Новото MINI: По-добър автомобил, не толкова MINI

Всички гледаха към него, когато се появи за първи път в края на 50-те. Същото се случи, когато BMW дадоха нов живот и прочит на марката MINI в началото на новия век, историята се повтаря и сега – когато 3-то поколение на новото MINI вече е факт. Все пак това е най-желаният градски автомобил от двете страни на Атлантическия океан!

Всички гледаха към него, когато се появи за първи път в края на 50-те. Същото се случи, когато BMW вдъхна нов живот на марката MINI в началото на новия век. Историята се повтаря и сега – когато 3-то ново MINI вече е факт. Все пак това е най-желаната градска кола от двете страни на Атлантика.

Отвън
Цялостното излъчване е запазено, но детайлите в кройката са други. Фаровете и стоповете са доста по-големи, т.е. изобщо не са MINI. Предните светлини получават и LED рингове, които се използват през деня. Благодарение на тях, новото MINI се разхожда с перманентна очна линия. Легендарно късият преден надвес (разстоянието между предния мост и предната броня) си е отишъл. F56 има доста по-дълга муцуна от тази на английския булдог, който излъчва емпатия в телевизионната реклама. Накратко – новто MINI е видимо пораснало, но все още не е по-голямо от Golf. И все още можеш спокойно да го плъзнеш край трамвая на Графа.

Отвътре
Истински видимите промени са тук. Новото MINI е по-просторно от старото. Вече можеш да седнеш отзад, без да ти ампутират краката предварително. Багажникът е съществено по-голям, но не се подлъгвайте – той не може да глътне повече от 1 куфар и няколко малки чанти. Седалките обаче са доста по-широки и солидни. И ти дават усещането, че стоиш в доста по-голям автомобил. Невидимият за високите шофьори километраж, вече не се крие зад ринга на волана и може да бъде съзерцаван без обструкции. Още един ергономичен плюс.

Интериорът категорично запазва странния си MINI дизайн, но в него изникват новости, които ни карат да се замислим. Като ambilight осветяването, което преди 20 години наричахме „цветомузика”. То е точно толкова кичозно, колкото 90-тарските касетофони, които бяха оборудвани с тази “екстра”.

За сметка на това, кръглата мултимедийна система прилича все повече на гигантско i-нещо си, кацнало върху средата на таблото. Интересът му е идентичен с този на BMW, но графиката е MINI. И като всяко i-нещо си предлага достъп до личните ти Facebook и Twitter, което, съгласи се, е важно за всеки MINI притежател.

Един от чаровните недостатъци на MINI винаги е бил нелепото разположение на бутоните за ел. стъклата. Кацнали върху централната конзола, те бяха съставна част от уникалността на MINI. С новия модел, ел.  стъклата вече се управляват от бутони, разположени върху вратите и това те кара да се чудиш дали част от  различното в марката не си отива. И то за сметка на утилитарността …

Тогава поглеждаш ръчната спирачка и подлакътника, за да установиш, че те са в точно толкова очевиден конфликт, колкото и в по-старите модели. Това е и моментът, в който си даваш ясна сметка, че в едно MINI не можеш да имаш всичко. Просто защото идеята зад тази кола не е такава.

Задвижването
Тестовото MINI, което докопахме е базовият Hardtop модел с 1,5 литров, 3-цилиндров турбо бензинов двигател. Той е от изцяло новите BMW агрегати и предлага 134 к.с. Достатъчно много, за да се забавляваш и достатъчно малко, за да не пресушава резервоара със скоростта, с която ти изпиваш халбата с бира. Комбиниран с 6-степенната автоматична трансмисия с три режима на работа (спортен, зелен и нормален ), този автомобил се усеща като доста по-мощен, отколкото всъщност е. Това е така до скорост от 80 км/час и се дължи на по-късите предавателни числа на 1, 2 и 3-та предавки.

И не, по никакъв начин не би предположил, че цилиндрите са 3. Каквато и магия да са сготвили инженерите на BMW и MINI, тя работи истински добре и превръща най-малкия двигател в гамата на новото MINI в истински копринено изживяване. Което в градски условия е прекъсвано единствено от старт/стоп системата. А тя може и да бъде изключена.

IMG_0001

На пътя
Тук MINI F56 е в стихията си. Все така стабилно, все така жизнено и доста по-зряло. Липсва му онази спартанска лекота на първото и второто поколения, за сметка на това имаш същата палава задница, ако посмееш рязко да вдигнеш газта в завой.

Окачването не е чак толкова твърдо, но те държи ангажиран с информация и за най-малките неравности на пътя. Прецизността на волана може да бъде сравнена единствено с тази на ръката на хирург, но ако искате да си поиграте – имате и тази възможност.

Плюсовете
По-зрял, по-солиден, по-стабилен. MINI F56 е повече BMW от всяко друго MINI до момента. И в същото време запазва онези характерни черти, които го правят MINI. Отличен двигател, добра трансмисия и все така впечатляващо пътно поведение са непроменените компоненти в рецептата.

Минусите
Ще запомним F56 с това, че е наедрял в сравнение със своите предшественици, което го прави не толкова MINI. Цената е все така висока, като базовото изпълнение стартира от малко под 40 хил. лв. с ДДС, а тестовата ни кола е на стойност 63 хил. лв. Което за трицилиндров компактен хеч е много, без значение колко е симпатичен.

Става или не
Той е отличен автомобил за тези, които искат най-новото MINI. И е неизпълнено обещание за тези, които искат онази картинг лудост на чистокръвното MINI.

0
Tags from the story
, , ,
More from Бранимир Николов
5 хубави автомобилни неща, които се случиха в БГ през 2019 г.
Както пее бардът на БГ леличката, „пада лист от календара“ и е...
Read More