Защо новото Renault Twingo няма да се продава в България?

Защото сме бедни и провинциални. Това е кратката версия. Подробната съдържа информацията, че революционното градско автомобилче на Renault би стъпило в татковината при цена като на доста по-голямото Renault Clio.

Което ще му отреди незавидна част от продажбите, просто защото българският пазар търси повече за по-малко пари, а не по-малко за повече пари. Макар и във второто да има ясно изразена добавена стойност.

От друга страна, дебютът на всяка кола е свързан с разходи. Ама какви разходи, ще попитате вие? Като се замислиш, започваме са търговските и сервизните обучения, умножете ги по броя на дилърските центрове, отделете бюджет за маркетинг, след това за PR, а накрая и за реклама. Разделете получената сума на прогнозната бройка продадени коли, вкарайте я в маржа между доставна и продажна цена и ще получите един тлъст минус. Загуба.

Ето защо българските клиенти ще гледат новото Twingo в естествената му среда, само по време на пътувания към по-добрата част на Европа. И ако мислите, че сме единствените несретници с подобна съдба – спокойно. Братята румънци също ще се лишат от симпатичното 4-врато автомобилче със задно разположен двигател.

Ясно е защо сме бедни, но защо пък провинциални? Защото (с огромна вероятност) сред нас няма да се намерят достатъчно модерни и градски хора, които да инвестират в продукт като новото Twingo. По тази причина …

More from Бранимир Николов
Драмата на новия Топ Гиър
Започваме с това, че изобщо не трябваше да се стига в ситуация,...
Read More