Opel Astra 1.6 CDTI: Тиха като шепот

Винаги сме харесвали това поколение на Opel Astra и никога не сме го крили – тя е красива, надеждна, достъпна и характерна. Сега обаче имаме още една причина да я харесваме. И тя е в новия дизелов двигател.

Винаги сме харесвали това поколение на Opel Astra и никога не сме го крили – тя е красива, надеждна, достъпна и характерна. Справка тук и тук. Сега обаче имаме още една причина да я харесваме. И тя е в новия дизелов двигател.

Отвън
Макар да е в края на жизнения си цикъл, Astra J далеч не изглжда морално остаряла. Добавете бял лак, черни джанти и покрив, за да получите забележим, но ненатрапчив хеч.

Отвътре
Интериорът на Astra е приятно за пребиваване място. Високите нива на оборудване и допълнителните екстри могат да повдигнат комфорта до неподозирано високо ниво. Например чрез подгряването на волана. На този фон, амбиентното осветление на централната конзола под скоростния лост може да бъде сметнато за прозаично.

Задвижването
В Astra J дебютира изцяло новия дизелов двигател на Opel. Той е с работен обем от 1,6 литра и се произвежда в две версии – със 110 и 136 к.с. Мисията му е да замени ветеранът 1,7 CDTi, разработен преди години от Isuzu. Той беше известен с пословичната си непретенциозност и жизнерадостното дизелово тропане.

Все още не знаем дали новият 1600 кубиков мотор е толкова непретенциозен, но гарантираме, че от жизнерадостното дизелово тропане няма и следа. Двигателят е чудесно балансиран, работата му е толкова тиха, че печели прозвището „шептящия дизел”. А шумоизолацията на Astra е толкова добра, че не си сигурен дали си в бензинов или дизелов автомобил. Само паленето на двигателя напомня за десетките барове налягане, под които нафтата се впръсква в инжекторите.

1,6 CDTI e с изцяло алуминиев блок и всичко в него е проектирано да бъде леко и с ниски коефиценти на триене. Целта е да се намалят вибрациите и да се повиши ефективността. Управляващият електронен блок на този двигател има над 150 патентовани контролни функции. Всичко това са различни режими и комбинации от тях, в които новият 1,6 CDTI може да работи.

Този двигател изпъква и с факта, че покрива емисиите по стандарт Евро 6 (предстои да влязат в сила през септември тази година). Това се постига чрез серия от химически магии, част от които водят до разпадането на вредния азотен оксид до безвредни азот и вода.

На пътя
Меко, топло, тихо и … някак дистанцирано. Astra J е толкова добра в това да „обере” неравностите и шумовете отвън, че някак те изолира от ставащото извън автомобила. Но този благ характер не трябва да подвежда. Ако се наложи, новият дизел се раздава на пътя с адекватна динамика в широк оборотен диапазон. 320-те Нм и 136-те к.с. са напълно достатъчни, за да превърнат (почти) всяко изпреварване в детска игра. Най-добрата част е разходът на гориво, който в градски условия спокойно може да бъде свален до около 6 л. нафта на 100 км. Извънградският разход може да падне доста под тази цифра, но на цената на ниска скорост и плавно боравене с газта.

Плюсовете
Това е новият двигател в остаряващата кола. След няколко години, точно тази Astra J 1,6 CDTI ще се търгува на вторичния пазар за доста повече от нейните посестрими. Към това добавяме истински ненатрапчивия двигател, както и добрата цена – ниво Enjoy от под 30 хил. лв. за по-малката версия със 110 к.с. Не трябва да пропускаме и отличителния дизайн, който също се нарежда сред добрите страни на тази кола.

Минусите
Всички усилия по превръщането на дизеловата Astra J в по-тих и по-мек автомобил се увенчават с успех. Но това сякаш се случва на цената на едно по-синтетично усещане, което те държи дистанцират от пътя и случващото се на него.

Става или не?
Ако ти си този човек, който търси добрата стойност, но при нов автомобил, който да бъде добър и не искаш да платиш неразумно повече за премиум бранд, но искаш да вози поне толкова добре, то тази кола е точно за теб. А ако толкова искаш да си играеш на премиум, винаги можеш да отметнеш кутийките в редовете с „Подгряване на волана”, „Интелигентна осветителна система” и „Система за разпознаване на знаците”.

0
Tags from the story
, , , , , ,
More from Бранимир Николов
Парижки автосалон 2012: По-малкото не винаги е (в) повече
Тазгодишният автосалон в Париж ще се запомни с по-малко премиери и прототипи,...
Read More