Това не е Жигула кабрио, макар да прилича точно на това

Говорим за последната кола, напуснала производственото хале на Carozzeria Touring Superlegerra – каросерийното ателие, работило за Aston Martin, Maserati, Lamborghini и Alfa Romeo в най-силните им години.

Говорим за последната кола, напуснала производственото хале на Carozzeria Touring Superlegerra – каросерийното ателие, работило за Aston Martin, Maserati, Lamborghini и Alfa Romeo в най-силните им години.

Но през `66 г., нещата за Carozzeria Touring не са толкова розови. В опит да си осигури поръчки, фирмата създава кабрио на базата на прясно дебютиралия Fiat 124, който по-късно ще стане „Автомобил на годината” в Европа, а още по-късно ще моторизира соц. лагера под името Жигули.

Кабриото прилича на седан с отрязан покрив, но линията на челното стъкло е малко по-остра, зад седалките има усилваща греда, такива са инсталирани и в праговете. Всичко останало е като серийния модел, поради което и цената на 124 Cabriolet е само с десетина процента по-висока от тази на масовия седан. В тази сума обаче не се включва твърдия таван.

Джани Аниели, прототаткото на Fiat, обръща специално внимание на това, което за нас е Жигула кабрио. И макар на автосалона в Торино да са събрани над 1000 поръчки за кабриолета, Аниели решава да довери производството на Pininfarina, които дават най-доброто от себе си с Fiat 124 Spider. Създаването на Fiat 124 Coupe пък е поверено на току що открития дизайнерски център към компанията Fiat Centro Stille.

Така Carozzeria Touring е принудена да затвори производствените си мощности и 124 Cabriolet се води за последната им кола. Наскоро тази лазурно синя Жигула със светло кафяв салон се появи за продажба в eBay с цена от $200 хил. В момента обявата е неактивна, но в нейното описание се твърди, че на пасажерската седалка се е возил свещеникът Карол Войтила. По-късно той ще стане папа Йоан Павел ІІ, за когото ще се твърди, че българите се опитали да го убият, а те пък половин век по-късно ще кръстят площад на негово име…

Но това е друга история. Нашата история е, че бихме искали кръгче с тази кола. По възможност, обута в малко по-високи гуми с бели кантове.

More from Бранимир Николов
Мечтаеш за собствена писта? Honda продават своята
Honda продава тестовата си писта, след като марката реши да концентрира работата...
Read More