Автомобил на годината 2015: Номинации и прогнози

Както винаги по това време, БГ Автоблог съобщава номинациите в конкурса „Автомобил на годината в България”, организиран от Прес Авто Клуб (ПАК), на който и ние сме член. По традиция правим и прогнози, които след това сравняваме с резултатите. Успеваемостта ни за миналата година беше около 50%.

Както винаги по това време, БГ Автоблог съобщава номинациите в конкурса „Автомобил на годината в България”, организиран от Прес Авто Клуб – България (ПАК), на който и ние сме член. По традиция правим и прогнози, които след това сравняваме с резултатите. Успеваемостта ни за миналата година беше около 50%, което откъдето и да го погледнеш не е повод за хвалба. Дано тази година се справим по-добре!

Освен основните три категории „Лек автомобил”, „Ван” и „4х4”, тази година има и други три допълнителни категории – „Екологичен автомобил”, „Градски автомобил” и „Премиум автомобил”. Условието е кандидатите да са били въведени на пазара през 2014 г.

Винаги сме го казвали и ще продължим да го правим: традиционния конкурс за българската кола на годината е компрометиран, защото в него не участват всички нови модели. От друга страна, не може да се отрече, че организаторите от ПАК положиха големи усилия, за да направят прозрачни гласуването и критериите, по които то се случва. А прозрачността е добра за всички.

Номинираните за „Автомобил на годината на България за 2015 г.”:

Категория „Лек автомобил”
Аudi А7 Sportback
BMW 2 Coupe
Citroen C4 Cactus
Hyundai i10
Hyundai Genesis
Mercedes C-класа
Mini Hatch 3/5 врати
Skoda Fabia
Golf TGI

Прогнозата на БГ Автоблог: Skoda Fabia, защото е компактна, достъпна, практично умна и е с емблемата на обичана в България марка. 

Категория „Ван”
BMW 2 Active Tourer
Ford Transit
Ford Courier
Ford Connect

Прогнозата на БГ Автоблог: Ford Courier, защото е върху платформата на Fiesta, но е доста по-просторна и доста по-добре оборудвана (макар и по-скъпа) от преките си конкуренти като Citroen Nemo / Peugeot Bipper / Fiat Qubo

Категория „4×4”

Nissan X-Trail
BMW X4
Great Wall H6
Меrcedes GLA
Opel Insignia Country Tourer

Прогнозата на БГ Автоблог: Great Wall H6, защото другите участници са слаби. Nissan е беден от към двигатели, Х4 е харесвана, но нишова машина, същото може да се каже и за GLA, като към това добавим и тясна, докато Insignia Country Tourer е добро, но скъпо пълноприводно комби.

На 13-и и 14-и ноември ще се проведат финалните тестове на автомобилите, а победителят ще бъде излъчен на 11 декември по време на гала церемония в хотел “Балкан”.

More from Бранимир Николов
Глобиха Култард за превишена скорост. С болид от Ф1
Трудно е да обвиняваш пилот от Формула 1 за това, че кара...
Read More