат паркирането. Последната беше заменена от парктроник, какъвто го познаваме днес. Да не се бърка с „мечето”, това е друга бира от касата на Mercedes.

Mercedes Е-Class W124: Чочоне

mercedes-benz_500e_w124

При добра поддръжка, тази кола можеше да измине милион безпроблемни километра. Защо е известна като „чочоне” обаче остава загадка. Можело е да бъде купена с анемичен 8 клапанов атмосферен дизел със 75 к.с. или като 7-местно комби или като спортен седан, сглобен в заводите на Porsche под името 500Е. Чочоне е една от първите масови коли с мултилинк окачване отзад, за което легендата разказва, че се крепи на 18 тампона. И ако чуеш скърцаща такава – да знаеш, че е от тях.

Mercedes W111: Конската глава

mercedes-benz-w112-1

Получава милия си прякор заради формата на фаровете. По белия свят е известна с името fantail или heckflosse, което буквално се превежда като „перка на опашката”. Всъщност тази кола е предшественик на съвременните S-класи. Остава в историята с каросерия с деформиращи се части, които поемат кинетичната енергия при удар. Това я превръща в една от първите машини с технологии за пасивна безопасност.

Mercedes S-Class W116: Сомът

mercedes-w-116

Още една S-класа с характерно прозвище. То идва от двете брони една над друга, наподобяващи мустаците на сом. Но вероятно е свързано и с огромната маса на този автомобил, който е можело да бъде поръчан с нищо по-малко от 6-цилиндров мотор. Най-доброто обаче е 6,9 литровата V8-ца, продавана под означението 450 SEL 6,9. Тя е можело да бъде оборудвана с хидравлично окачване отзад, взето на заем от Citroen. „Сомът” е струвал една идея по-малко от тогавашните модели на Rolls Royce.

Mercedes W210: Очиларката

mercedes-w210-E430_eisenmann

Тази кола е известна и като „четириочката” и (очаквано) получава прозвището си заради 4-те фара отпред. Говорим за Е-класата от началото на века, която срути реномето на Mercedes като производител на неразрушими машини. На тази й се чупеха предните пружини, а ранните модели ръждясваха по-бързо от разумното.

Mercedes W114: Табакерата

mercedes-w114jpg

Табакерата е наследникът на «конската глава». Тя също се отличава с хоризонтални фарове, но е доста по-ъгловата, поради което печели специфичното си прозвище. Безкрайно красив автомобил, а купето на неговото шаси е известно с името «Пагода» заради характерния си покрив. Формите й са създадени от Пол Брак, който е вероятно най-успешният френски автомобилен дизайнер. Засега.

Mercedes W126: Пурата

Mercedes-Benz-S-Class-w126

Любим автомобил на диктатори от третия свят и холивудски звезди. Ултимативната лимузина на 80-те разхождаше и нашичкия бай Тошо, но истински забележителното в този автомобил е дългият му моделен живот – 12 години. Това е най-добрия резултат сред всички S-класи. Освен това е първият Mercedes с деформируеми пластмасови брони. С дължина от над 5 м., със сигурност са били полезни.

Mercedes W460: Кубчето

2014-Mercedes-Benz-G63-AMG-G-Class

Една от малкото коли, произвеждани днес върху отделно шаси е била създадена като военен автомобил по поръчка на шаха на Иран, за който знаем, че е разбирал от автомобили. „Кубчето” носи прякора си заради категорично квадратните си форми. Най-актуалното му издание е с три оси и изглежда наистина внушително. „Кубчето” стана истински популярно в България, след неуспешния атентат срещу Поли Пантев, който бе стрелян с гранатомет и оцеля в бронирана G-класа. Вторият опит за покушение го настигна на остров Аруба, но това е друга история …

PS: Молим жабата, чайката, пагодата, банана, мечето, понтонът, бебето и японката да не се сърдят, ако се чувстват пропуснати…

More from Бранимир Николов
Chevrolet Orlando: (раз)Очарованието
Chevrolet Орландо е един от трите автомобила, наред с новите Spark и...
Read More