MINI Cooper JCW: Тънка червена линия

Новото MINI предизвиква смесени чувства. Най-новото – още повече. JCW версията му обаче е истински интересна с факта, че е най-мощното серийно MINI създавано досега. 231 к.с. върху предните колела не са малко, откъдето и да ги погледнеш.

Новото MINI предизвиква смесени чувства. Най-новото – още повече. JCW версията му обаче е истински интересна с факта, че е най-мощното серийно MINI създавано досега. 231 к.с. върху предните колела не са малко, откъдето и да ги погледнеш.

Информация в аванс: Толкова много искахме да го вкараме в GTI сериала на БГ Автоблог, че чакахме повече от търпеливо. И също като в приказките – търпението ни беше възнаградено. Така успяхме да го поставим до първото  MINI Coupe JCWFord Focus STRenault Twingo RS 133BMW 125d M-SportPeugeot 208 GTiRenault Clio RS 200Skoda Octavia RSCitroen DS3 RacingFord Fiesta ST, VW Golf GTI. и Renault Megane RS Trophy 275.

Отвън

Новото ново MINI е като надуваема играчка в сравнение с класическия оригинал от средата на миналия век. JCW версията вкарва още въздух под налягане. Дотолкова, че 17 цоловите джанти изглеждат някак малки. За бога, това са СЕДЕМНАДЕСЕТ цолови джанти в калниците на компактен градски автомобил и те изглеждат една идея по-големи от циферблата на ръчен часовник. В сравнение със стандартното изпълнение, JCW добавя нови брони отпред и отзад, разчупен спойлер върху багажник (сгъвката по средата е за да не притиска антената при отворен багажник) и още по-големи джанти. Тънка червена линия върху предрадиаторната решетка и двуцевката отзад заявяват JCW идентичност. Можете да го имате в изключителния Rebel Green цвят, който струва 1693 лв. и всяка стотинка от тях си струва. За сметка на това фалшивата пощенската кутия върху предния капак е някак жалка заради това, че няма нищо общо с вкарването на (повече) въздух в двигателя. Позьорче!

Отвътре

Амбиентното осветление в новото ново MINI е изведено до висоти, надминаващи касетофоните тип „гетобластер“ от рапърските клипове от началото на 90-те. И първото нещо, което направихме беше да го изключим. За сметка на това се радвахме на изключителните JCW седалки, които са просто пер-фект-ни. А декоративната пчелна пита в гърбовете им е повече от ефектна. Тестовата ни кола беше оборудвана с първия за MINI head up дисплей, който за разлика от BMW не прожектира върху челното стъкло, а върху малко екранче, което изскача над километража. Причината е в специфичния ъгъл на стъклото.

Задвижването

Да кажем здрасти на изцяло новите BMW двигатели с по половин литър на цилиндър. Жизненият като териер 1600 кубиков турбомотор остава в миналото, за да отстъпи място на нов 2-литров мотор с 231 к.с. и турбо. Те стигат до предните колела чрез 6-степенна механична или 6-степенна автоматична скоростна кутия. Нашите предпочитания са към „ръчката“, но клиентите на MINI в повечето случаи се спират на опцията с два педала. Също като при предишните поколения, MINI разчита на системата за тракшън контрол, която симулира диференциал с ограничено приплъзване, ако решите да забодете десния крак в дъното на каросерията. И когато решите, че е време да приключите с това издевателство ще бъдете възнаградени с онзи чудесен пукот на двуцевката под задната броня, познат и от предишното поколение.

Оборудвано с автоматична скоростна кутия, новото MINI JCW впечатлява с твърде богата асистенция, която сякаш прикрива драйвърския характер на тази машниа. Еко режим, старт стоп система, система за потегляне при наклон. Да, тази кола може да се кара с много високи токчета. Не, не бихме искали да е така.

На пътя

Истината е, че новото JCW е с 20 кг. по-леко от старото (1205 срещу 1225 кг.), но се усеща като много по-тежък автомобил. Естествено, личното усещане е субективно преживяване, но е абсолютен факт, че тази машина стои на пътя със стабилност, характерна за по-големи коли. Както и това, че MINI JCW увлича и то повече от разумното. Настъпи го в завой и ще се видиш в чудо. Опъни ластик на светофара и ESP ще светне в търсене на сцепление и след като автоматикът избере 4-а предавка.

Окачването е твърдо, но все пак прощаващо. Неравностите ще те държат буден и ще усещаш със задника си всяка част от вертикалната география на която и да било настилка. Когато си в кофти настроение, това ще бъде досадно. Но когато ти се играе, това ще бъде изключително. Защото се държи така сякаш е на писта. Разходът на гориво обаче няма да бъде пистов. Постигнахме около 13 л. бензин за 100 км пробег във всички възможни режими, което при непрощаваща експлоатация за 2-литров турбомотор е съвсем добре.

Плюсовете

Това е изключителна кола в почти всяко едно отношение. JCW, безспорно е забавна, бърза и пъргава машина.

Минусите

Струва повече от разумното и прекалената асистенция я отдалечава от претенциите й за go kart изживяване.

Става или не

Става за вълнуващи, но кратки извънградски трипове. Тогава няма да искаш да слезеш от нея.

Photocredit © Вихрен Томов

0
More from Бранимир Николов
Опел Мерива: Широко отворени врати
С възраждането на Rolls Royce, нов живот получиха и вратите, които се...
Read More