BMW 220d Купе: Малкото градско купе се завръща

2-серия купе не е автомобилният еквивалент на моделките на Victoria`s Secret, но ако търсиш 4-колесен израз на стилно и модерно градско присъствие – тази машина върши чудесна работа. Макар да разчита на механиката на 1-серия, каросерията на тази кола не споделя нито един лист метал с нея. Фаровете са по-присвити, линията на покрива рисува триобемната каросерия, а стъклата на вратите са без метални рамки. Оборудвайте я с по-големи джанти и атрактивен цвят, за да получите красиво и стилно компактно купе.

2002 е архи-BMW-то. То е първата мюнхенска мутация, която съдържа пълния генетичен код, превърнал баварската марка в това, което е днес.

Но годините се изтъркаляха, вкусовете се промениха и се получи така, че BMW нямаха нито една кола, за която да мислим като за модерния наследник на 2002. Компактно премиум купе с афинитет към завоите, практичен багажник и качество на изработката, което включва пепелник, отварящ се сякаш е в ръката на английския ти иконом.

Досега. Днес вече имаме купето на 2-серия. Малко (отностелно), жизнено (безспорно), симпатично (не можеш да отречеш) и с място за 4-ма (факт). ОК, ще кажете, че това е колата на мястото на 1 серия купе. Но ако трябва да сме честни, първата триобемна единица беше 2+2. Задната седалка на тази кола беше повече форма, отколкото функция.

Отвън
2-серия купе не е автомобилният еквивалент на моделките на Victoria`s Secret, но ако търсиш 4-колесен израз на стилно и модерно градско присъствие – тази машина върши чудесна работа. Макар да разчита на механиката на 1-серия, каросерията на тази кола не споделя нито един лист метал с нея. Фаровете са по-присвити, линията на покрива рисува триобемната каросерия, а стъклата на вратите са без метални рамки. Оборудвайте я с по-големи джанти и атрактивен цвят, за да получите красиво и стилно компактно купе.

Случайността срещна тестовото 220d купе с последната А-класа на Mercedes, накичена с AMG пакет. Засечката беше интересна, доколкото двете машини са силно конкурентни. И двете са оборудвани с оптичен спортен пакет и ловят окото с ярка боя. Синьо и червено. Като мач между Челси и Арсенал. Но също като при тях, приликите са дотук. Едната е със задно, а другата с предно предаване. Едната е купе, а другата е хеч, едната е с 2 врати, а другата с цели 5.

Отвътре
Настаняваш се отпред, за да се натъкнеш на класическо BMW усещане. Всичко е както очакваш, нищо не е в повече, нищо не е по-малко. Даваш си сметка, че размерите на тази кола са по-близки до някое от по-старите купета на 3-та серия. Пространството отпред е достатъчно, без значение от личните ти габарити. Отзад също може да се живее, като вместо стандартния триместен диван имаш две отделени места. С подлакътник и съответните поставки за чаши (малък сплитер в едната е перфектната поставка за дистанционния ключ). Линията на покрива не те притиска, но срещу задължителната след 30-та минута клаустрофобия, бихме предписали възможност за вкарване на малко външен въздух чрез pop up задни прозорци.

Гигантската драма е липсата на истински удобно местенце, което да приюти мобилния ти телефон, но това пък се компенсира от възможността да плъзнеш 1,5 литрова бутилка вода в някоя от вратите.

Проблем е и липсата на дръжки (да, тези дръжки, които да бъдат спасителната ти опора, когато тази кола започне да прави това, за което е създадена), но възпитаните хора от BMW ще ти припомнят, че „купетата на BMW нямат дръжки”. Защо? За нас това остава загадка!

Задвижването
220d купе разчита на 4-цилиндров турбодизелов мотор с 1995 см3 работен обем, 184 к.с. и 380 Нм въртящ момент. Двигателят може да бъде съчетан с 6-степенна механична скоростна кутия или с легендарния 8-степенен ZF автоматик, който BMW вграждат в (почти) цялата си гама. Втората комбинация е перфектна за градски условия и единични спортни изпълнения. С тази трансмисия, двулитровият турбо дизел предлага впечатляващ разход на гориво. В цифри, това се равнява на 6,4 литра дизел в градски условия при агресивна употреба.

Активирай режим „Спорт” и ще получиш една малка common-rail фурия, която може да накара нафтовите хот хечове да тичат истински бързо, за да заслужат парите си. Стартът от 0 – 100 км./час отнема 7,2 сек. (7,1 сек. с автоматична трансмисия), а максималната скорост е 230 км/час. И все пак, тук не говорим за расов спортист, а по-скоро за редовно трениран атлет любител. А той е по-бърз от 95% от съперниците, с които ще се срещне на светофара.

Активирай „Спорт +”, това изключва електронната програма за стабилност, навий волана, забий (умерено) подметката си в педала на газта, пусни спирачката и се наслади на най-компактния нафтов купе дрифт, който автомобилната история е виждала напоследък.

Но дори и да не търсиш този ефект целенасочено, малко повече газ при излизане от завоя ще ти даде палав заден мост, който ще бъде озаптен точно когато трябва от ESP системата. Леко и небрежно като малък шот на коледен купон.

Плюсовете
Това е едно от готините градски BMW-та защото е малко, защото е различно и защото е точно толкова добро, колкото всички по-големи (и луксозни) модели на марката. Доста по-практично отколкото изглежда, а багажникът му е достатъчен да погълне покупките за седмица или необходимото за кратка екскурзия. Към това добавяме, че 220d танцува вълшебно върху тънкия баланс между ефективност и динамика, а обезценяването му ще бъде по-бавно от това на други машини.

Минусите
Ценообразуването при BMW е тема на дълъг разговор, който при 220 d купе започва от 65 300 лв. с ДДС. Ако вкараш нужните екстри (автоматична трансмисия, М-Спорт интериор и екстериор, както и мултимедия) сумата стига до неподозирани висини. Добавяме липсващите дръжки над вратите, както и липсата на удобно местенце за мобилния телефон. Но това са дреболии.

Истинското разочарование идва от позицията на гърловината на контейнера за течността за чистачки. Той е заобиколен от голи като немска туристка в Слънчев бряг бушони… Ако не вие, то някой от бензиностанцията със сигурност ще ги олее с чудна смес на водна основа. И това не винаги завършва добре.

Става ли?
220d купе е кола, която няма да имаш търпение да караш. Ден след ден, всеки ден.

И тя няма да има търпение да ти отговори с радостта от шофирането.

Tags from the story
, , , ,
More from Бранимир Николов
Топ 6: Най-глупавите автоаксесоари
Също като домашният любимец, автомобилът малко или много прилича на стопанина си....
Read More