Havana Motor Club: Документалката за кубинските драгстери

Това е спортна документалка, фокусирана върху няколко кубински ентусиасти, опитващи се да върнат драг състезанията в Куба. Кастро ги забранява през `59 г., след като ги обявява за опасно и буржоазно занимание. Всеки от героите на Havana Motor Club създава собствена кола със стари или в най-добрия случай – с вносни части. Крайната цел е да бъдеш най-бърз на улицата. И това се случва в държава, в която билбордите са на Фидел, а не на Shell.

Това е спортна документалка, фокусирана върху няколко кубински ентусиасти, опитващи се да върнат драг състезанията в Куба. Кастро ги забранява през `59 г., след като ги обявява за опасно и буржоазно занимание.

Всеки от героите на Havana Motor Club създава собствена кола със стари или в най-добрия случай – с вносни части. Крайната цел е да бъдеш най-бърз на улицата. И това се случва в държава, в която билбордите са на Фидел, а не на Shell. Което обяснява и реалната заплаха от ефективен затвор, ако само си позволиш да изкараш драг автомобила си навън. Ей така, за кръгче.

Филмът разказва за модернизацията, която в момента се случва в Куба и за опитите драг състезанията да бъдат легализирани. Все пак живеем в ХХІ век, но както става ясно от Havana Motor Club – на острова на свободата това не е сигурно до последния момент …

Havana Motor Club дебютира на филмовия фестивал Tribeca през април.

More from Бранимир Николов
Jaguar CX-16: Новият Е-Туре? Едва ли …
Дали този baby Jag ще бъде модерният Е-Туре? Едва ли. Без значение...
Read More