Пилотът Димитър Илиев: Жертвите на войната по пътищата могат да са много по-малко

"Умираме като пилци, заради невнимание и неумение зад волана", това обяви осемкратният рали шампион на България Димитър Илиев в коментар на данните на МВР за жертвите на автомобилни катастрофи. Пилотът подчертава, че инцидентите на пътя зачестяват при мокра настилка и това може да бъде предотвратено с повече внимание от страна на шофьорите и по-добри умения зад волана.

Умираме като пилци, заради невнимание и неумение зад волана

Това обяви осемкратният рали шампион на България Димитър Илиев в коментар на данните на МВР за жертвите на автомобилни катастрофи. Пилотът подчертава, че инцидентите на пътя зачестяват при мокра настилка и това може да бъде предотвратено с повече внимание от страна на шофьорите и по-добри умения зад волана.

Една от най-рисковите ситуации при мокра настилка е попадането на автомобила в аквапланинг. Тогава заради твърде високата скорост и покрития с вода асфалт, гумите губят контакт с настилката и колата може да стане неуправляема, особено ако е в завой.

Рали пилотът допълни, че никой не е застрахован от попадане в подобна ситуация и подчерта, че всяка катастрофа е причинена от човешка грешка, която може да бъде избегната.

Дори и това да се случи, не трябва да завивате, да натискате спирачката, да подавате рязко газ или да свалите на по-ниска предавка. Това, което трябва да направите е да изправите волана и докато гумите не получат сцепление.

Според Димитър Илиев, разумната скорост е условие за сигурността на пътя.

Ако автомобил, движещ се със скорост от 30 км/час удари пешеходец, неговите шансове да оцелее са около 80%. Ако скоростта на колата е само с 10 км/час по-висока, шансовете му падат до 30 на сто.

Неговата академия за безопасно шофиране Safety Driving Academy и автомобилите Дачия демонстрираха нагледно на румънската писта Titi Aur какво може да се случи при хлъзгави настилки. Внезапно поднасяне, недозавиване и аквапланинг са ситуации, които могат да бъдат овладени при адекватна реакция. И колкото повече шофьори се замислят върху това, толкова по-рядко войната по пътищата ще отнема човешки животи.

More from Бранимир Николов
Ferrari 458 Italia: Красотата има ново име
Видяхме я! И да, изглежда дяволски добре. Прелъстителна, блестяща, елегантна и красива....
Read More