Honda Civic: Леко освежен космически кораб от среден клас

Мнозина смятат, че идеята за компактните хечове се реализира за първи път с VW Golf, но истината е, че Civic се появява една година по-рано – през `73-та. От тогава досега изтече много вода, както и общо 9 поколения на градския японец. Време е да кажем здрасти на неговия фейслифт.

Мнозина смятат, че идеята за компактните хечове се реализира за първи път с VW Golf, но истината е, че Civic се появява една година по-рано – през `73-та. От тогава досега изтече много вода, както и общо 9 поколения на градския японец. Време е да кажем здрасти на неговия фейслифт.

Отвън

Радикалният дизайн на Civic, изграден от пирамидални форми ни напомня за космически кораб. Това излъчване се запазва и надгражда с няколко козметични промени, откриваеми във фаровете (вече с LED дневни светлини), стоповете (отново LED) и дребни промени в предната маска. Имаме и нова джанта, която е силно препоръчителна, просто защото изглежда феноменално добре.

Отвътре

Космическата тема живее и в интериора, който е насочен към водача. Двуетажната комбинация от дигитален и аналогов дисплеи е нещо различно и в същото време – удобно. Обзорът при паркиране назад е великолепен, благодарение на разделеното задно стъкло. Особено в сравнение с Megane Coupe, тази кола е феноменална. От друга страна, гредата между двете стъкла може да прикрие мигача на колата, която ще ви изпревари всеки миг. И е истински неприятно, когато това се случи.

Изненадващо, новият Civic предлага повече простор за пътниците на задните седалки в сравнение с тези отпред. Последните са ощетени заради силно изнесеното напред табло, както и заради това, че пространството за краката е малко. Шофьорът е обвит в пластмасов кокпит, който може да бъде възтесен за по-едрите мъже и към това добавяме някак високата позиция на предните седалки.

Ако отворите 5-та врата на Civic пред вас ще се открие най-големият багажник в класа на компактните хечове. Цифром и словом 477 литра обем носят титлата за Honda Civic в това състезание по практичност, като 76 от тях са скрити под кората на багажника в друго отделение. Honda отнася тази титла и заради задните седалки, които без усилия се сгъват хоризонтално и вертикално.

Задвижването

Обновеният Civic е достъпен с 2 бензинови и 1 дизелов мотор. Малкият бензин е с работен обем от 1,4 л. и предлага мощност от 99 к.с. Големият i-VTEC е 1800 кубиков и постига 140 к.с., а единственият дизел е 1,6 със 120 к.с. Като той е най-доброто (но пък и най-скъпото) предложение. Малкият бензин е анемичен, а големият е лаком и анемичен. В тази му версия, той се нуждае от доста обороти, за да покаже какъвто и да било характер. За сметка на това е неразрушим. Ако са обслужвани правилно, VTEC моторите на Honda са легендарни със своята надеждност.

Скоростната кутия е 6-степенна механична (препоръка) или 5-степенна автоматична (не е препоръка). През лятото се очаква дебюто на нов 9-степенен автомат, производство на ZF, който Honda ще влага, както в Civic, така и в CRV.

На пътя

Приятно игрива задница и стабилна предница са основните характеристики на обновения Civic. Истински предвидима и приятна за управление. Нито един от достъпните към момента двигатели не предполага динамично шофиране, но това ще се промени по-късно с пазарната премиера на Type R, който вече отнесе купата за най-бърза кола с предно на Северната дъга на Нюрбургринг.

Задното окачване при Civic не е мултилинк от 6-то поколение насам. Инженерите са избрали торсионната греда, заради ниската цена и компактните размери, позволяващи феноменално големия багажник. Това е за сметка на комфорта и стабилността, но не те са истинския проблем на Civic. Малката голяма драма е в изолацията на шума от търкалящите се гуми, който при кофти настилка (каквато има навсякъде в България) е наистина силен. Единственото, което ти остава в тази ситуация е да увеличиш музиката.

Джаджите

С обновения Civic дебютира и съвместима с Android мултимедия. Тя няма собствена навигация, но пък може да ползва тази от телефона. Съжаляваме за феновете на iPhone, те могат да се радват на стандартната Bluetooth връзка. Новата мултимедия на Honda е дело на Garmin и (приятна изненада) е преведена на български език. Неприятната такава е в управлението на силата на звука – с две квадратни копчета с бели символи + и -. Идеалният случай включва въртящ се контролер, който може да бъде намерен интуитивно и без да сваляш поглед от пътя.

Истински досадно за новата мултимедийна система на Honda е т.нар. послание за добре дошли. То обяснява, че работата с нея по време на шофиране е вредно и опасно занимание, тъй като те разсейва и т.н. И се появява всеки път при завъртането на стартера. За да изчезне, трябва да се натисне бутон и едва тогава, можеш да смениш радиото или да хвърлиш око върху трип компютъра.

Плюсовете

Обновеният Civic има различно излъчване и класическо съдържание. Това е много добре композиран автомобил, който в същото време е пословичен със своята надеждност. Космическият дизайн поляризира мненията, но със сигурност е модерен. В същото време е изключително практичен и просторен.

Минусите

Цената е две идеи по-висока от разумното (добре оборудван дизелов Civic с оптичен Sport пакет струва около 48 хил. лв., а ниво Executive с кожен салон и интелигентно заключване се предлага за 57 хил. лв., което пък е по-скъпо от близо два пъти по-мощния Focus ST). Има още какво да се желае от шумоизолацията, както и от позицията на предните седалки.

Става или не?

Каквото и да ви говорят, не забравяйте, че Honda Civic винаги е бил много добър автомобил. Не идеален, а много добър. Надежден, различен, практичен, икономичен (но само ако е дизелов) и (относително) удобен. Не знаем дали това е добро или лошо, но след 42 години и 9 поколения, в Европа, Honda Civic не е еквивалент на масов избор. Според БГ Автоблог, това е страхотно!

2015-honda-civic-24

0
More from Бранимир Николов
BMW 6 Gran Coupe: По-добре късно, отколкото никога
Но дали новото BMW 6 Gran Coupe е истинско купе? Твърдо НЕ....
Read More