SIN Cars: Първата българска GT кола струва £145 хил.

В момента четеш българската автомобилна новина на изтичащата 2014 година. SIN R1 и състезателната й версия SIN R1 GT4 са вероятно първата българска суперкола и са проект на българския предприемач и пилот (в свободното си време) Росен Даскалов. Той притежава русенския дилър на BMW и като всеки целунат от заразата на моторните спортове мечтае за собствен суперавтомобил. И го на прави.

В момента четеш българската автомобилна новина на изтичащата 2014 година. SIN R1 и състезателната й версия SIN R1 GT са вероятно първата българска суперкола. SIN Cars e проект на българския предприемач и пилот (в свободното си време) Росен Даскалов. Той притежава русенския дилър на BMW и като всеки целунат от заразата на моторните спортове мечтае за собствен суперавтомобил. И го прави!

Днес го видяхме от плът и кръв. И научихме, че вече се продава за 145 хил. паунда, без ДДС.

Росен е жизнен и деен мъж, който се закача с моторните спортове от дете. Минава време, картове, самоделни бегачки и т.н., докато през 2012 г. стартира SIN Cars. Фирмата е разделена между България и Великобритания, тъй като най-подходящото място за подобно начинание е (безспорно) мъгливия Албион. Местните политика, бизнес и данъчно облагане стимулират бутикови производства като това на SIN и работата стартира с фирма, регистрирана в Обединеното кралство.

Това, което искаш да знаеш е, че SIN R1 (хомологирана за пътища) се задвижва от LS3 двигател на Corvette с 450 к.с. Убедихме се от първо лице, че са напълно достатъчни да ти наврат сърчицето в петите и да ускорят тежащото 1150 кг. купе до 100 км/час за 3,5 сек. Последното е карбонов монокок върху хомологирано от FIA тръбно шаси. Дизайнът на колата е дело на наш сънародник и от Росен Даскалов научихме, че тя ще продължи да бъде развивана. Готиното в нея е, че сядаш в истински карбонов монокок, като този, който ще ти предложат McLaren с техния P1. Ако имаш шанс и късмет да седнеш зад волана е добре да знаеш, че той не е асистиран, поради което връзката между шофьор, настилка и кола е директна като разговор с профи бокс шампион. Това ни каза старият ни познайник Григор Григоров (Гришата), който ни разходи с R1 по начин, по който те кара да се влюбиш в тази машина.

По-интересна е състезателната SIN R1 GT, която разчита на LS7 двигател, отново от Corvette. Неговата мощност вече е 610 к.с. и те са достатъчни за едни много добри (като за начало) времена, включително 12-то място на миналогодишното състезание на пистата Олтън парк.

Най-хубавото в цялата история е фактът, че българската кола е най-тънкия билет за GT 4 сериите. Още по-хубавото е, че предстои да видим и един български пилот зад нейния волан. И не, няма да бъде някой връзкар или татков син.

Владимир Илиев, преподавател по автомобилизъм в НСА ще организира тестове, след които един наш сънародник ще бъде избран от отбора на SIN Cars да кара една от техните коли.

БГ Автоблог стиска палци на Росен Даскалов и целия му екип да бъде един от много малкото ентусиасти, които успяват да създадат от нищото собствен супер автомобил. Много се провалиха, други фалираха, дано стратегията на нашите момчета е най-правилната.

Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
Топ 6 причини, поради които немските коли са смятани за най-добрите
Всички познаваме хора, които с пяна на уста ще обяснят защо немските...
Read More