12% ръст в продажбите на нови автомобили в България

Добрите новини в българския автомобилен бизнес вече имат цифрово изражение. Продадените чисто нови автомобили за първите 8 месеца на 2015 г. (януари - август) са 15209. Това показват данните на АСЕА (Асоциация на европейските автомобилни производители), според които само през август у нас са били продадени 1607 нови автомобила. На годишна база (януари – август `15 спрямо януари – август `14) това е ръст от 12%. На месечна (август `15 срещу август `14) имаме спад от близо 5 на сто.

Добрите новини в българския автомобилен бизнес вече имат цифрово изражение. Продадените чисто нови автомобили за първите 8 месеца на 2015 г. (януари – август) са 15209. Това показват данните на АСЕА (Асоциация на европейските автомобилни производители), според които само през август у нас са били продадени 1607 нови автомобила. На годишна база (януари – август `15 спрямо януари – август `14) това е ръст от 12%. На месечна (август `15 срещу август `14) имаме спад от близо 5 на сто.

Внимателен преглед на данните от АСЕА разкриват много интересна информация. Най-продаваната марка в ЕС е VW, става ясно от данните за първите 7 месеца на годината, според които компанията от Волфсбург е реализирала малко над милион автомобила. Те са равни на пазарен дял от 12,2%. Това е повече от резултата на втория по големина автомобилен концерн в Европа – PSA Peugeot Citroen, чийто пазарен дял е 10,7%. Общо VAG (VW, Audi, Skoda, Seat и Porsche) държи точно ¼ от пазара в ЕС с 25% дял.

Трети в европейския шампионат по продажби на автомобили са французите от Renault Group (Renault, Dacia) с пазарен дял от 9,8 на сто. Това означава, че от всеки 100 продадени коли в ЕС 7 са с марката на Renault, а други три са Dacia. Ford са на 4-то място с 9,8%, следвани от Opel Group със 7,3%.

Audi отново са най-продаваната премиум марка в ЕС с 454 хил. бройки, реализирани от януари до юли т.г., но в подножието има размествания. Mercedes бие BMW със само 3 хил. бройки до 414 хил. продадени автомобила. През същия период на миналата година, BMW са водили пред Benz с 11 хил. продажби.

More from Бранимир Николов
20-годишно VW Scirocco е най-бързата кола в България
VW Scirocco на над 20 години стана най-бързата кола в България. Това...
Read More